Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO-REPORTAJ Alba24: Ocna Mureş, orașul în care oamenilor nu le-a mai rămas decât speranța

Publicat

Un oraș cenușiu în care singura pată roz este clădirea primăriei. Aceasta impresia cu care rămâne cineva la o primă plimbare prin Ocna Mureș. Orașul care până în urmă cu câțiva ani era mândria industriei naționale pentru producția de sodă și prelucrarea sării, iar pe harta turistică a României puncta prin Băile Sărate, a rămas astăzi un colț uitat de lume, în care oamenii cu greu își mai găsesc motive de entuziasm. Locurile de muncă, serviciile medicale sau chiar shopping-ul modern sunt un lux de care ocnamureșenii nu se mai prea bucură de ani buni.

Dacă acum orașul Ocna Mureș seamănă mai degrabă cu un loc părăsit de culoare, de energie și de perspective, cu străzi liniștite și oameni resemnați, o simplă privire de jur împrejur te asigură că lucrurile nu au stat întotdeauna așa.

Zeci de sonde metalice pentru extracția de sare, vechi hale industriale, clădiri de uzine cu hornuri înalte din care în trecut ieșeau interminabile „cozi” de fum de pe urma producției intense, șine pe care circulau sute de vagoane, curți întinse în care o mulțime de utilaje erau mânuite de muncitori, toate mărturisesc că aici chiar se trăia bine altădată.

Viața animată de atunci, a fost înlocuită astăzi cu o liniște apăsătoare. Zona industrială a orașului Ocna Mureș s-a transformat azi într-un șantier de clădiri ruinate, un „paradis” al căutătorilor de fier vechi. Pare incredibil, dar în anii 80, de aici își câștigau pâinea peste 3.000 de oameni. După Revoluție, numărul lor început să scadă, odată cu venirea fiecărui nou proprietar. În anul 2.001, fabrica a fost cumpărată de frații Cristescu din Timișoara, patronii lanțului de firme Bega, care au adus numărul angajaților de la 1.700 la 800 de oameni. În 2005, aceștia au vândut fabrica unui concern indian producător de sodă, al cărui singur interes a fost să își omoare concurența și să aducă uzina la faliment. Situația a fost dramatică atunci pentru angajați, care nu și-au mai luat salariile după disponibilizare. În anul 2012, UPSOM ajunsese la faliment. Acum, uzina este proprietatea a două firme, una din Alba Iulia și una din București, care au cumpărat-o la licitație cu 7,5 milioane de euro.

Acesta este doar un exemplu ce ilustrează diferența dintre trecutul și prezentul orașului Ocna Mureș. Acum, puținii localnici care nu sunt șomeri, lucrează în sistemul privat, în instituții sau servicii „la negru”. Trăiesc, se descurcă, supraviețuiesc. Și așteaptă o minune.

Aproape de intrarea în Ocna Mureș dinspre Unirea, pe partea dreaptă, dai de un lac mărginit de câteva ruine, împrejmuit cu un gard de metal. Acesta este locul pe care până în decembrie 2010 funcționa un supermarket modern, singurul și ultimul din Ocna Mureș. Clădirea a fost înghițită de pământul erodat de infiltrațiile de apă intr-o fostă galerie de sare, lăsând în urmă o groapă, drumuri și case crăpate. Localnicii se temeau atunci că surparea s-ar putea extinde și le-ar distruge casele. S-au făcut studii care au demonstrat că nu există niciun pericol pentru oamenii din Ocna Mureș. Specialiștii spuneau atunci că pământul s-a surpat din cauza dizolvării unei mari cantități de sare de pe tavanul galeriei. De mai bine de trei ani, locul arată exact la fel. Dispariţia singurului supermarket din oraş a fost ca un semnal. De atunci nicio companie din România sau din afară nu a mai costruit ceva la Ocna Mureș. Nici magazinul PLUS nu s-a mai reconstruit și niciun alt supermarket de talia acestuia nu a mai vrut să investească în oraș.

Clădirea spitalului este un alt loc în care se respiră aerul „pustiului”. Câteva cabinete din clădirea policlinicii au fost închiriate de către primărie unor medici, iar în clădirea din spate, unde până în urmă cu trei ani funcționa spitalul municipal, primele trei etaje sunt închise, iar la etajul al patrulea își desfășoară activitatea un centru de îngrijire pentru persoane vârstnice.

Așa se face că până și a fi bolnav este o provocare în Ocna Mureș. Pentru a se trata, pacienții sunt nevoiți să se deplaseze la spitalul municipal Aiud sau, în cazuri mai complicate, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Oamenii din oraș mărturisesc că în acest ”circuit” complicat  al navetismului medical face mai mult rău decât bine bolnavilor, unii dintre aceștia găsindu-și sfârșitul nefiresc între transferurile dintre spitale.

Un alt loc cu un destin nefericit este cel în care altădată tronau Băile Sărate de la Ocna Mureș. Dacă în trecut, ștrandul era animat de sute de turiști veniți la distracție sau pentru terapia cu sare și minerale, acum vechea plajă s-a transformat în maidan iar bazinul într-o groapă de ciment. Încercările de a renova acest loc prin fonduri private sau europene, nu au avut sorți de izbândă.

Cel care a cumpărat clădirile de la primărie și care ar fi trebuit să construiască aici o stațiune balneoclimaterică modernă, Vasile Vasilca, un afacerist din Alba Iulia, a fost acuzat de DNA că a obținut ilegal fonduri europene și că a deturnat destinația pentru o parte din bani. În 2008, a fost condamnat la închisoare cu executare însă sentința nu a fost definitivă iar procesul nu s-a terminat nici până azi, din cauza multitudinii de dovezi contradictorii.

Presa relata atunci că investitorul, cu bani cât pentru o jumătate de garsonieră, a cumpărat în 2001 centrul medical, clădirea băilor calde și reci, complexul cu hotel și restaurant, punctul termic, ștrandul și un teren în suprafață de peste 20.000 mp. În 2011, frumoasa clădire a băilor, veche de peste un secol, a fost demolată, iar în locul ei a fost construit un hotel de trei stele, care încă nu a fost finalizat.

Partea de hotel terminată și pusă în funcțiune zace goală fără clienți, cu ușile închise. Cealaltă jumătate a clădirii, aflată încă „în gri”, nu pare să se apropie de finalizare, iar omul de afaceri susține că nu este rentabil să mai investească în ea. În tot acest timp, Vasile Vasilca a rămas administratorul Băilor Sărate și a continuat să facă mici investiții. De exemplu, în prezent construiește o bază sportivă în spatele hotelului, care va fi finalizată în luna mai a acestui an, potrivit propriilor declarații.

Totuși, cât de sumbru ar părea pentru un turist, orașul Ocna Mureș nu este lipsit de mici elemente haioase, sau cel puțin ironice. De exemplu, în locul în care în trecut se aflau Băile Sărate, un punct care atrăgea sute de oameni din toată țara, pentru tratament sau distracție și care acum este un maidan pustiu, trecătorii sunt îndemnați la optimism. „Fii vesel” și „ Fii bucuros” sunt inscripțiile de pe copertina unei terase de beton. Ca o replica a administrație la dezastru social și economic în care trăiesc oamenii din Ocna Mureș, în apropierea fostei stațiuni balneoclimaterice primăria a amenajat un mic parc de fitness în aer liber. Dacă tot n-au de lucru, măcar să facă mișcare, să fie în formă… că cine știe ce le mai rezervă viitorul

Speranța  ocnamureșenilor este autostrada Sebeș-Turda, la care orașul va ”beneficia” de o ieșire. Administrația locală a făcut demersuri să lege orașul la autostradă. A reușit doar după ce unul dintre vicepreședinții CJ Alba, Florin Roman a  convins  CNADNR să introducă ieșirea de la Decea în proiectul autostrăzii.  Ar fi un prim pas pentru resuscitarea economică a întregii zone. Și un nou început pentru oamenii din Ocna Mureș.

Citiți și: Fotografii aeriene de la Ocna Mureş: Imaginea frumoasă a dezastrului economic. Cum se vede de la înălțime orașul care moare

Vă prezentăm o galerie foto din oraș:

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Florin Gruita

    luni, 17.03.2014 at 00:28

    Bravo.Frumosa descriere, trista dar prea adevarata de necrezut pentru aceeia care nu traiesc in acest oras.Adevarul gol golut….

  2. Moldovan

    luni, 17.03.2014 at 16:38

    E orașul copilăriei mele…..cel mai frumos !!!e mirosul casei bunicilor….mirosul sărbătorilor…..prietenii de pe ulița coloniei…..of,of!!!

  3. NEpatriot

    marți, 18.03.2014 at 08:24

    Locuitorii ar trebui stramutati (cam cum s-a facut cu cei de la Rosia Montana) si orasul ras de pe suprafata pamantului si apoi sa se faca peste locul curatat o statiune turistica moderna (sunt convins ca lacurile respective au potential turistic). Ar avea de castigat toata lumea, cu toate ca nu ar fi usor.

  4. Moldovan Anca

    sâmbătă, 18.03.2017 at 17:04

    Cred ,că nu ati filmat decât ceea ce este mai urât ,mai sumbru,sunt si locuri frumoase in orașul meu natal,ultimele poze nici măcar nu sunt din Ocna Mureș ,sunt din Unirea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate