Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum pot intra în legalitate cei care au construit fără autorizare. Condițiile pe care trebuie să le respecte

casa constructii

Publicat

Cei care au construit fără autorizare de construire vor putea intra în legalitate, potrivit unei modificări recente în legislația de profil. Până acum, aceștia nu puteau să-și înscrie dreptul de proprietate în Cartea Funciară.

Legea pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcţii şi pentru completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost adoptată în 18 decembrie de Parlament.

Potrivit acesteia, persoanele care au construit fără autorizație de construire vor putea să obțină un certificat de atestare/adeverință privind edificarea unei construcții, care le-ar permite și înscrierea în Cartea Funciară a imobilului.

Pentru a obține certificatul, construcția trebuie să fi fost făcută fără autorizație de construire, iar aplicarea unor sancțiuni să nu mai fie posibilă, din cauză că s-a împlinit termenul de prescripție.

Altă condiție este să fi fost făcută o expertiză tehnică cu privire la „respectarea cerințelor fundamentale aplicabile privind calitatea în construcții, inclusiv cu încadrarea în reglementările de urbanism aprobate, care să confirme situația actuală a construcțiilor și respectarea dispozițiilor în materie și a unei documentații cadastrale”.

Pentru construire ilegală, autoritățile dispun „oprirea executării lucrărilor, precum și, după caz, luarea măsurilor de încadrare a acestora în prevederile autorizației sau de desființare a lucrărilor executate fără autorizație ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, într-un termen stabilit în procesul-verbal de constatare a contravenției”, conform Legii nr. 50/1991, astfel că, dacă nu este prescrisă perioada de sancționare, nu se va putea obține certificatul de atestare sau adeverința.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax