Connect with us
Publicitate

Actualitate

Încadrarea localităţii Roşia Montană la categoria sit arheologic tip A nu afectează investiţiile Cupru Min, estimate la 42 milioane euro. Răspunsuri de la Guvern

Publicat

cupru min Încadrarea localităţii Roşia Montană la categoria sit arheologic tip A, adică de importanţă naţională şi universală, nu influenţează activitatea minieră de la Cupru Min SA, care estimează investiţii de 42 milioane euro pentru creşterea eficienţei economice. Singura condiţie pentru construcţii ulterioare legate de exploatarea minieră este să primească aviz de la Comisia Naţională de Arheologie, ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii, având în vedere că terenul exploatării de cupru este inclus în aria de protecţie a sitului arheologic.

Sunt concluzii desprinse din răspunsurile primite de senatorul de Alba Alexandru Pereş, de la premierul Dacian Cioloş şi reprezentanţii Ministerului Culturii şi cei ai Ministerului Economiei, după o interpelare formulată în februarie.

Senatorul de Alba a adresat o interpelare premierului, referitor la situaţia în care o porţiune din terenul concesionat de Cupru Min SA Abrud (o parte din cariera de cupru, halda de steril și uzina de preparare a minereurilor din Dealul Piciorului) intră în componența suprafeței protejate decise prin Ordinul Minstrului Culturii din 30 decembrie 2015, prin care întreaga localitate Roșia Montană, plus o suprafață pe o rază de 2 km, este clasată ca sit în categoria A. În plus, Cupru Min trebuie să construiască o stație de recuperare a metalelor din apele acide lângă halda de steril, construcție care este condiționată de prevederile legislative de mediu, potrivit datelor prezentate de senator.

Premierul a răspuns însă că prin delimitarea pe o rază de 2 km a localităţii Roşia Montană – încadrată ca sit arheologic de categoria A (monument de importante naţională şi universală) un este influenţată activitatea minieră desfăşurată de Cupru Min SA Abrud. “Terenul aferent exploatării de cupru un este inclus în situl arheologic respectiv, fiind însă inclus în aria de protecţie a acestui sit. Astfel, nicio construcţie aferentă unei exploatări miniere nu este împiedicată de această clasare, dar este condiţionată de obţinerea prealabilă a avizului Comisiei Naţionale de Arheologie, ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii”, se arată în răspunsul semnat de premier.

Atât Ministrul Culturii, cât şi un reprezentant al Ministerului Economiei, au adus cu precizări.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, în răspunsul transmis senatorului de Alba:

“Guvernul României a inicia o dezbatere legată de dezvoltarea durabilă la Roşia Montană – “Task Force Roşia Montană”. Potrivit sursei citate, au avut loc întâlniri între reprezentanţii Ministerului Mediului, Ministerului Economiei, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Agriculturii şi Cancelariei Primului Ministru cu cei ai ONG-urilor, pentru a se găsi soluţii legate de dezvoltarea durabilă a zonei, cu respectarea patrimoniului cultural şi natural, într-o schemă integrată de dezvoltare care să se sprijine pe fonduri europene şi naţionale.

Secretarul de stat Anca Magdalena Chiser din Ministerul Economiei:

“Având în vedere situaţia activelor societăţii Cupru Min SA, a rezervei deschise şi pregătite, a problemelor de mediu pe care le generează activitatea minieră, conducerea societăţii a întocmit un plan de investiţii minimal care să asigure dezvoltarea activităţii societăţii şi creşterea eficienţei economice. Necesarul investiţional se ridică la circa 42 milioane euro.

Prin realizarea investiţiilor se va obţine atât un randament de extracţie mai mare, cât şi o reducere a consumului de energie şi de combustibil. De asemenea, în prezent se analizează posibilitatea de diversificare a gamei de produse de carieră prin exploatarea de andezite, respectiv de calcare.

Societatea şi-a propus creşterea producţiei la 2,5 milioane tone minereu extras şi prelucrat pe an, precum şi realizarea unui volum de descopertă de 2,5 milioane tone. Atingerea acestei capacităţi presupune funcţioonarea continuă cu două linii de preparare. Prin prelucrarea celor 2,5 milioane tone de minereu ar rezulte o producţie anuală de cupru în concentrate de circa 8000 de tone.

Având în vedere piaţa actuală în domeniul utilajelor şi instalaţiilor miniere, societatea îşi propune o retehnologizare a fluxului tehnologic pentru activitatea din carieră şi uzina de preparare.

Este necesară retehnologizarea procesului de producţie având în vedere faptul că activele societăţii sunt achiziţionate în anii 1979-1985, fiind de producţie românească şi/sau sovietică, cu fiabilitate scăzută şi depăşite moral.

Activitatea de producţie a societăţii pentru anii 2016.2018 are în vedere atingerea unei producţii marfă de circa 163.000 mii lei în anul 2018. Investiţia urmează să se realizeze în trepte, în anii 2016-2018, fără a perturba procesul de producţie, urmărindu-se creşterea producţiei fizice de cupru şi a gradului de asigurare a rezervei după 2018”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate