Connect with us
Advertisement

Administrație

Primăria Sebeș a reprogramat întâlnirea cu cetățenii îngrijorați de valorile ridicate ale poluanților din aer

kronospan

Publicat

Primăria Sebeș organizează luni, 9 martie, începând cu ora 17.00, la Centrul Cultural ”Lucian Blaga”, o întâlnire a reprezentanților administrației locale cu cetățenii, ONG-urile interesate și autoritățile competente având ca temă calitatea aerului din municipiu.

Inițial, întâlnirea a fost programată pentru data de 6 martie, însă potrivit primarului Dorin Nistor, a fost amânată pentru luni ”pentru a facilita participarea a cât mai multor persoane interesate”.

Edilul Sebeșului a decis organizarea acestei întâlniri după ce, în ultima perioadă, în oraș au fost confirmate depășiri ale valorilor poluanților în mai multe zile consecutiv, astfel că situația va fi dezbătută împreună cu toți cei interesați.

„Municipiul Sebeș monitorizează neîntrerupt, începând cu data de 29 ianuarie 2020, calitatea aerului, pe raza unității administrativ-teritoriale, prin intermediul laboratorului automat amplasat, de la data menționată, în curtea grădiniței din cartierul Mihail Kogălniceanu.

Monitorizăm principalii poluanți, definiți în cuprinsul Legii nr. 104/2011, privind calitatea aerului înconjurător: monoxid de carbon, oxizi de azot, dioxid de sulf, ozon, pulberi în suspensie (PM10 – PM2.5), benzen. Formaldehida este un poluant specificat în STAS 12574/2011.

În intervalele 9-10 februarie 2020 și 14-17 februarie 2020, au fost constatate depășiri ale valorilor de referință măsurate la pulberi (PM10). În data de 17 februarie 2020, s-a înregistrat o depășire a valorilor la formaldehidă: 0.013 miligrame/mc, limita fiind de 0.012 mg/mc”, a precizat primarul Dorin Nistor.

*În România poluarea este măsurată de asociații independente, în timp ce statul plătește mii de angajați din trei instituţii de protecţia mediului

Primăria Sebeș a fost nevoită să achiziționeze, la presiunea localnicilor, o stație de măsurare a calității aerului, cu toate că, în România, trei instituţii care se ocupă cu protecţia mediului – Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu – funcționează în România, având mii de angajați.

Cu toate acestea calitatea aerului este măsurată de asociații independente, sau de administrații locale, la cererea cetățenilor, cum este cazul laboratorului mobil cumpărat de Primăria Sebeș.

ANPM se ocupă de implementarea prevederilor regulamentului de mediu şi este şi instituţia care aplică şi raportează starea naţională a mediului.

Autoritatea de control şi inspecţie este Garda Naţională de Mediu, iar Ministerul Mediului finanţează integral cele două instituţii aflate în subordinea sa.

Totuși, în momente de criză, precum depăşirea valorilor maxime admise ale poluării, toate cele trei instituţii sunt luate pe nepregătite.

Referitor la situația de la Sebeș, primarul Dorin Nistor a declarat că administrația locală a susținut o corespondență de informare permanentă a principalelor instituții de mediu, cu privire la rezultatele măsurătorilor și a reînnoit solicitarea către Ministerul Mediului de a amplasa o stație de monitorizare a traficului, în oraș.

”Aștept o mai mare implicare a instituțiilor de mediu!”, a declarat edilul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Roco

    sâmbătă, 07.03.2020 at 18:36

    Cat despre camioanele supraincarcate cu lemne care polueaza si strica soselele NIMIV ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement