Administrație
Încep lucrările de reabilitare la Palatul Culturii din Blaj: Scenă multifuncțională și sală cu o capacitate de până la 250 de locuri
Palatul Cultural din Blaj va fi reabilitat începând din acest an, cu sprijinul Consiliului Județean Alba. Noul Palat Cultural va avea, în funcție de activitățile găzduite, între 50 și 250 de locuri, va beneficia de o scenă multifuncțională și de o sală flexibilă, iar pereții interiori vor fi din cărămidă aparentă și vor fi luminați din acoperiș, cu ajutorul a două luminatoare. Interiorul va și amenajat în stil contemporan, sugestiv pentru povestea traumei suferite de clădire în urma cu aproape 20 de ani. Acestea sunt cele mai importante componente ale proiectului de reabilitare întocmit de Biroul de Arhitectură Vlad Rusu, câștigătorul concursului de soluții pentru reabilitarea fostului cinematograf din Blaj.
„Deși acest edificiu are o importanță covârșitoare nu numai pentru orașul nostru dar și pentru întreg spațiul românesc, făcând parte din patrimoniul istoric și cultural al județului Alba, noi nu am fi avut niciodată fondurile necesare scoaterii acestuia din ruină. Parteneriatul dintre Consiliul Local și Consiliul Județean Alba este garanția că acest proiect va lăsa generațiilor viitoare o fărâmă de istorie a acestor meleaguri. Sigur, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără bună implicare a Cardinalului Greco-catolic Lucian Mureșan care, în înțelepciunea sa, a decis ca această clădire trebuie să fie redată comunității”, a declarat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar.
Arhitectul Vlad Rusu, coordonatorul echipei de arhitecți care a întocmit proiectul, a făcut o scurtă prezentare a modului în care va arăta interiorul Palatului Cultural, după redeschiderea preconizată pentru anul 2016 : „Noi am păstrat în foarte mare măsura compartimentările care există. Intrarea principală rămâne cea din piață. Se va intra într-un hol de primire, iar foaierele care există și în prezent vor fi reabilitate și se vor păstra în forma actuală, iar sala multifuncțională, sala de spectacole, este gândită de așa natură încât să funcționeze atât cu scaune, cât și fără scaune, în sensul că acest spațiu va fi, în funcție de manifestările pe care le va găzdui, foarte flexibil. Scaunele se pot strânge și se pot depozita într-un loc, astfel încât spațiul să poată fi disponibil pentru cât mai multe tipuri de evenimente.
Ca și amenajări interioare, am încercat să punem amprenta pe o reabilitare contemporană, care să sugereze povestea clădirii, în sensul că am lăsat toți pereții existenți cu cărămidă aparentă. Cărămida care există acum se va restaura, se va rostui și toată zidăria se va reabilita.
Proiectul propune și un nou acoperiș pentru sala de spectacole și pentru turnul scenei, care în prezent nu au acoperiș, și care include două luminatoare pe laturile lungi ale sălii și care, prin lumină zenitală pe care o aduc, vor evidenția textura cărămizii aparente.
Vor fi 200 de locuri în sală, în spațiul parterului și 50 de locuri la balcon, balconul fiind reabilitat.
Pe lângă reabilitarea propriu-zisă a clădirii, noi am propus ca și curtea interioară a acestui edificiu să devină spațiu public, cu acces liber. Acest spațiu nu este foarte generos ca dimensiuni, însă poate găzdui o serie de evenimente mai intime, cum ar fi lansări de carte sau mici expoziții în aer liber, întâlniri culturale și altele, în așa fel încât acest spațiu să funcționeze în cadrul orașului și pe perioada în care clădirea este închisă sau în ea nu se desfășoară activități”.
Consiliul Județean Alba a adoptat, în ședința din 24 ianuarie 2013, proiectul de asociere cu Consiliul Local Blaj în vederea refacerii și reabilitării Palatului Cultural din Blaj. Investiția, la care fiecare parte va contribui cu 50 % din fonduri, va costa aproximativ 2 milioane de euro și va avea ca termen de finalizare anul 2016. Licitația de atribuire a lucrărilor de reabilitare va avea loc în această primăvară, iar autoritățile speră că în luna iunie firma câștigătoare să înceapă lucrările de reabilitare a clădirii din Piața 1848. La finalul acestora, Palatul Cultural din Blaj va deveni centrul cultural al zonei municipiului și unul dintre cele mai importante edificii culturale din județul Alba.
Președintele CJ Alba, Ion Dumitrel a declarat că edificiul va găzdui parțial chiar și evenimente culturale de mare însemnătate precum Festivalul Internațional de Teatru în scopul de a crea deschidere către evenimente culturale de excepție și spre un public care duce lipsă de o astfel de ofertă.
Palatul Cultural din Blaj a fost inaugurat în anul 1936, în prezența regelui Carol al II-lea, și a găzduit toate evenimentele culturale din perioada interbelică. Tot aici au funcționat, rând pe rând, Muzeul de Istorie și Etnografie, Biblioteca Orășenească și Centrul de Radioficare. Ultima dată, clădirea a găzduit celebrul cinematograf Nicolae Bălcescu, luat cu asalt de blăjeni la fiecare sfârșit de săptămână, până când, în decembrie 1995, un incendiu de proporții a distrus clădirea în proporție de 40%.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pt cei ce ma cunosc
sâmbătă, 09.02.2013 at 01:37
nu de fonduri duce-ai lipsa Rotare, decat scanduri in fata blocurilor mai bine faceai asta, dar oricum bravo k ai reusit sa aduci bani pt asa ceva :).
Pingback: Renovarea Palatului Cultural din Blaj începe în 1 iulie. Licitaţia pentru investiţia de 1,2 milioane de euro a fost câştigată de o asociere de firme din Harghita | Alba24