Connect with us
Advertisement

Eveniment

Interceptări și supravegheri, declarate nule de Tribunalul Alba. Efectele protocoalelor resimțite într-un dosar DIICOT

interceptari

Publicat

Efectele protocoalelor de colaborare între mai multe structuri ale statului au început să se resimtă și în dosarele aflate pe rolul instanțelor din Alba.

Patru luni de supravegheri și interceptări ale convorbirilor și comunicațiilor, între mai multe persoane cercetate într-un dosar de uz de fals, instrumentat de DIICOT, au fost declarate nule de magistrații Tribunalului Alba, și vor fi distruse.

Tribunalul Alba a constatat nulitatea probelor de supraveghere tehnică, în acest dosar. În anul 2013, instanța din Alba Iulia a autorizat supravegherea, interceptarea și înregistrarea convorbirilor sau a comunicațiilor în cazul a trei persoane aflate în atenția organelor de cercetare penală.

În cazul a două dintre trei persoane magistrații au decis că probele au fost obținute ilegal.

Supravegherea s-a realizat în anul 2013 și s-a desfășurat pe parcursul a mai mult de 4 luni. Potrivit minutei Tribunalului Alba, prima autorizație a fost dată de instanță în data de 15 ianuarie 2013, pentru 30 de zile și prevedea interceptarea şi înregistrarea a convorbirilor sau comunicaţiilor, înregistrarea audio-video în mediul ambiental și localizarea.

În data de 13 februarie 2013, a fost prelungită autorizația, iar în 1 aprilie 2013 a fost reînnoită, dar aceasta prevedea doar convorbirile telefonice.

 În 4 februarie 2019, Tribunalul Alba a admis excepția invocată de către inculpați, prin avocații lor și a constatat nulitatea absolută a procedeului probator al punerii în executare, a măsurilor de supraveghere tehnică, doar în cazul a doi dintre cei trei inculpați în dosar.

În temeiul articolului 102, alin. 2, din Noul Cod de Procedură Penală, exclude din materialul probator toate procesele verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică mai sus menţionate. 

Probele trebuie îndepărate de la dosar și distruse

Mai mult, în conformitate cu Decizia nr. 22/18.01.2018 a Curţii Constituţionale, magistrații Tribunalului Alba au dispus îndepărtarea și eliminarea fizică de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere mai sus menţionate, precum şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din cuprinsul rechizitoriului nr. 2958/D/2018 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

În urma eliminării probelor obținute prin supraveghere tehnică, procurorii care administrează dosarul au termen 5 zile, de la publicarea prezentei decizii de menţine dispoziţia de trimitere în judecată, ori de a solicita restituirea cauzei.

Minuta deciziei Tribunalului Alba

”Respinge excepţia necompetenţei organului de urmărire penală după disjungerea cauzei invocată de inculpaţii I. F. şi P. M. prin apărătorii lor aleşi. Admite excepţia invocată de aceeaşi inculpaţi prin apărătorii aleşi şi constată nulitatea absolută a procedeului probator al punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică, doar în ce priveşte dispoziţiile referitoare la inculpaţii R. şi P., încuviinţate, reînnoite şi după caz prelungite prin:

1. Încheierea nr. 9/I/2013 pronunţată de Tribunalul Alba la data de 15.01.2013 în dosar nr. 9/I/2013 prin care s-a autorizat în baza art. 911, 914, 915 din Vechiul Cod de procedură penală, interceptarea şi înregistrarea pentru 30 de zile:

– a convorbirilor sau comunicaţiilor

– înregistrarea audio-video în mediul ambiental

– localizarea, sens în care s-a emis autorizaţia nr. 7/15.01.2013.

2. Încheierea nr. 52/I/2013 din 13.02.2013 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul nr. 52/I/2013 prin care s-a prelungit autorizaţia nr. 7/15.01.2013.

3. Încheierea nr. 104/I/2013 din 01.04.2013 pronunţată de Tribunalul Alba în dosarul nr. 104/I/2013, prin care s-a reînnoit autorizaţia nr. 7/15.01.2013, (doar cu privire la convorbirile telefonice).

În temeiul art. 102 alin. 2 Cod procedură penală, exclude din materialul probator toate procesele verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică mai sus menţionate.

În conformitate cu Decizia nr. 22/18.01.2018 a Curţii Constituţionale dispune îndepărtarea de la dosarul cauzei a acestor mijloace de probă şi a suporţilor care conţin rezultatul măsurilor de supraveghere mai sus menţionate, precum şi eliminarea redării conţinutului acestor mijloace de probă din cuprinsul rechizitoriului nr. 2958/D/2018 emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală (eliminare fizică).

Măsura va fi adusă la îndeplinire de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, căruia, după epuizarea etapelor prevăzute de art. 346 Cod procedură penală, i se va trimite dosarul în acest scop, urmând a fi restituit instanţei de judecată.

În baza art. 345 alin. 3 Cod procedură penală dispune comunicarea prezentei încheieri procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, pentru ca în 5 zile de la comunicare să precizeze judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, ori solicită restituirea cauzei. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu azi, 04.02.2019
Document: Încheiere finală camera consiliu 7/2019 04.02.2019”. se arată în decizia definitivă a Tribunalului Alba.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement