Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Infiltrații apărute la o cavernă subterană a barajului Tău de pe Valea Sebeșului. Hidroelectrica încearcă să găsească soluții

Publicat

Hidroelectrica înceercă să găsească soluții pentru reducerea infiltrațiilor apărute la casa vane priză a barajului Tău. 

SPEEH Hidroelectrica SA a lansat marți în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru realizarea expertizei tehnice și a proiectului tehnic pentru lucrări de intervenție în vederea reducerii debitelor de infiltrații la casa vane baraj Tău.

Valoarea totală estimată este de 75.331 de lei, fără TVA. 

Barajul Tău realizează lacul de acumulare și regularizare a debitelor pentru Amenajarea hidroenergetică Sebeș – treapta Șugag, exploatarea amenajării făcându-se exclusiv pe criterii energetice (putere instalată 150 MW și o producție anuală de 260 GWh). Barajul în arc Tău are o înălțime de 78 de metri, crează o acumulare cu un volum total de 21,30 milioane mc de apă.

Galeria de aducțiune principală are o lungime de 8.140 metri, un diametru de 4 metri, fiind continuată cu castelul de echilibru și puțul forțat cu lungimea de 311 metri. Centrala subterană Șugag este echipată cu două turbine Francis de 75 MW. Galeria de fugă în lungime de 5.456 metri care conduce apele turbinate în lacul Obrejii de Căpâlna.

Casa vane priză de la barajul Tău este o cavernă subterană, amplasată aval de priza de apă la o distanță de 220 de metri, în versantul drept, având posibilitatea de acces printr-o galerie în lungime de 50 de metri. Caverna are forma unui puț cu următoarele caracteristici:

– diametrul interior – 5 metri

– înălțimea totală – 17,3 metri

În timpul exploatării la niveluri apropiate de NNR a acumulării Tău, s-a constatat o creștere a volumului de infiltrații în rigola colectoare, înregistrându-se sporadic chiar infiltrații sub forma de jeturi în zona de racord a pereților cu radierul.

După punerea în funcțiune în anul 1984 au apărut exfiltrații în galeria de acces la poarta etanșă. În perioada 1987 – 1988 s-a intervenit cu lucrări de injecție prin execuția a 4 rozete de injecții de etanșare precomprimare. În urma acelei intervenții debitele s-au redus considerabil, zona rămânând în continuare urmărită prin observații vizuale. În urma măsurătorilor efectuate de Serviciul UCC și MH al SH Sebeș și din ultima documentație „ACC pentru Barajul Tău și CHE Șugag 2016-2017” se constată că la casa vane priză baraj Tău, în perioada 2013 – 2016, debitele au evoluat aproape constant, în domeniul 3-4 l/s. Începând cu anul 2017 acestea au crescut și au evoluat în domeniul 5 – 8 litri pe secundă, în condițiile unui nivel de retenție scăzut cu aproximativ 2 – 4,5 metri față de nivelul în lac față de prima măsurătoare, mai mari ca la celelalte obiecte ale barajului, existând o tendință de creștere a acestora.

În anul 2019 s-au înregistrat valori maxime ale infiltrațiilor de 8,05 – 8,37 litri/secundă, la cotele 783,66 mdM, respectiv 786,43 mdM.

Astfel, în vederea diagnosticării cauzelor producerii infiltrațiilor la casa vane priză baraj Tău este necesară realizarea unei expertize tehnice, care să aibă în vedere și stabilirea de măsuri pentru reducerea acestora. Soluția recomandată se va detalia în cadrul unui proiect tehnic, pe baza căruia se vor putea executa lucrările propriu-zise.

Este de menționat faptul că CHE Șugag este o centrală având puterea instalată de 2 x 75 MW, cu un aport important în producerea de energie pentru Hidroelectrica și care prestează și servicii de sistem. Restricționarea funcționării CHE Șugag ar avea implicații în funcționarea întregii cascade de hidrocentrale în aval.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax