Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Încep lucrările de reabilitare ale Bisericii din Câlnic, monument UNESCO. Detalii oferite de Biserica Evanghelică

Publicat

Biserica Evanghelică din Câlnic, ansamblu protejat UNESCO, intră într-o nouă etapă a existenței sale. Încep lucrările de reabilitare și conservare a monumentului, în cadrul unui proiect finanțat prin POR în valoare totală de 3,86 milioane lei, a anunțat Parohia Evanghelică Câlnic.

Proiectul este implementat de către Parohia Evanghelica C.A Câlnic și are o valoare de peste 3,86 milioane lei (suma reprezentând valoarea totală a proiectului conform contractului), din care de 3,7 milioane lei reprezintă finanțare nerambursabilă.

La eveniment au participat reprezentați ai tuturor celor implicați în proiect, precum și a academicianului Marius Porumb, cel care a susținut în ultimii ani activitatea din zona Cetății de la Câlnic, prin asociația ”Ars Transsilvaniae”.

„Câlnicul, chiar dacă este pe lista patrimoniului mondial UNESCO, are nevoie de ajutor. Mulțumim Consistoriului Evanghelic pentru implicare. Sprijinim un monument dintr-un sat din care, din păcate, sașii au plecat, dintr-un sat în care sașii și românii s-au înțeles bine și totdeauna au fost într-o relație de respect unul față de celălalt“, a aspus acesta.

Evenimentul a debutat cu câte o rugăciune a decanului districtual din cadrul Parohiei Evanghelice CA din Câlnic, domnul Wolfgang Wunsch, și a preotului ortodox.

„Am fost la mai multe astfel de evenimente de început de șantier. Nicăieri n-am început cu o mică rugăciune în biserică și inclusiv acum, cu partenerii noștri. Ca o familie. Cred că am învățat astăzi ceva, că această familie poate fi privită ca o familie creștină, cu cei doi părinți, care ne-au spus câteva cuvinte de îmbărbătare“, și-a arătat optimismul Friedrich Gunesch, secretarul general al Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice.

După o muncă intensă a firmei de consultanță, în care a intrat documentații pentru licitații și avize, „partea subterană a proiectului“ cum se spune, Valentin Păun, managerul proiectului, s-a arătat bucuros că a venit în sfârșit momentul pentru care și-a dedicat timp și energie în ultimii ani.

„Valoarea este relativ mare, față de celelalte proiecte pe care le avem, nu văd niciun motiv pentru care să nu îl ducem la capăt foarte bine“, a declarat Valentin Păun.

Bucuros de începerea lucrărilor s-a arătat și Ciprian Firea, cercetător științific la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj Napoca, care se ocupă de câțiva ani de Ansamblul Cetății din Câlnic.

„Ținta este de punere în valoare a monumentului, parte importantă a ansamblului. Nu vrem să îl pierdem, de aceea ne-am străduit atât de mult să avem un proiect pentru restaurarea, consolidarea acestuia. Felul în care arată acum e, dacă vreți, ca o scoică, este ceva pentru care a fost. A fost plină de istorie (nr – biserica), de trăiri, a fost plină de credință și are foarte mare vechime. Noi vedem niște lucruri mai noi, dar sigur dedesubt sunt lucruri care datează de la mijlocul secolului al XIII-lea. Avem câteva vestigii, câteva rămășițe a ceea ce a fost cândva, o biserică romanică, probabil dinainte de 1240, dinainte de invazia tătară“, a spus Ciprian Firea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax