Connect with us
Advertisement

Eveniment

ÎN WEEKEND: Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Voltaj, echipa de DeMoga, muzică populară și finala concursului „Cultură pentru Cultură”

Publicat

Varianta 1 Afiș Găina 2015 În jurul zilei Sfântului Ilie, adică în weekendul 18-19 iulie, în comuna Avram Iancu și pe muntele Găina va avea loc tradiționalul Târg de Fete. Parada Portului Popular, concerte Voltaj, echipa DeMoga, Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, Veta Biriș, Nicolae Furdui Iancu, dar și alți artiști vor destinde atmosfera la târg.

Tot în weekend, va avea loc și etapa finală a festivalului-concurs „Cultură pentru Cultură”.

Pe vremuri, feciorii și fetele din satele învecinate veneau la târg să îşi găsească aleasa sau alesul şi se cununau chiar pe Muntele Găina. Acum tradiția nu se mai păstrează, dar povestea este încă vie prin organizarea acestui eveniment.

Târgul de pe Găina are loc an de an în comuna Avram Iancu din județul Alba, într-o poiană de pe platoul muntelui, situat la altitudinea de 1.486 m, de mai bine de două secole, pe data de 20 iulie, Ziua Sfântului Ilie.

Anul acesta evenimentul va avea loc în perioada 18-19 iulie.

 

targul de fete pe muntele gaina arhiva Târgul de Fete va debuta, sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, unde la ora 11.00 va începe o paradă a portului popular. La ora 12.00 este programată finala Festivalului Concurs ,,Cultură pentru Cultură” la care vor participa câştigătorii locurilor I de la toate secţiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeş, Ocna Mureş şi Munţii Apuseni. La ora 16.00 va avea loc un spectacol folcloric deschis de Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa (dirijor Alexandru Pal). În spectacol sunt incluse şi recitaluri susţinute de Leontina Fărcaş, Sava Negrean Brudaşcu şi Ansamblul „Bănăţeana” din Timişoara (coordonator Adela Chelaru).

Sâmbătă seara Târgul de Fete se mută pe Muntele Găina, unde la ora 20.00 are loc un spectacol al claselor de chitară, canto muzică uşoară şi dans modern din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, urmat apoi de la ora 21.00 de un concert al trupei TODaY, show produs de compania DeMoga Music. Surpriza serii este trupa VOLTAJ care va urca pe scenă în jurul orei 22.00 cu un show special, iar petrecerea va continua pe Muntele Găina până târziu în noapte cu discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii.

Duminică, Târgul de Fete debutează cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum şi oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori.

La ora 10.30 va fi deschis Târgul Meşterilor Populari la care meşteri din întreaga ţară îşi vor prezenta roadele muncii lor respectiv obiecte tradiţionale pe care continuă să le fabrice prin tehnici vechi de sute de ani.

spectacol lofcloric gaina La ora 11.00 va avea loc un spectacol folcloric cu nume mari ale muzicii populare româneşti precum Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchelea, Mirela Mănescu şi Ancuţa Matei. Spectacolul va continua cu momente susţinute judeţele: Alba – Ansamblul folcloric al judeţului Alba (coordonator Alexandru Pal), Cluj – Ansamblul „Dor Transilvan” (coordonator Tiberiu Groza), Hunedoara – Ansamblul „Mureşul” din Ilia (coordonator Radu Jurca), Bihor – Ansamblul de la Şuncuiuş (coordonator Livia Ianc), Arad – Ansamblul „Doina Mureşului” (coordonator Nistor Viorel) şi se va încheia cu „Hora de la Rusca” prezentată de grupul de dansatori din Turnu Roşu.

Invitaţie la o sărbătoare populară în natură

Târgul de Fete de pe Muntele Găina este şi o invitaţie la o sărbătoare populară în natură, într-o zonă muntoasă cu un peisaj spectaculos. Accesul pe platoul de pe Muntele Găina, unde se desfăşoară manifestările, este posibil pentru autoturisme şi microbuze. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările.

Vremea se anunţă perfectă pentru o ieşire cu cortul

public pe muntele gaina Locul unde se desfăşoară anual Târgul de Fete de pe Muntele Găina se află la o altitudine de aproape 1.500 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură. Astfel Târgul de Fete poate fi şi o invitaţie pentru a petrece două zile în natură, cu cortul, organizatorii amenajând un spaţiu special cu locuri de campare, toalete ecologice şi alte utilităţi specifice. Participanţilor li se recomandă ca în cazul în care vor să înnopteze pe munte să îşi aducă pături şi saci de dormit deoarece nopţile sunt răcoroase, iar pentru cele două zile în care se anunţă soare puternic la amiază – pălării de soare şi îmbrăcăminte din fibre naturale.

Muntele Găina – locul unde „se luau” fete

În fiecare an, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie, se organizează, din vremuri străvechi, Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Târgul are loc pe un platou montan la o altitudine de 1467 de metri, iar această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816.

La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoţii care participau la acest eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.

Astăzi Târgul de fete de la Găina s-a transformat într-o mare sărbătoare folclorică, la care îşi dau concursul locuitorii din zona Munţilor Apuseni, din judeţele apropiate şi chiar din ţinuturi mai îndepărtate ale ţării. Deschiderea o fac vestitele tulnicărese de la Avram Iancu, după care urmează programul artistic al participanţilor care durează până spre seară. Începând din 2006 Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”

PROGRAM
SÂMBĂTĂ, 18 iulie 2015, Avram Iancu

Ora 11.00 Parada portului popular

Ora 12.00 Festivalul-concurs ,,Cultura pentru Cultură” – vor participa câştigătorii locurilor I din toate zonele de la toate secţiunile, evoluând pe zone, respectiv; zona Blaj, zona Sebeş, zona Ocna Mureş, zona Munţii Apuseni

Ora 16.00 Spectacol folcloric

– recital Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba cu soliştii Roxana Reche, Dorina Nariţa, Maria Filimon, Floricica Moga, Nicolae Tuhuţ, Cătălin Haşa; dirijor Alexandru Pal

– recital Leontina Fărcaş

– recital Sava Negrean Brudaşcu

– Ansamblul ,,Bănăţeana” din Timişoara – coordonator Adela Chelaru

SÂMBĂTĂ, 18 iulie 2015, Muntele Găina

Ora 20.00 Concert al claselor de chitară , canto muzică uşoara şi dans modern al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba

Ora 21.00 Concert al trupei TODaY, show produs de compania DeMoga Music

Ora 22.00 Concert VOLTAJ

Ora 23.00 Discotecă în aer liber

Ora 24.00 Foc de tabără şi foc de artificii

Ora 24.15 Discotecă în aer liber

DUMINICĂ, 19 iulie 2015, Muntele Găina

Ora 10.00  Te Deum şi depuneri de coroane la Crucea lui Avram Iancu

Ora 10.30 Deschiderea oficială a Târgului Meşterilor Populari

Ora 11.00 Spectacol folcloric

– recital Veta Biriş

– recital Nicolae Furdui Iancu

– recital Traian Jurchelea

– recital Dumitru Fărcaş

Festivitatea de premiere a meşterilor populari

Ora 13.00 Spectacolul folcloric prezentat de judeţele:

Alba – Ansamblul folcloric al judeţului Alba (coordonator Alexandru Pal)
Cluj – Ansamblul ,,Dor Transilvan,, (coordonator Tiberiu Groza)
Hunedoara – Ansamblul ,,Mureşul,, din Ilia (coordonator Radu Jurca)
Bihor – Ansamblul de la Şuncuiuş (coordonator Livia Ianc)
Arad – Ansamblul ,,Doina Mureşului,, (coordonator Nistor Viorel)
„Hora de la Rusca”, prezentată de grupul de dansatori din Turnu Roşu

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement