Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Încep lucrările de reabilitare ale Bisericii din Câlnic, monument UNESCO. Detalii oferite de Biserica Evanghelică


Publicat

Biserica Evanghelică din Câlnic, ansamblu protejat UNESCO, intră într-o nouă etapă a existenței sale. Încep lucrările de reabilitare și conservare a monumentului, în cadrul unui proiect finanțat prin POR în valoare totală de 3,86 milioane lei, a anunțat Parohia Evanghelică Câlnic.

Proiectul este implementat de către Parohia Evanghelica C.A Câlnic și are o valoare de peste 3,86 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care de 3,7 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

La eveniment au participat reprezentați ai tuturor celor implicați în proiect, precum și a academicianului Marius Porumb, cel care a susținut în ultimii ani activitatea din zona Cetății de la Câlnic, prin asociația ”Ars Transsilvaniae”.

„Câlnicul, chiar dacă este pe lista patrimoniului mondial UNESCO, are nevoie de ajutor. Mulțumim Consistoriului Evanghelic pentru implicare. Sprijinim un monument dintr-un sat din care, din păcate, sașii au plecat, dintr-un sat în care sașii și românii s-au înțeles bine și totdeauna au fost într-o relație de respect unul față de celălalt“, a aspus acesta.

Evenimentul a debutat cu câte o rugăciune a decanului districtual din cadrul Parohiei Evanghelice CA din Câlnic, domnul Wolfgang Wunsch, și a preotului ortodox.

„Am fost la mai multe astfel de evenimente de început de șantier. Nicăieri n-am început cu o mică rugăciune în biserică și inclusiv acum, cu partenerii noștri. Ca o familie. Cred că am învățat astăzi ceva, că această familie poate fi privită ca o familie creștină, cu cei doi părinți, care ne-au spus câteva cuvinte de îmbărbătare“, și-a arătat optimismul Friedrich Gunesch, secretarul general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice.

După o muncă intensă a firmei de consultanță, în care a intrat documentații pentru licitații și avize, „partea subterană a proiectului“ cum se spune, Valentin Păun, managerul proiectului, s-a arătat bucuros că a venit în sfârșit momentul pentru care și-a dedicat timp și energie în ultimii ani.

„Valoarea este relativ mare, față de celelalte proiecte pe care le avem, nu văd niciun motiv pentru care să nu îl ducem la capăt foarte bine“, a declarat Valentin Păun.

Bucuros de începerea lucrărilor s-a arătat și Ciprian Firea, cercetător științific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca, care se ocupă de câțiva ani de Ansamblul Cetății din Câlnic.

„Ținta este de punere în valoare a monumentului, parte importantă a ansamblului. Nu vrem să îl pierdem, de aceea ne-am străduit atât de mult să avem un proiect pentru restaurarea, consolidarea acestuia. Felul în care arată acum e, dacă vreți, ca o scoică, este ceva pentru care a fost. A fost plină de istorie (nr – biserica), de trăiri, a fost plină de credință și are foarte mare vechime. Noi vedem niște lucruri mai noi, dar sigur dedesubt sunt lucruri care datează de la mijlocul secolului al XIII-lea. Avem câteva vestigii, câteva rămășițe a ceea ce a fost cândva, o biserică romanică, probabil dinainte de 1240, dinainte de invazia tătară“, a spus Ciprian Firea.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Tradiție la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Ultimul apel de seară al promoției 2021

Publicat

Conform tradiției, miercuri 23 iunie 2021, de la ora 21:00, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia se desfășoară ultimul apel al Promoției 2021 – „Regele Mihai I – 100”.

Ultimul apel de seară este un moment emoționant pentru absolvenți prin care aceștia își iau rămas bun de la cei patru ani de liceu, de la colegi, cadre didactice și militare, au transmis reprezentanții instituției de învățămînt.

”Apelul de seară este un moment din programul zilnic al elevilor de colegiu militar și se execută numeric, pe subunități, de către elevii gradați.

La terminarea numărătorii, aceștia raportează elevului plutonier adjutant efectivul prezent și absent. După apel elevii trec la activitățile din programul de seară.

Joi, 24 iunie 2021, începând cu ora 9:00 va avea loc ceremonialul prilejuit de absolvirea Promoției 70 „Regele Mihai I – 100” și încheierea studiilor anului școlar 2020 – 2021.

În cadrul festivității sunt incluse momentele specifice: acordarea premiilor de onoare, predarea-primirea cheii generațiilor, dezvelirea tabloului promoției a 70-a, ce poartă denumirea onorifică ,,Regele Mihai I – 100”, și un spectacol artistic susținut de către elevii de la cercurile artistice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul viiturii de pe râul Geoagiu. Imagini impresionante surprinse de un cetățean din Stremț

Publicat

Momentul viiturii de pe râul Goagiu, în zona comunei Stremț, a fost surprins miercuri de un cetățean al comunei Stremț.

Imaginile impresionante au fost postate pe contul acestuia de Facebook și arată cum, în doar câteva secunde, albia râului s-a umflat și au început să curgă din amonte lemne, gunoaie și tot ce a adunat apa în calea ei.

Miercuri, autoritățile au emis un COD ROSU de vreme rea, valabil în centrul și estul județului Alba.

Autoritățile anunțaseră ploi de 50-60 litri pe metrul pătrat, grindină de dimensiuni medii, vijelii, descărcări electrice.

VIDEO: Facebook, Dorel Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 250 de români și-au depus candidaturile pentru un post de astronaut la Agenția Spațială Europeană

Publicat

Un număr de 255 de români (199 de bărbați și 56 de femei) și-au depus candidaturile pentru ocuparea unui post de astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA), după ce pentru prima oară în ultimii 11 ani, ESA a lansat un apel pentru candidați astronauți.

În total, la nivel european, s-au înscris peste 22.000 de candidați, informează Agenția Spațială Română (ROSA), citată de Digi24.ro.

Astfel, ESA caută între patru şi şase astronauţi de carieră, care vor primi poziţii de angajaţi permanenţi şi care vor fi distribuiţi în cadrul unor misiuni spaţiale.

Agenţia doreşte să angajeze, de asemenea, până la 20 de bărbaţi şi de femei în calitate de „rezerve”, iar aceste persoane vor fi selectate pentru o serie de misiuni specifice.

Un astronaut ESA poate ajunge să câștige și peste 10.000 de euro pe lună.

Rundele de evaluare vor determina numărul exact de înscrieri complete și valide depuse și vor marca începutul unui proces de un an și jumătate pentru selecția viitoarei clase de astronauți și astronauți de rezervă ESA.

Etapele prin care vor trece candidații sunt:

Screening: se vor desfășura mai multe runde de screening pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii. În plus, cererile de selecție a candidaților cu dizabilități fizice vor fi supuse unui control medical pe baza deficiențelor eligibile.

Faza 1 de testare: testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate

Faza 2 de testare: testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice

Faza 3 de testare: abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.

Runda 1 de interviu: interviu în cadrul căruia candidații sunt testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).

Runda 2 de interviu: etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu Directorul General al ESA, iar apoi se va lua decizia finală.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Modernizarea străzii Viilor din Alba Iulia: piste de biciclete, carosabil nou și 150 de locuri de parcare în fața Apulum

Publicat

Lucrările de modernizare a străzii Viilor sunt în plină desfășurare, a anunțat viceprimarul din Alba Iulia, Marius Filimon.

Proiectul prevede lucrări la sistemul rutier (aproape 10.000 de metri pătrați), rețea de colectare a apelor pluviale, modernizarea iluminatului public și peste 4.000 de metri pătrați de zone verzi.

Față de vechea infrastructură a străzii, aceasta va avea 2.120 de metri pătrați de piste pentru biciclete iar în zona fabricii S.C. Apulum S.A. numărul de parcări va crește, ajungând la 150, prin reorganizarea parcării deja existente.

”Până în acest moment au fost finalizate integral lucrările de reparație a trotuarului aflat pe partea dreaptă a străzii.

Pe primul tronson este turnat stratul de beton asfaltic de legătură (binder) pe pista de biciclete, s-au montat stâlpii de iluminat și au fost executate lucrări de captare a apelor pluviale.

Pe al doilea tronson se lucrează intens la pregătirea pistei pentru turnarea asfaltului dar și la celelalte operații necesare modernizării străzii. Peste 40% din lucrările prevăzute sunt realizate în acest moment” a anunțat Marius Filimon.

Valoarea totală a investiției este de 5,8 milioane lei și este suportată din bugetul local.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate