Connect with us
Advertisement

Actualitate

Investiţii la Ocna Mureş. 4 milioane de euro din fonduri europene pentru construirea băilor sărate. LISTA obiectivelor finanţate din bugetul local

Publicat

Suma totală a investiţiilor avute în vedere în 2014 la Ocna Mureş este estimată la 6.383.400 lei. Este vorba despre continuarea unor lucrări începute în perioada anterioară, obiective noi şi alte investiţii, pentru care au fost alocate fonduri din bugetul local. Pe lista investiţiilor se află reparaţii la şcoli şi grădiniţe, modernizări de străzi şi reţea de apă, dar şi centrul multifuncţional de sănătate şi servicii de consultanţă pentru strategia de dezvoltare a oraşului. Nu în ultimul rând, este bugetat studiul de prefezabilitate pentru construirea bazei de tratament la Ocna Mureş, o investiţie estimată la 4 milioane de euro din fonduri europene.

Despre aceste investiţii, primarul din Ocna Mureş, Silviu Vinţeler, a amintit şi la “Testul de sinceritate” pe Alba24. Pe lângă deja mediatizata achiziţie a terenului de fotbal din oraş, de la UPSOM, pentru care edilul a dezvăluit că administraţia locală a avut “concurenţă”, s-a referit şi la proiectul ambiţios de a construi o bază de tratament pentru a valorifica potenţialul băilor sărate în sectorul turistic.

Investiţie de milioane de euro din fonduri europene

Primarul a amintit că este finalizat studiul de prefezabilitate pentru noile băi sărate pe care administraţia locală vrea să le construiască şi că este vorba despre o investiţie locală ce are nevoie de sprijin din fonduri europene, având în vedere suma estimată de 4 milioane de euro.

Citeşte şi TESTUL DE SINCERITATE: Poveste de oraş – Ocna Mureş, de la bogăţie la ruină. Video-reportaj comentat de primarul Silviu Vințeler

În condiţiile în care locaţia actuală a băilor sărate aparţine unui investitor privat care deţine hotel, ştrand şi amenajează terenuri de sport, tot cu fonduri europene, primarul a spus că se verifică unde poate fi identificată o altă locaţie pentru băile sărate “publice”.

Dacă iniţiativa privată s-a dovedit ineficientă, cel puţin deocamdată, având în vedere că locaţia pare în paragină, ideea administraţiei locale poate fi de bun augur, chiar dacă finalizarea ei presupune ani de investiţii şi este condiţionată de accesarea fondurilor europene.

“Băile sărate vechi, construite în 1910, au fost demolate, nu mai există. Au avut o reclamă foarte bună, au fost vizitate de mulţi turişti. Sperăm să reuşim să refacem aceste băi, este singura şansă de dezvoltare a oraşului, investiţii care să dezvolte turismul. Studiul de prefezabilitate este gata. Bugetul local nu poate suporta aceste lucrări, dar sperăm în următoarea sesiune să atragem fonduri europene”, a declarat Silviu Vinţeler.

Primarul speră ca în 2018 să fie dată în folosinţă baza de tratament, pentru care sunt necesare fonduri de 4 milioane de euro. Locaţia va fi decisă în zilele următoare, existând trei variante: una lângă actualele băi sărate (investiţia privată) şi alte două spre marginea oraşului, în zona de pădure.

De asemenea, are în vedere un eventual parteneriat public-privat pentru renovarea Castelului Teleki, cu valoare istorică şi arhitecturală, în vederea unui circuit turistic cu băile sărate.

Lista obiectivelor de investiţii în 2014 la Ocna Mureş:

Pentru efectuarea lucrărilor la mai multe obiective în 2014, din bugetul local au fost alocate fonduri pentru cheltuieli de 5.711.000 lei. Pentru continuarea unor lucrări sunt rezervaţi 3.653.000 lei, pentru lucrări noi 970.000 lei şi alte investiţii 1.088.000 lei.

Pe lista obiectivelor incluse la finanţare, printre altele, se află:

– reparaţie capitală interioară la Şcoala Generală „Lucian Blaga”: 100.000 lei

– reparaţie capitală Grădiniţa cu Program prelungit nr. 6: 100.000 lei

– sistem fotovoltaic Liceul Tehnologic: 100.000 lei

– lucrări de separare instalaţie energie electrică spital şi policlinică, contorizare cabinete individuale: 48.000 lei

– amenajare centru multifuncţional spital : 90.000 lei

– strategia de dezvoltare şi planul integral de dezvoltare a oraşului – servicii de consultanţă: 38.000 lei

– plan de prefezabilitate, fezabilitate şi cerere finanţare prin FRDS pentru construirea bazei de tratament: 15.000 lei / 20.000 lei / 12.000 lei

– modernizare reţele de apă străzile Brazilor, 1 Mai, Augustin. Ax. Sever: 250.000 lei

– racordare reţeaua de apă Cistei: 30.000 lei

– achiziţie teren de fotbal: 200.000 lei

– extindere reţea electrică strada Ciocârliei: 40.000 lei

– reparare capitală pod rutier peste râul Mureş: 20.000 lei

– modernizare cartier Soda: 150.000 lei

– modernizare cartiere blocuri Uioara de Sus: 1.970.000 lei

– modernizare străzile Vasile Alecsandri, Ioan Raţiu, Tudor Vladimirescu: 240.000 lei

– modernizare străzile N. Iorga, Eminescu, 1 Mai, Brazilor: 970.000 lei

– montare balustradă strada Lungă: 35.000 lei.

Citiţi şi FOTO-REPORTAJ Alba24: Ocna Mureş, orașul în care oamenilor nu le-a mai rămas decât speranța

Citiţi și: Fotografii aeriene de la Ocna Mureş: Imaginea frumoasă a dezastrului economic. Cum se vede de la înălțime orașul care moare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement