Connect with us
Advertisement

Eveniment

În weekend: Alba Iulia Music & Film Festival 2018. Trei zile de cine-concerte, teatru stradal și proiecții de filme. PROGRAMUL

Publicat

Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF), singurul festival de film al orașului, a ajuns la cea de-a 6-a ediție, programată pentru 31 august – 2 septembrie. Selecția din acest an propune spectatorilor evenimente inedite în care filmul și muzica se întrepătrund, oferind experiențe unice, majoritatea în premieră absolută pentru oraș.

Un spectacol care îmbină arta circului cu dansul, muzica și teatrul de păpuși va deschide această ediție. Artiștii companiei franceze Remue Ménage se vor afla pentru prima dată la Alba Iulia pentru gala de deschidere a festivalului, programată vineri, 31 august, de la ora 20:30, în Piața Cetății Open Air. Ei vor aduce una dintre cele mai speciale reprezentații de artă stradală din portofoliul lor: Sferele / Spheres este o un spectacol în care actorii, „prizonieri” ai unor mingi uriașe, recreează un balet abstract, suspendat în timp și spațiu. Luminile și costumele cu un design deosebit contribuie la senzația de plutire care îmbracă spectacolul și publicul, deopotrivă.

Întâlnirea cu artiștii francezi va fi continuată de o privire asupra României așa cum nu am mai văzut-o niciodată, prin proiecția spectaculosului documentar România neîmblânzită, o veritabilă declarație de iubire dedicată țării cu prilejul centenarului. Cele 90 de minute ale filmului sunt rezultatul a peste 80.000 de kilometri parcurși de echipa de filmare, de pe crestele Carpaților până în Delta Dunării, trecând prin locuri necunoscute publicului larg pentru a surprinde cele mai frumoase imagini cu partea sălbatică a României. De la lansarea sa în primăvara acestui an, filmul, regizat de Thomas Barton-Humphreys și narat de Victor Rebengiuc, a stabilit noi și noi recorduri de spectatori în întreaga țară, cu toții fascinați de acest spectacol veritabil al naturii adus pe marele ecran pentru prima dată.

Oferta cinematografică a primei zi de festival este completată de alte producții românești din registre foarte diferite. Realizatorii succesului de box-office din 2016, „Două lozuri”, revin cu o nouă comedie, sub semnătura aceluiași Paul Negoescu: Povestea unui pierde-vară spune povestea emancipării unui bărbat la 40 de ani și încurcăturile amoroase prin care acesta trece. Filmul a fost prezentat în premieră la TIFF 2018, însă va ajunge în cinematografe doar la sfârșitul lunii septembrie, astfel că spectatorii din Alba Iulia au șansa de a fi printre primii care o urmăresc.

Filmul și muzica rock se întâlnesc în „VUNK – Jur să spun adevărul” , primul documentar al unei trupe din România. Documentarul surprinde fanii Vunk cu imagini și povești inedite, începând cu participarea la „Cântarea României” în 1988 și continuând cu momentele cheie din anii 90, când trupa încă performa sub numele de Vank.

Comedii, documentare și drame: cele mai noi filme românești ajung la Alba Iulia Music & Film Festival 2018

O selecţie de filme românești produse în ultimul an și jumătate este inclusă în programul celei de-a 6-a ediţii a Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF). Între 31 august și 2 septembrie, cinefilii prezenţi la Alba Iulia vor avea ocazia să vizioneze filme în avanpremieră dar și producţii care au fost deja premiate în  festivaluri internaţionale.

Având premiera mondială la TIFF 2018, Dacii liberi, documentarul semnat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean-Gorgan, e departe de a împăca vreuna din viziunile existente asupra acestei perioade din istoria ţării. Români ferm convinși că dacii au construit piramidele, adulţi ce-și petrectimpul liber reconstituind bătălii dintre daci și romani, istorici care încearcă să aducă un pic de raţiune în dezbatere, toţi se regăsesc în acest documentar căruia nu-i lipsește umorul, involuntar de cele mai multe ori. Și dacă tot vorbim de umor, festivalul propune o comedie autentic românească: Ghinionistul, filmul românesc cu cele mai mari încasări din 2017 şi câştigătorul premiului publicului la gala Premiilor GOPO 2018. În regia lui Iura Luncașu, filmul este o cursă plină de imprevizibil pe care un tânăr chitarist o parcurge în speranţa că va ajunge la audiţiile ce îi vor schimba viitorul. Ambele filme sunt programate vineri, 31 august, în prima seară de festival.

Sâmbătă, 1 septembrie, sunt programate două filme lansate la sfârșitul anului trecut. Debutul în lung metraj al regizorului Andrei Creţulescu, Charleston, este un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiţia oficială de la Locarno 2017. În cu totul alt registru, Hawaii e povestea taximetristului ce trăiește în România comunistă și află că a moștenit o avere impresionantă în insula americană ce dă titlul  filmului. Șansa de a deveni milionar în dolari e blocată de riscul ca statul să-i confiște toată averea. Hawaii este un film cu totul atipic despre regimul comunist, semnat de regizorul Jesús del Cerro, avându-i pe Dragoș Bucur, Cristina Flutur și Andi Vasluianul în rolurile principale.

Avanpremiera filmului Secretul fericirii este programată pentru duminică, 2 septembrie. Cu acest film prezentat, în acest an, în mai multe festivaluri  internaţionale (TIFF, Los Angeles Film Awards, Virgin Spring Cinefest) actorul Vlad Zamfirescu își face debutul regizoral, interpretând și unul din rolurile principale. Lupta de a păstra aparenţele unei relaţii perfecte poate duce la pierderea unei mari iubiri, ar fi concluzia acestei povești în care secretele unui cuplu sunt aduse, cu umor dar și nostalgie, pe marele ecran. Excelenta distribuţie din Scurtcircuit va convinge orice cinefil să nu rateze proiecţia de duminică a filmului. Inspirat de fapte reale, filmul are în prim plan doi adolescenţi pe care părinţii îi obligă să-și dea copilul spre adopţie. Situaţia ia o cu totul altă turnură când, a doua zi după nașterea prematură, salonul în care se afla bebelușul este cuprins de un incendiu. Oana Ștefănescu, Magda Catone, Valentin Popescu și Maria Morgenstern sunt printre actorii pe care îi veţi putea vedea în acest film regizat de Cătălin Saizescu.

Filme de început de secol XX proiectate în 3 cine-concerte speciale la Alba Iulia Music & Film Festival 2018

Trei cine-concerte speciale sunt incluse, la această ediţie, în programul Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF) ce va debuta la sfârșitul săptămânii. Evenimente ce îmbină într-un mod inedit filmul și muzica live, cine-concertele aduc în faţa spectatorilor pelicule produse acum aproape un secol, o șansă unică de a (re)descoperi începuturile cinematografiei mondiale. Cele trei cine-concerte vor fi găzduite de Piaţa Vestică a cetăţii Alba Carolina.

Vineri, 31 august, de la ora 21:00, este programat un film unic ca execuţie. Documentarul sovietic Omul cu camera de filmat/Man with a movie camera a  rămas în istoria filmului prin tehnicile cinematice inedite folosite în premieră de Dziga Vertov, multe dintre ele inventate chiar de către regizor. Tocmai această execuţie absolut revoluţionară pentru anul 1929, a făcut ca filmul să nu fie foarte popular în acea perioadă, abia mult mai târziu, în zilele noastre, primind adevărata apreciere a valorii lui, fiind declarat unul dintre cele mai bune documentare produse vreodată. Este un film plin de energie și, în acelaşi timp, un documentar despre o zi din viaţa Uniunii Sovietice, un documentar despre filmarea acestui documentar şi o prezentare a publicului care urmăreşte filmul.

Vedem adesea operatorul care realizează filmul, dar nu vedem aproape nimic din imaginile surprinse de el pe peliculă. Publicul va avea șansa să-l descopere în acompaniamentul live a trupei Abator Industries, un grup muzical independent specializat în improvizaţie muzicală.

Cel din urmă film mut produs de avangarda sovietică ajunge sâmbătă, 1 septembrie, ora 21:00, la Alba Iulia Music and Film Festival, într-o proiecţie specială cu acompaniament live. Fericirea/ Schastye este povestea populară stilizată a ţăranului Khmyr a cărui idée supremă asupra fericirii este să ajungă ţar, să mănânce grăsime de porc și să nu facă nimic. Aventurile lui și ale soţiei sale care ajunge să-și găsească fericirea într-o fermă colectivă după revoluţie, sunt puse în valoare de interpretarea live asigurată de Karpov not Kasparov , duo-ul care a compus o coloană sonoră specială pentru acest cine-concert. Combinaţia de muzică electro, jazz, cu nuanţe de folclor pe alocuri, dă un ritm irezistibil acestei pelicule produse în 1935 de regizorul Aleksandr Medvedkin.

Femeia în Lună/ Frau im Mond a fost produs, în 1929, de regizorul german Fritz Lang și este primul lungmetraj de acţiune din istoria cinemaului în care acţiunea se petrece în spaţiu. Filmul are o strânsă legătură cu Transilvania prin Hermann Oberth, considerat unul din părinţii astronauticii, originar din Sibiu. Oberth a lucrat ca și consultant știinţific la acest film, realizând în întregime planurile detaliate ale navetei spaţiale cu mai multe trepte prezentată în film.
Întâmplător sau nu, Frau im Mond apărea în acelaşi an (1929) în care Oberth îşi lansa prima rachetă cu combustibil lichid. Proiecţia filmului, programată pentru duminică, 2 septembrie, ora 21:00, este însoţită de sound-designul original al trupei CelloFun, un ansamblu creat special pentru re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute („silent movies rescoring”) printr-un mixt de foley, efecte electronice în timp real şi improvizaţie live. Traducerea în limba română a cartoanelor originale ale filmului, este realizată, tot live, de inconfundabila „voce a filmelor”, Irina Margareta Nistor.

Programul ediţiei cu numărul 6 va fi completat de invitaţi speciali, recitaluri de muzică, seri de dans și întâlniri cu personalităţi ale cinematografiei românești.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement