Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Încadrarea localităţii Roşia Montană la categoria sit arheologic tip A nu afectează investiţiile Cupru Min, estimate la 42 milioane euro. Răspunsuri de la Guvern


Publicat

cupru minÎncadrarea localităţii Roşia Montană la categoria sit arheologic tip A, adică de importanţă naţională şi universală, nu influenţează activitatea minieră de la Cupru Min SA, care estimează investiţii de 42 milioane euro pentru creşterea eficienţei economice. Singura condiţie pentru construcţii ulterioare legate de exploatarea minieră este să primească aviz de la Comisia Naţională de Arheologie, ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii, având în vedere că terenul exploatării de cupru este inclus în aria de protecţie a sitului arheologic.

Sunt concluzii desprinse din răspunsurile primite de senatorul de Alba Alexandru Pereş, de la premierul Dacian Cioloş şi reprezentanţii Ministerului Culturii şi cei ai Ministerului Economiei, după o interpelare formulată în februarie.

Senatorul de Alba a adresat o interpelare premierului, referitor la situaţia în care o porţiune din terenul concesionat de Cupru Min SA Abrud (o parte din cariera de cupru, halda de steril și uzina de preparare a minereurilor din Dealul Piciorului) intră în componența suprafeței protejate decise prin Ordinul Minstrului Culturii din 30 decembrie 2015, prin care întreaga localitate Roșia Montană, plus o suprafață pe o rază de 2 km, este clasată ca sit în categoria A. În plus, Cupru Min trebuie să construiască o stație de recuperare a metalelor din apele acide lângă halda de steril, construcție care este condiționată de prevederile legislative de mediu, potrivit datelor prezentate de senator.

Premierul a răspuns însă că prin delimitarea pe o rază de 2 km a localităţii Roşia Montană – încadrată ca sit arheologic de categoria A (monument de importante naţională şi universală) un este influenţată activitatea minieră desfăşurată de Cupru Min SA Abrud. “Terenul aferent exploatării de cupru un este inclus în situl arheologic respectiv, fiind însă inclus în aria de protecţie a acestui sit. Astfel, nicio construcţie aferentă unei exploatări miniere nu este împiedicată de această clasare, dar este condiţionată de obţinerea prealabilă a avizului Comisiei Naţionale de Arheologie, ce funcţionează pe lângă Ministerul Culturii”, se arată în răspunsul semnat de premier.

Atât Ministrul Culturii, cât şi un reprezentant al Ministerului Economiei, au adus cu precizări.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, în răspunsul transmis senatorului de Alba:

“Guvernul României a inicia o dezbatere legată de dezvoltarea durabilă la Roşia Montană – “Task Force Roşia Montană”. Potrivit sursei citate, au avut loc întâlniri între reprezentanţii Ministerului Mediului, Ministerului Economiei, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Agriculturii şi Cancelariei Primului Ministru cu cei ai ONG-urilor, pentru a se găsi soluţii legate de dezvoltarea durabilă a zonei, cu respectarea patrimoniului cultural şi natural, într-o schemă integrată de dezvoltare care să se sprijine pe fonduri europene şi naţionale.

Secretarul de stat Anca Magdalena Chiser din Ministerul Economiei:

“Având în vedere situaţia activelor societăţii Cupru Min SA, a rezervei deschise şi pregătite, a problemelor de mediu pe care le generează activitatea minieră, conducerea societăţii a întocmit un plan de investiţii minimal care să asigure dezvoltarea activităţii societăţii şi creşterea eficienţei economice. Necesarul investiţional se ridică la circa 42 milioane euro.

Prin realizarea investiţiilor se va obţine atât un randament de extracţie mai mare, cât şi o reducere a consumului de energie şi de combustibil. De asemenea, în prezent se analizează posibilitatea de diversificare a gamei de produse de carieră prin exploatarea de andezite, respectiv de calcare.

Societatea şi-a propus creşterea producţiei la 2,5 milioane tone minereu extras şi prelucrat pe an, precum şi realizarea unui volum de descopertă de 2,5 milioane tone. Atingerea acestei capacităţi presupune funcţioonarea continuă cu două linii de preparare. Prin prelucrarea celor 2,5 milioane tone de minereu ar rezulte o producţie anuală de cupru în concentrate de circa 8000 de tone.

Având în vedere piaţa actuală în domeniul utilajelor şi instalaţiilor miniere, societatea îşi propune o retehnologizare a fluxului tehnologic pentru activitatea din carieră şi uzina de preparare.

Este necesară retehnologizarea procesului de producţie având în vedere faptul că activele societăţii sunt achiziţionate în anii 1979-1985, fiind de producţie românească şi/sau sovietică, cu fiabilitate scăzută şi depăşite moral.

Activitatea de producţie a societăţii pentru anii 2016.2018 are în vedere atingerea unei producţii marfă de circa 163.000 mii lei în anul 2018. Investiţia urmează să se realizeze în trepte, în anii 2016-2018, fără a perturba procesul de producţie, urmărindu-se creşterea producţiei fizice de cupru şi a gradului de asigurare a rezervei după 2018”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun la Sala Unirii din Alba Iulia, 1 Decembrie 2021. Marea Adunare Națională

Publicat

La Sala Unirii din Alba Iulia se desfășoară ceremonia de primire a Soliilor din Cetățile de Scaun ale României. Este citită şi „Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia”.

În aceeași locație este și o reconstituire istorică a evenimentului de acum 103 ani.

Citeşte şi 1 DECEMBRIE 1918, MAREA UNIRE de la Alba Iulia. Mărturii, documente și semnificații

În 1918, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României.

Cu entuziasm și inimi însuflețite de dragoste de țară, românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită. După terminarea celui de-al doilea război mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”.

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare. Aici au venit 1.228 de delegați oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale și din toate cele 27 de comitate românești, episcopi, oameni de cultură, care au proclamat, la unison, „deplina libertate națională”, „votul obștesc, direct și egal”, „libertatea presei” dar și reforme în mai multe domenii ale vieții, acum 97 de ani.

Pe lângă oficialități, la Alba Iulia au venit, români de peste tot, de peste Carpaţi, cu trenul, cu căruţele, călare, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor de unde proveneau, în cântări şi plini de bucurie.

Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor.

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au așternut pe Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia.

Program 1 DECEMBRIE 2021 – Alba Iulia:

Orele 8.00-10.00 Marșul Unirii – itinerant – Autogara Alba Iulia – Esplanada Catedralei Încoronării, tinerii basarabeni

Ora 11.00 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun. Proclamația Unirii – Citirea ”Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Sala Unirii; reconstituire istorică, discursuri

Ora 12.00 Te Deum – esplanada Catedralei Încoronării

Ora 12.00 Sala 67 – „Micii muschetari”, regia artistică: Teodora Popa – spectacol de teatru 3+ . Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

Ora 13.30 Declarația de la Alba Iulia. Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia – Biserica Română Unită cu Roma, Greco-catolică. Lansare de baloane tricolore – Monumentul Unirii

Ora 15.00 Ceremonie militară – depunere de coroane și jerbe de flori – Monumentul Unirii. Parada Militară pe Bulevardul 1 Decembrie – ceremonie, defilare

Ora 16.00 Povestea Armatei Române 1918-1922 – Intrarea Armatei Române în Alba Iulia. Paradă de front. Citirea Proclamației Încoronării – animație culturală cu participarea Fanfarei Județului Alba

Centrul de Cultură ”Augustin Bena” – Poarta I – Poarta a III-a Sala Unirii

Ora 17.00 Vernisaj – Expoziție anuală UAP Alba Iulia – Galeriile municipale de artă

Ora 19.00 Concert extraordinar ”Alba Unește România”. Lansarea Orchestrei Române de Folclor (prima orchestră de uniune națională) – difuzare în premieră: ecranele din Cetatea Alba Carolina

Ora 20.00 La mulți ani, ROMÂNIA! Spectacol de drone – Parcul Unirii

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Parada militară de la București, de 1 Decembrie. Participă peste 1.500 de militari

Publicat

În București, începând cu ora 11.00, are loc Parada Militară Naţională, organizată cu ocazia Zilei României în Piaţa Arcului de Triumf.

Defilează aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice.

Vezi și Program de Ziua Națională a României – 1 Decembrie la Alba Iulia

La paradă participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.

Defilarea se desfășoară pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.

În funcţie de condiţiile meteorologice, sunt așteptate să evolueze şi aproximativ 30 de aeronave.

În zona Arcului de Triumf este organizată o expoziţie de tehnică militară, care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00.

Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonia de Ziua Naţională a României se face fără a avea certificat verde, doar în afara zonelor oficiale delimitate de organizatori şi este permis cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între participanţi şi cu purtarea măştii de protecţie.

În zona oficială au acces cel mult 400 de persoane, însă vaccinate sau care au trecut prin boală.

În Alba Iulia, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţi ai Armatei României participă, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal şi tehnică, precum şi de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori. De asemenea, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

sursă: Agerpres

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Trenul regal spre Alba Iulia, anulat în acest an. Mesajul Familiei Regale: La mulți ani tuturor românilor!

Publicat

Tradiționala călătorie spre Alba Iulia cu Trenul Regal a fost anulată. Într-un mesaj postat pe pagina de facebook, Familia Regală a României a anunțat anularea tradiționalei călătorii de 1 Decembrie din cauza situației actuale.

Familia Regală călătorește anual cu Trenul Regal de-a lungul orașelor tării, cu prilejul zilei de 1 Decembrie.

Precizările Familiei Regale:

”1 Decembrie 2021. În împrejurările actuale, Familia Regală nu poate efectua călătoria tradițională cu Trenul Regal, de 1 Decembrie, în orașele țării.

Călătoria aduce, în fiecare an, omagiu Regelui Ferdinand Întregitorul și Reginei Maria, în amintirea zilei Marii Uniri.

Sperăm ca, anul viitor, cu ocazia Centenarului Încoronării de la Alba Iulia, Trenul Regal să fie din nou pe șine, parcurgând simbolic drumul Încoronării.

Călătoria cu Trenul Regal de astăzi, 1 Decembrie 2021, are loc virtual. Filmul rememorează prezența fiecărei generații a Familiei Regale în tren.

La mulți ani tuturor românilor!”

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 1.100 de cazuri COVID în România și 79 decese, înregistrate în ultimele 24 de ore. Bilanțul parțial

Publicat

Au fost înregistrate 1.141 cazuri noi de COVID, în ultimele 24 de ore, potrivit datelor transmise miercuri, 1 decembrie, de Grupul de Comunicare Strategică. 

Au fost confirmate 89 decese, din care 10 anterioare (față de 130 în 24 de ore, cu o zi în urmă).

Comparativ, cu o zi în urmă erau raportate 1.622 cazuri în 24 de ore.

”Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 1 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 1.141 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 89 decese dintre care 10 anterioare”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

Datele vor fi completate la ora 13.00. Revenim cu amănunte.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate