Actualitate
INS: Creșterea consistentă a consumului a dus la importuri de peste 32,6 miliarde de euro în primele șase luni
Importurile României în primele șase luni au depășit 32,65 miliarde de euro, ducând deficitul balanței comercială la 4,46 miliarde de euro, se arată în datele furnizate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Pe partea de export, mărfurile trimise în afara țării au fost în valoare de 28,18 miliarde de euro. Doar în iunie, importurile au depășit 5,6 miliarde de euro, conformând consumul în creștere consistentă, consum bazat pe importuri.
În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016, ponderi importante în structura exporturilor și importurilor sunt deținute de grupele de produse: mașini și echipamente de transport (48,2% la export si 37,7% la import) și alte produse manufacturate) (33,1% la export și respectiv 31,4% la import).
„Creșterea anuală a PIB a fost în trimestrul I 2016 nivelul de 4,3% față de 3,8% în trimestrul anterior. Majorarea rapidă a consumului final al populației, în condițiile sporirii veniturilor disponibile reale ale acestora și ale extinderii acțiunii stimulilor fiscali, a determinat însă și un avans semnificativ al importurilor. Dinamica înaltă a importurilor a condus la deteriorarea balanței comerciale, care, împreună cu o relativă restrângere a intrărilor din fonduri europene, s-au reflectat asupra poziției contului curent”, se arată în raportul privind inflația lansat luni de Mugur Isărescu.
Aceasta evoluție, mai arată Raportul, a fost parțial contrabalansată de consolidarea surplusului la nivelul balanței serviciilor. Cele mai recente date și sondaje de conjunctură indicau expansiunea în continuare a cererii de consum și o dinamică ridicată a costurilor unitare cu forța de muncă în industrie.
În condițiile avansului semnificativ al cererii interne, mai ales în anul curent, creșterea importurilor de bunuri și servicii este de așteptat să o depășească pe cea a exporturilor, având ca efect o contribuție negativă a exporturilor nete la dinamica PIB în 2016, cu tendința de atenuare pe parcursul anului următor. Ca atare, ponderea deficitului de cont curent al balanței de plăți în PIB nominal este proiectată în creștere.
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News