Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

În weekend: Mii de vizitatori, aşteptaţi la „Sărbătoarea Mierii” 2018 de la Blaj. PROGRAMUL

Publicat

miere

Mii de vizitatori şi aproximativ 150 de expozanţi sunt aşteptaţi, sâmbătă şi duminică, la cea de-a XI-a ediţie a „Sărbătorii Mierii”. Manifestarea, care va începe oficial sâmbătă, la ora 10.30, vine şi în acest an cu numeroase noutăţi şi surprize.

Programul oficial anunţat de organizatori cuprinde târgul cu vânzare, secțiunea de comunicări științifice, mai multe lansări de carte, de apicultură şi apinutriţie, dar și tradiţionalele momente artistice.

Organizatorii celui mai mare târg apicol din România speră că vremea se va mai îmblânzi până sâmbătă, dar chiar şi aşa promit două zile de sărbătoare, care să-i îndulcească şi să-i încălzească pe toţi cei care decid să facă o vizită la Blaj, la sfârşitul acestei săptămâni.

Pentru buna desfăşurare a manifestarii, în zona târgului va fi închisă circulaţia rutieră. Astfel, începând de vineri, 23 martie, ora 7.00, până duminică, 25 martie, ora 20.00, va fi restricţionată circulaţia rutieră în Piaţa 1848 şi pe străzile Astra, Timotei Cipariu, Petru Pavel Aron şi Mitropolit Vancea. Autorităţile roagă blăjenii să lase autoturismele personale acasă atunci când vin la târg, pentru a le permite vizitatorilor din alte localităţi să găsească mai uşor locuri de parcare.

„Vă aşteptăm în număr mare la cel mai mare târg apicol din România şi sper că vremea nu ne va împiedica să ne putem bucura împreună de dulceaţa Blajului”, afirmă primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.

Deschiderea oficială a „Sărbătorii Mierii” 2018 va avea loc sâmbătă, 24 martie, la ora 10.30, pe scena amenajată în Piaţa 1848, în prezenţa oficialităţilor şi a organizatorilor. Imediat după deschidere, Ansamblul Folcloric al Centrului Cultural „Augustin Bena” va susţine un spectacol de muzică populară, care va dura aproximativ o oră şi jumătate.

De la ora 11.00, la Palatul Cultural vor avea loc conferinţele pentru apicultori. Subiectele propuse de organizatori sunt cauzele mortalităţii albinelor, efectul neunicotinoidelor şi alte teme de actualitate apicolă. Conferinţele vor fi susţinute de lectori din Belgia, România şi Turcia, printre aceştia aflându-se Etienne Bruneau, preşedintele comisiei pentru calitatea produselor apicole din Apimondia, care va prezenta conferinţa cu titlul „Cauzele mortalitatii albinelor”, dr. bioch. Cristina Mateescu, din cadrul comisiei ştiinţifice pentru apiterapie din Apimondia, care va vorbi despre apiterapie şi Prof. Yuscel Banu, de la Universitatea Izmir din Turcia, care va prezenta efectele benefice ale produselor apicole administrate la animale.

De la ora 12.00, la Primăria Municipiului Blaj se va desfăşura o conferinţă de presă, unde, pe lângă reprezentanţii organizatorilor, primarul Gheorghe Valentin Rotar şi preşedintele Companiei Apidava, Victor Mateş, vor participa Etienne Bruneau, dr. bioch. Cristina Mateescu şi cunoscutul actor Dorel Vişan, apicultor pasonat, prezent pentru a doua oară la târgul apicol de la Blaj.

Tot la Primăria Blaj va avea loc, de la ora 12.00, o prezentare importantă pentru producătorii interesaţi de produse ecologice, o prezentare APIA şi o prezentare despre conservarea şi ameliorarea populaţie locale de albine carpatine.

În acest an, vor fi mai multe lansări de carte, de apicultură şi apinutriţie, acestea fiind programate la Palatul Cultural. Astfel, începând cu ora 13.00, vor fi prezentate volumele „Api-nutriţia – O variantă de prevenție și păstrare a sănătății”, „Ghid de bune practici pentru recoltarea produselor apicole”, „Calendarul lucrărilor apicole”, la care va participa actorul Dorel Vişan şi o carte despre Veceslav Harnaj – fondatorul apiculturii româneşti moderne, scris de actriţa Ileana Popovici (care nu va mai veni la Blaj, fiind plecată din ţară).

Sâmbătă după-amiaza, între orele 14.00 şi 16.00, conferinţele pe teme apicole vor continua la Palatul Cultural, cu diverse prezentări, pe teme precum starea iernării familiilor de albine şi acţiunile necesare dezvoltării optime în condiţiile primăverii 2018, sănătatea albinelor şi tratamente specifice apiculturii.

Tot de la ora 14.00, la standul unei firme poloneze, va avea loc o prezentare de produse, iar la Primăria Blaj, de la ora 15.00, sunt programate conferinţe dedicate afacerilor în domeniul apicol.

Ca în fiecare an, „Sărbătoarea Mierii” propune şi un consistent program artistic. De la ora 18.30, pe scena amplasată în Piaţa 1848, va avea loc spectacolul pentru tineret, capul de afiş fiind cunoscuta artistă Corina, care va închide prima zi a marelui târg apicol. În deschidere, vor susţine recitaluri Ravy, Andrei Şerban, Re-Born, Before 7 şi Denisa Moga.

„Sărbătoarea Mierii” se va încheia duminică, 25 martie, la ora 12.00, cu spectacolul pentru copii, care va avea loc tot pe scena amplasată în Piaţa 1848.

Pe parcursul celor două zile vor avea loc concursuri pentru apicultori, vor fi acordate cadouri vizitatorilor în cadrul „Tombolei albinuţelor”, organizatorii pregătind ateliere pentru copii, cu tema „Din secretele stupului”, precum şi multe alte surprize pentru cei mici şi mari.

Şi în acest an, se  mizează pe o consistentă prezenţă internaţională, firme apicole din 14 ţări (Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Serbia, Turcia, Ucraina, Ungaria, România) anunţându-şi participarea.

A XI-a ediție a „Sărbătorii Mierii” este organizată de Apidava Blaj, Primăria şi Consiliul Local Blaj, Consiliul Judeţean Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax