Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Interceptări și supravegheri, declarate nule de Tribunalul Alba. Efectele protocoalelor resimțite într-un dosar DIICOT

Publicat


interceptari

Efectele protocoalelor de colaborare între mai multe structuri ale statului au început să se resimtă și în dosarele aflate pe rolul instanțelor din Alba.

Patru luni de supravegheri și interceptări ale convorbirilor și comunicațiilor, între mai multe persoane cercetate într-un dosar de uz de fals, instrumentat de DIICOT, au fost declarate nule de magistrații Tribunalului Alba, și vor fi distruse.

Tribunalul Alba a constatat nulitatea probelor de supraveghere tehnică, în acest dosar. În anul 2013, instanța din Alba Iulia a autorizat supravegherea, interceptarea și înregistrarea convorbirilor sau a comunicațiilor în cazul a trei persoane aflate în atenția organelor de cercetare penală.

În cazul a două dintre trei persoane magistrații au decis că probele au fost obținute ilegal.

Supravegherea s-a realizat în anul 2013 și s-a desfășurat pe parcursul a mai mult de 4 luni. Potrivit minutei Tribunalului Alba, prima autorizație a fost dată de instanță în data de 15 ianuarie 2013, pentru 30 de zile și prevedea interceptarea şi înregistrarea a convorbirilor sau comunicaţiilor, înregistrarea audio-video în mediul ambiental și localizarea.

În data de 13 februarie 2013, a fost prelungită autorizația, iar în 1 aprilie 2013 a fost reînnoită, dar aceasta prevedea doar convorbirile telefonice.

 În 4 februarie 2019, Tribunalul Alba a admis excepția invocată de către inculpați, prin avocații lor și a constatat nulitatea absolută a procedeului probator al punerii în executare, a măsurilor de supraveghere tehnică, doar în cazul a doi dintre cei trei inculpați în dosar.

În temeiul articolului 102, alin. 2, din Noul Cod de Procedură Penală, exclude din materialul probator toate procesele verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică mai sus menţionate. 

Probele trebuie îndepărate de la dosar și distruse

Mai mult, în conformitate cu Decizia nr. 22/18.01.2018 a Curţii Constituţionale, magistrații Tribunalului Alba au dispus îndepărtarea și eliminarea fizică de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere mai sus menţionate, precum şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din cuprinsul rechizitoriului nr. 2958/D/2018 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

În urma eliminării probelor obținute prin supraveghere tehnică, procurorii care administrează dosarul au termen 5 zile, de la publicarea prezentei decizii de menţine dispoziţia de trimitere în judecată, ori de a solicita restituirea cauzei.

Minuta deciziei Tribunalului Alba

”Respinge excepţia necompetenţei organului de urmărire penală după disjungerea cauzei invocată de inculpaţii I. F. şi P. M. prin apărătorii lor aleşi. Admite excepţia invocată de aceeaşi inculpaţi prin apărătorii aleşi şi constată nulitatea absolută a procedeului probator al punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică, doar în ce priveşte dispoziţiile referitoare la inculpaţii R. şi P., încuviinţate, reînnoite şi după caz prelungite prin:

1. Încheierea nr. 9/I/2013 pronunţată de Tribunalul Alba la data de 15.01.2013 în dosar nr. 9/I/2013 prin care s-a autorizat în baza art. 911, 914, 915 din Vechiul Cod de procedură penală, interceptarea şi înregistrarea pentru 30 de zile:

– a convorbirilor sau comunicaţiilor

– înregistrarea audio-video în mediul ambiental

– localizarea, sens în care s-a emis autorizaţia nr. 7/15.01.2013.

2. Încheierea nr. 52/I/2013 din 13.02.2013 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul nr. 52/I/2013 prin care s-a prelungit autorizaţia nr. 7/15.01.2013.

3. Încheierea nr. 104/I/2013 din 01.04.2013 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul nr. 104/I/2013, prin care s-a reînnoit autorizaţia nr. 7/15.01.2013, (doar cu privire la convorbirile telefonice).

În temeiul art. 102 alin. 2 Cod procedură penală, exclude din materialul probator toate procesele verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică mai sus menţionate.

În conformitate cu Decizia nr. 22/18.01.2018 a Curţii Constituţionale dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere mai sus menţionate, precum şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din cuprinsul rechizitoriului nr. 2958/D/2018 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală (eliminare fizică).

Măsura va fi adusă la îndeplinire de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, căruia, după epuizarea etapelor prevăzute de art. 346 Cod procedură penală, i se va trimite dosarul în acest scop, urmând a fi restituit instanţei de judecată.

În baza art. 345 alin. 3 Cod procedură penală dispune comunicarea prezentei încheieri procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru ca în 5 zile de la comunicare să precizeze judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, ori solicită restituirea cauzei. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 04.02.2019
Document: Încheiere finală camera consiliu 7/2019 04.02.2019”. se arată în decizia definitivă a Tribunalului Alba.

 


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

23 august: Semnificaţii istorice. Se împlinesc 75 de ani de când România a întors armele împotriva Germaniei lui Hitler

Publicat

23 aug

Pe 23 august 2019 se împlinesc 75 de ani de la unul dintre cele mai controversate evenimente din istoria României. Timp de 40 de ani, până la prăbuşirea regimului comunist, pe 23 august s-a sărbătorit Ziua Naţională a României. În 23 august 1944, regele Mihai anunţa, la radio, că România întoarce armele împotriva Germaniei naziste […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Ministerul Justiției propune pedepse mai mari pentru răpire, noi reguli pentru liberarea condiționată și percheziții. PROIECT

Publicat

ministerul justitiei

Guvernul va da o ordonanță de urgență privind înăsprirea pedepselor pentru infracțiuni grave, proiectul propus de ministerul Justiției și prezentat joi de Ana Birchall prevăzând majorarea pedepselor pentru lipsire de libertate, condiții mai dure pentru liberarea condiționată, precum și alte reguli privind perchezițiile. „În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Două noi aparate de radiologie, pentru pacienții Spitalului din Sebeș. Când vor fi recepționate și cât vor costa

Publicat

Spitalul Municipal Sebeș va achiziționa două aparate noi de radiologie. Cele două aparate Roentgen Digital cu două posturi, scopie și grafie, sunt destinate secțiilor de Radiologie și Imagistică Medicală și de Pneumoftiziologie. Valoarea investiției este estimată la peste 1,7 milioane de lei (aproximativ 376.000 de euro), fără TVA, aparatele urmând să fie recepționate înainte de […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

890.000 de lei pentru dotarea Brigăzii Antibraconaj din cadrul AJVPS Alba. Contract de finanțare, semnat la MADR

Publicat

Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Alba a semnat miercuri, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), un contract de finanțare prin Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime (POPAM), în valoare de aproape 890.000 de lei, pentru dotarea cu cele necesare eradicării braconajului piscicol de pe râul Mureș și afluenții săi.  Proiectul […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate