Connect with us
Publicitate

Eveniment

Inspectorii DGFP Alba, Sârbu şi Ispas, judecaţi în două dosare. Au fost filmaţi în timp ce primeau bani de la patronul firmei „Europexpres”

Publicat

Doi angajaţi ai DGFP Alba – Ioan Sârbu şi Ioan Ispas – sunt judecaţi de procurorii DNA pentru luare de mită. Cei doi au fost filmaţi în timp ce primeau suma de 5.000 de lei de la Eugen Lăpădat, patronul firmei „Europexpres”, în schimbul falsificării datelor dintr-un document de control. Tot în legătură cu „Europexpres”, respectiv pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, Sârbu şi Ispas au calitatea de inculpaţi şi în Dosarul „Pomponio”. Legătura dintre magnatul betonului „Pomponio” şi „Europexpres” şi cum au ajuns funcţionarii DGFP Alba după gratii se găseşte în rechizitoriul procurorilor DIICOT.

Procurorii arată că patronul „Pomponio”, Luca Anversa, administratorul Cosmin Limbean şi Ana Maria Goia, cu sprijinul lui Eugen Lăpădat, nu au înregistrat în evidenţele contabile ale societăţii pe care o conduceau valoarea reală a balastului pe care îl exploatau din terasele şi albiile Mureşului achiziţionate de SC „Europexpres” SRL. Balastul ar fi apărut astfel, în mod fictiv, cumpărat de la această din urmă societate, la preţuri mult sub cele ale pieţei (2,1 lei faţă de 12 lei – preţul practicat de SC „Pomponio” şi SC „Europexpres”), deşi era exploatat efectiv de firma „Pomponio” de pe suprafeţele nou achiziţionate. „În realitate, balastul era folosit de SC <Pomponio> SA, dar scriptic balastul apărea exploatat de SC <Europexpres> SRL şi vândut către <Pomponio> cu preţuri mult subevaluate. Mai mult, valoarea producţiei de balast la preţ de cost, astfel cum a fost determinată şi raportată Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, de către SC <Pomponio>, în anul 2008, a fost de 10,35 lei metrul cub”, se precizează în rechizitoriu.

Procurorii mai susţin că acest mod de a proceda s-ar fi aplicat şi datorită împrejurării că SC „Pomponio” nu deţinea la acea dată – iulie 2008 – mai 2009 – licenţa de exploatare pentru suprafeţele cumpărate, dar aceste licenţe erau deţinute de fostul proprietar „Europexpres” şi valabile pentru acesta. „Efectuarea acestor manopere au determinat neevidenţierea şi neplata integrală a taxelor datorate bugetului statului, aferente acestor exploatări, taxe în care, în cazul în care SC <Pomponio> SA ar fi procedat şi scriptic legal şi îşi înregistra valoarea reală a balastului exploatat, ar fi fost la o valoare mult mai mare, întrucât redevenţa minieră s-ar fi calculat raportat la aceşti indicatori”, atrag atenţia procurorii.

Contract fictiv de închiriere încheiat între „Pomponio” şi „Europexpres” – valoarea acestuia 10.000 de euro

În rechizitoriu se arată că, deşi „Pomponio” ar fi cumpărat de la „Europexpres” toate aceste suprafeţe de teren, utilaje şi stocuri, transfer care s-ar fi realizat împreună cu personalul angajat care le deservea, între cele două societăţi ar fi fost încheiat pe perioada 01.07.2008 – 01.05.2009 un contract fictiv de închiriere prin care „Europexpres” închiria şi utiliza de la „Pomponio”, pentru suma de 10.000 de euro, un utilaj pentru exploatarea balastului de pe suprafeţele de teren de pe care deţinea licenţele de exploatare, dar pe care le vânduse anterior cu sume mult diminuate. „Astfel, SC <Europexpres> nu a înregistrat deloc cheltuieli de exploatare, nici faptic, nici scriptic, deoarece în mod real cheltuielile aferente exploatării au fost suportate şi înregistrate în totalitate de SC <Pomponio> SA” susţin procurorii.

Discuţii purtate între Ispas, Sârbu şi patronul „Europexpres”, descoperite de procurori în calculatorul lui Claudiu Vulpe (FOX)

Cu ocazia percheziţiilor informatice efectuate de procurori în calculatorul lui Claudiu Vulpe, inculpat într-un alt dosar intens mediatizat, au fost descoperite două filme în care apăreau inspectorii fiscali Ioan Sârbu şi Ioan Ispas acceptând suma de 5.000 de lei de la Eugen Lăpădat, patronul „Europexpres”, în schimbul falsificării datelor dintr-un document de control şi în care să consemneze că SC „Europexpres” SRL are obligaţii bugetare rezultate din calculul eronat al redevenţei miniere de aproximativ 2.000 de lei. Pentru procurorii DIICOT, aceste înregistrări confirmă activitatea infracţională intreprinsă de cei doi.

În rechizitoriul DIICOT se arată că, din discuţiile purtate între Sârbu, Ispas şi Lăpădat, reiese că, cu ocazia controlului efectuat de aceştia în 2009 pe tema redevenţelor miniere, contractul de închiriere nici nu exista la acea dată, încheierea acestuia fiind sugerată chiar de către inspectorii DGFP Alba, pentru a justifica ilegalităţile comise, prejudiciante pentru bugetul statului şi localizate la SC „Pomponio” cu complicitatea lui Eugen Lăpădat.

Procurorii arată că toate aceste manevre efectuate de inculpaţi a cauzat un prejudiciu bugetului statului de 92.062 lei, prin diminuarea bazei de calcul a redevenţei cu suma de 920.617,55 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate