Eveniment
Instituțiile publice, obligate să facă gratuit copii după actele cetățenilor. Legea a intrat in vigoare din 4 iulie
Începând cu data de 4 iulie 2023 intră în vigoare Legea 9/2023, conform căreia vor dispărea dosarul cu șină, copiile legalizate și copiile după diferite acte.
Legea promulgată de Președintele României încă din luna ianuarie a anului 2023 intră în vigoare de astăzi.
Așadar, instituțiile statului nu mai au voie să solicite cetățenilor dosare cu șină sau copii ale documentelor pe care aceștia le depun.
De asemenea, instituțiile publice sunt obligate să asigure gratuit fotocopierea documentelor ale căror copii sunt necesare la întocmirea dosarelor.
Astfel, obligativitatea cetățenilor de a adăuga în dosar copii ale documentelor emise de stat este eliminată.
De asemenea, instituţiile publice nu pot percepe nici taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor menţionate.
Principalele prevederi ale legii:
- Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu şină, precum şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie;
- Prevederile se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice;
- Instituţiile nu pot percepe taxe suplimentare pentru acoperirea costurilor articolelor sau obiectelor prevăzute mai sus.
- Instituţiile au obligaţia de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic, definit de Hotărârea Guvernului nr. 922/2010 privind organizarea şi funcţionarea Punctului de contact unic electronic, în varianta actualizată şi într-un format tehnic care să permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar.
- Instituţiile publice sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, asigurând condiţiile prevăzute de reglementările legale privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal.
- Toate instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, au obligaţia să publice o adresă de e-mail pentru primirea în format electronic a copiei după cartea de identitate, pe punctul de contact unic electronic şi pe pagina proprie de internet.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
facsimil
marți, 04.07.2023 at 18:12
face parte din categoria legilor zero barat.