Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Inspectorii în construcţii nu vor mai fi obligaţi să oprească lucrările ilegale. Alte noutăţi din legea ce se aplică de la sfârşitul acestei săptămâni

Publicat

constructiiDe vineri, 5 mai, Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) nu va mai avea obligaţia de a opri lucrările derulate ilegal. Prevederile OUG 100/2016 îşi vor înceta aplicarea, prin intrarea în vigoare a Legii 86/2017, de respingere a ordonanţei menţionate.

Reamintim că, după emiterea OUG de către Executiv, la votul în Parlament, Senatul a aprobat-o printr-o lege cu modificări însă Camera Deputaţilor, for decizional, a aprobat în 4 aprilie legea de respingere a acesteia.

Ce prevede OUG 100/2016 şi ce se aplică acum

Inspectorii în construcții au primit o serie de noi atribuții, printre care și obligația de a opri construcțiile care se ridică ilegal – dacă nu sunt respectate normele privind asigurarea calității în construcții, se construiește în lipsa unui proiect tehnic sau se construiește în baza unei autorizații emise nelegal.

Amenzile în construcţii au crescut, pentru anumite contravenţii, la valori între 10.000 şi 50.000 de lei.

Au fost introduse noi contravenţii: inițierea sau aprobarea documentațiilor de urbanism care au ca scop intrarea în legalitate a unor construcții nelegal construite (lipsite de autorizație de construcție sau care nu respectă prevederile autorizației); avizarea/ aprobarea unor documentații de urbanism incomplete; semnarea unor documentații care conțin date eronate; aprobarea unui plan urbanistic de detaliu care derogă de la documentația de urbanism aprobată; modificarea documentațiilor de către autorități fără a mai relua procedurile de avizare/ aprobare; nerespectarea prevederilor privind informarea și consultarea populației.

ISC poate amenda instituțiile care nu emit avizele în termenele legale și care întârzie nejustificat investițiile.

A fost eliminat avizul tacit (avizarea de la sine a unui act pentru că autoritatea nu s-a pronunțat contra avizării într-un anumit termen) și a fost introdus votul motivat pentru adoptarea unor documentații. „Consilierii judeţeni sau locali vor depune la preşedintele de şedinţă motivaţia în scris pentru votul exprimat prin care aprobă/resping documentaţiile de amenajare a teritoriului sau de urbanism, care se va anexa la procesul- verbal al şedinţei”.

ISC poate ataca în instanță documentele urbanistice sau autorizațiile de construire ilegale.

În domeniul achizițiilor publice, perioada de valabilitate a autorizației de construire este de cel mult 24 de luni.

Se introduce certificatul de urbanism electronic.

Vezi Guvern: Simplificări legislative în domeniul urbanismului și autorizării construcțiilor. Certificatele de urbanism pot fi emise și în format electronic

Care sunt modificările ce intră în vigoare în 5 mai

Inspectorul în construcţii are opţiunea, nu şi obligaţia de a opri lucrările derulate ilegal.

Cuantumum amenzilor în construcţii este de maximum 10.000 de lei.

Noile categorii de contravenţii impuse de OUG 100 sunt eliminate.

Doar prefectul are posibilitatea să conteste în instanță documentaţiile urbanistice sau autorizaţiile de construire ilegale.

Se reintroduce avizul tacit şi se elimină votul motivat.

ISC nu mai poate amenda instituțiile care nu emit avizele în timp util.

Dispare temeiul legal pentru aplicarea certificatului de urbanism electronic.

Valabilitatea autorizației de construire în achiziţiile publice este de un an.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax