Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

IMPOZITUL pe MAŞINĂ: Cum se calculează în 2017 şi care este termenul limită de plată. Detalii din legislaţia actuală

Publicat

asigurare RCA asigurari politeProprietarii de maşini înmatriculate sau înregistrate în România sunt obligaţi, potrivit legislaţiei actuale, la plata unui impozit anual. Sunt şi excepţii, prevăzute de Codul Fiscal. Această taxă se plăteşte la serviciile de venituri ale primăriilor şi se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului. Se achită în două tranşe lunare, prima fiind stabilită anul acesta pentru 31 martie.

Impozitul pe maşini se plăteşte în două tranşe egale, la direcţiile de specialitate ale primăriilor, respectiv direcţiile de taxe şi impozite. În 2017, termenele de plată sunt fixate la 31 martie şi 30 septembrie. Contribuabilii care plătesc impozitele pentru întreg anul până la 31 martie beneficiază de o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local. De asemenea, în baza prevederilor Codului fiscal, impozitul pe mijloace de transport, datorat aceluiaşi buget local de către contribuabili, persoane fizice şi juridice, de până la 50 de lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată, adică 31 martie. În cazul în care contribuabilul deţine în proprietate mai multe mijloace de transport, pentru care impozitul este datorat bugetului local al aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale, suma de 50 lei se referă la impozitul pe mijlocul de transport cumulat al acestora.

Reamintim că proprietarii de autovehicule care vând o maşină în 2017 nu vor mai datora impozitul pe aceasta doar de anul viitor.

Vezi şi O maşină la doi locuitori în Alba Iulia. Soluţii pentru fluidizarea traficului, locuri de parcare şi limitarea poluării în oraş

Cum se calculează impozitul

Potrivit legislaţiei în vigoare, impozitul pe maşini, acesta se calculează în funcţie de capacitatea cilindrică a motorului, prin înmulţirea fiecărei grupe de 200 cmc sau fracţiune din aceasta cu o sumă corespunzătoare.

În cazul autoturismelor cu capacitatea cilindrică între 1.601 cmc şi 2.000 cmc inclusiv, suma fixă luată în calcul la stabilirea impozitului este de 18 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.001 cmc şi 2.600 cmc inclusiv – 72 lei/200 cmc, la cele cu capacitatea cilindrică între 2.601 cmc şi 3.000 cmc inclusiv – 144 lei/200 cmc, iar la cele cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc suma de luat în calcul la stabilirea impozitului este de 290 lei/200 cmc.

În ceea ce priveşte motocicletele şi autoturismele cu capacitatea cilindrică de până la 1.600 cmc, valoarea este de 8 lei/200 cmc.

În cazul celor care vând sau radiază din circulaţie maşini în acest an, potrivit Codului fiscal, încetează să datoreze impozitul abia cu 1 ianuarie a anului următor.

Noul proprietar are obligaţia de a depune, în termen de 30 de zile de la data înmatriculării/înregistrării, o declaraţie la organul fiscal în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul, sediul sau punctul de lucru, după caz. Aceeaşi obligaţie este prevăzută şi pentru situaţiile care conduc la modificarea impozitului pe mijloacele de transport, inclusiv schimbarea domiciliului, sediului sau punctului de lucru.

Scutiri de la plata impozitului pe maşini

Potrivit Codului Fiscal, sunt scutite de impozit:

– mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea veteranilor de război, văduvelor de război sau văduvelor nerecăsătorite ale veteranilor de război, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;

– mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat, cele pentru transportul persoanelor cu handicap sau invaliditate, aflate în proprietatea sau coproprietatea reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și ai minorilor încadrați în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului;

– mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, respectiv: persoanele care au fost private de libertate, cele care au avut stabilit domiciliu obligatoriu sau cele strămutate într-o altă localitate, dar şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, adică acele persoane care în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 a avut de suferit persecuţii din motive etnice.

mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b) şi art. 4 alin. (1) din Legea nr. 341/2004, respectiv: persoanele care au fost rănite în luptele pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 sau în legătură cu aceasta şi rudele eroilor martiri.

Nu se plăteşte impozit pentru: mijloacele de transport ale instituţiilor publice; mijloacele de transport ale persoanelor juridice, care sunt utilizate pentru servicii de transport public de pasageri în regim urban sau suburban; vehiculele istorice; mijloacele de transport folosite exclusiv pentru intervenții în situații de urgență; autovehiculele acționate electric; mijloacele de transport deținute de către organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale.

În cazul mijloacelor de transport agricole utilizate efectiv în domeniul agricol, consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului pentru acestea.

Reducere 50% din impozit

Potrivit reglementărilor în vigoare, proprietarii de maşini care domiciliază în anumite localităţi din zona Munţilor Apuseni plătesc impozitul pe mijloacele de transport redus cu 50%.

Potrivit HG nr. 323/1996, în judeţul Alba, reducerile se aplică persoanelor domiciliate în oraşele Abrud, Câmpeni şi Zlatna şi în 24 de comune: Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ciuruleasa, Gârda de Sus, Horea, Întregalde, Lupşa, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Vadu Moţilor, Vidra.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax