Actualitate
Instanțele nu mai pot constata dreptul de proprietate al deţinătorului terenului asupra unei construcții ridicate ilegal
Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât, prin Decizia nr. 13/2019, că instanțele nu mai pot pronunța hotărâri de constatare a dreptului de proprietate a proprietarului terenului asupra unei construcții care a fost realizată în lipsa autorizației de construire, cu nerespectarea acesteia sau în lipsa procesului-verbal de recepție la terminarea lucrării, se arată într-un comunicat emis de Ordinul Arhitecților din România.
Potrivit Legii nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare, înscrierea dreptului de proprietate în Cartea funciară se poate face în două situații. O variantă de înscriere a construcției, potrivit art. 37 alin. (1), este condiționată de prezentarea unui certificat care să ateste edificarea construcției potrivit autorizației de construire și existența unui proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor.
Citește și Cum pot intra în legalitate cei care au construit fără autorizare. Condițiile pe care trebuie să le respecte
Cea de-a doua variantă, conform art. 24 alin. (3) din aceeași lege, este înscrierea în baza unei hotărâri judecătorești care să constate dreptul de proprietate al proprietarului unui teren asupra construcției ridicate pe acesta.
Este cazul accesiunii (incorporării) imobiliare artificiale în baza căreia, dacă proprietarul demonstrează că pe terenul propriu a edificat o construcție cu materialele sale, se prezumă că această construcție îi aparține.
Folosindu-se de această variantă, persoanele care au ridicat o construcție în mod nelegal puteau să se înscrie în cartea funciară în baza hotărârii judecătorești pronunțate fără verificarea legalității construcției, potrivit sursei citate.
Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată pe motivul practicii neunitare la nivelul instanțelor, în sensul că acțiunile de constatare a dreptului de proprietate asupra construcției dobândit ca urmare a accesiunii imobiliare artificiale erau admise de anumite instanțe și respinse de altele.
Cum Curtea a constatat riscul de eludare a rigorilor privind autorizarea construcțiilor prin acțiunea în constatare, a emis Decizia nr. 13/2019 pentru a clarifica procedura de recunoaștere a dreptului de proprietate asupra construcției ridicate în mod nelegal, se arată în comunicatul emis de OAR.
„Dreptul de proprietate este protejat prin Constituție, însă numai dacă este exercitat cu bună-credință și potrivit legii. De aceea, Înalta Curte de Casație și Justiție statuează că o instanță chemată să constate dreptul de proprietate asupra unei construcții trebuie să verifice nu numai existența unei construcții ridicate pe terenul proprietarului cu materialele acestuia, dar și îndeplinirea tuturor condițiilor de legalitate a edificării construcției. Amintim faptul că Normele metodologice la Legea nr. 50/1991 prevăd, la art. 59, procedura de intrare în legalitate a construcțiilor”, se arată în comunicatul OAR.
Sursă: Hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News