Connect with us

Eveniment

Închisoare la domiciliu pentru mame, vârstnici și alte persoane vulnerabile. Cum vrea deputatul Becali să schimbe legea

Publicat

Deputatul George Becali a înaintat în Parlament două proiecte legislative care ar putea transforma fundamental sistemul penitenciar din România. Propunerile sale vizează o abordare mai umană a pedepselor cu închisoarea, cu accent pe persoanele vulnerabile și pe cei care au comis infracțiuni non-violente.

Închisoare la domiciliu pentru mame și vârstnici

Prima inițiativă legislativă propune introducerea închisorii la domiciliu pentru anumite categorii de persoane considerate vulnerabile. Este vorba despre:

  • femeile însărcinate
  • persoanele care au în îngrijire copii sub 3 ani
  • cei care îngrijesc cel puțin trei copii minori
  • persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani la momentul condamnării

Această măsură ar fi valabilă doar pentru infracțiuni non-violente și ar necesita aprobarea instanței, pe baza dovezilor privind condițiile minime de trai.

Beneficiarii acestei alternative la detenție ar fi supuși unui regim strict de supraveghere, cu obligații precise:

  • Prezentarea periodică la serviciul de probațiune
  • Anunțarea oricăror schimbări de domiciliu
  • Participarea la programe de reintegrare socială

În cazul nerespectării condițiilor impuse sau al comiterii unei noi infracțiuni, măsura ar fi revocată, iar restul pedepsei ar urma să fie executat în regim de detenție.

Reconfigurarea regimurilor de detenție

Al doilea proiect propune o reconfigurare a regimurilor de detenție:

  • regim semideschis pentru pedepse între 1 și 5 ani
  • regim închis pentru pedepse între 5 și 13 ani

În prezent, regimul închis se aplică de la 3 ani, ceea ce Becali consideră că este prea strict. Mai mult, proiectul prevede acordarea garantată a dreptului la învoire și permisie pentru persoanele condamnate pentru infracțiuni non-violente. Acum, aceste beneficii sunt considerate recompense.

Deputatul George Becali susține că aceste măsuri ar reduce supraaglomerarea, ar scădea numărul de plângeri la CEDO și ar îmbunătăți reintegrarea socială. El propune amânarea aplicării modificărilor cu un an, pentru a permite sistemului penitenciar să se adapteze. Tot el critică dur actualul Cod Penal, spunând că nu oferă suficiente alternative la încarcerare și că deținuții sunt tratați prea rigid. Experiența sa în penitenciar l-a influențat în propunerea acestor măsuri, care ar îmbina siguranța publică cu respectul pentru demnitatea umană.

Pentru a intra în vigoare, proiectele trebuie adoptate de Parlament, promulgate de președinte și publicate în Monitorul Oficial, urmând apoi o perioadă de tranziție de 12 luni. Adoptarea acestor inițiative ar putea reprezenta o reformă importantă a sistemului penitenciar românesc, punând accent pe umanizarea pedepsei, dar și pe siguranța societății, scrie mediafax.ro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement