Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

În timp ce România se judecă pentru 4,4 miliarde de dolari cu ”Gabriel”, ANRM prelungește licența pentru Roșia Montană

Publicat

a

În timp ce Statul Român luptă în instanță într-un proces internațional împotriva companiei miniere Gabriel Resources, titulara proiectului de exploatare auriferă de la Roșia Montană, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a prelungit licența de concesiune pentru zona respectivă cu cinci ani.

Beneficiara licenței este Roșia Montană Gold Corporation, compania în care Gabriel Resources este acționar majoritar (peste 80%). 

ANRM a decis totuși majorarea redevenței de la 4 la 6%, contestată formal de companie, dar acceptată imediat. În același timp, Gabriel Resources cere României 4,4 miliarde de dolari, într-un proces desfășurat la Washington.

Compania Roşia Montană Gold Coporation a semnat cu ANRM prelungirea licenţei de concesiune pentru zona auriferă din Munţii Apuseni pentru o perioadă de 5 ani. RMGC a semnat un act adiţional la licenţa de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, care prevede în plus majorarea de la 4% la 6% a redevenţei percepute de stat din valoarea producţiei miniere.

Instituția de stat a făcut acest lucru în tăcere și nu a anunțat public un lucru atât de important. Informația a apărut totuți într-un raport al companiei Gabriel Resources. De asemenea, ANRM nu a explicat de ce a fost nevoie de continuarea colaborării cu compania aflată în cel mai important litigiu pe care îl are de gestionat statul.

Vezi și: Miliardarul John Paulson – legătura periculoasă dintre interesele administrației Trump și proiectul de la Roșia Montană

„ANRM a transmis RMGC că valabilitatea licenţei nu va fi prelungită decât dacă RMGC acceptă această modificare cu privire la redevenţă. Deşi Gabriel Resources şi RMGC se opun cu tărie poziţiei ANRM şi şi-au exprimat în scris dezacordul cu această poziţie şi cu modul în care ANRM a gestionat procesul de extindere a licenţei, Gabriel Resources şi RMGC au concluzionat că, dat fiind actualele circumstanţe, nu exista nicio altă modalitate de a prezerva drepturile legale existente ale RMGC, inclusiv extinderea licenţei, decât să accepte majorarea redevenţei, aşa cum a solicitat ANRM. În consecinţă, pe 18 iunie a fost încheiat un act adiţional care prevede prelungirea valabilităţii licenţei până pe 20 iunie 2024 şi nivelul revizuit al redevenţei”, se precizează într-un raport al companiei făcut public în 20 iunie 2019.

Între timp, la Washington are loc un proces ale cărui documente sunt ținute la secret de Statul Român. Acest proces ar putea lăsa România fără câteva miliarde de dolari. Inițial era vorba despre 4,4 miliarde de dolari dar nu este sigur la cât va ajunge această sumă până la urmă, avândîn vedere lipsa de transparență cu care se apără România.

”Gabriel va continua să se concentreze asupra pregătirii pentru audierile arbitrale ICSID, programate să aibă loc în decembrie 2019 şi asupra consolidării argumentelor convingătoare care susţin cererea de 5,7 miliarde de dolari”, susţine Dragoş Tănase, CEO-ul Gabriel Resources într-un document al companiei. Acesta se referă la dolari canadieni.

Compania deţine în proprietate, circa 80% din locuinţele şi terenurile din zona vizată pentru proiectul minier, care au fost achiziţionate în decursul mai multor ani. Licenţa de concesiune a intrat în vigoare în urmă cu 20 de ani, în 1999, fiind preluată atunci de la compania Minvest Deva (în prezent Minvest Roşia Montană), care a intrat ca şi acţionar la RMGC, şi urmează să expire în 21 iunie 2019.

Vezi și: Patru ONG-uri intervin în procesul ”Gabriel” vs. Statul Român. 4,4 miliarde de dolari, miza proiectului mort de la Roșia Montană
Legea minelor prevede că licenţele de exploatare minieră sunt acordate pentru maximum 20 de ani, cu drept de prelungire pe perioade succesive de câte 5 ani. Reprezentanţii Gabriel Resources afirmă că, în prezent, se concentrează pe procesul împotriva României, pentru care au cheltuit peste 22 de milioane de dolari canadieni în 2018.

Afacerea licențelor de exploatare pentru RMGC are o istorie lungă și a intrat la un moment dat în atenția instituțiilor statului. Au existat o serie de investigații cu privire la asocierea dintre Gabriel Resources și Statul Român, dar și legate de modul în care compania canadiană a ajuns să dețină peste 80% din afacere, față de situația inițială, când avea doar 49%.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax