Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-REPORTAJ Alba24: Ocna Mureş, orașul în care oamenilor nu le-a mai rămas decât speranța


Publicat

Un oraș cenușiu în care singura pată roz este clădirea primăriei. Aceasta impresia cu care rămâne cineva la o primă plimbare prin Ocna Mureș. Orașul care până în urmă cu câțiva ani era mândria industriei naționale pentru producția de sodă și prelucrarea sării, iar pe harta turistică a României puncta prin Băile Sărate, a rămas astăzi un colț uitat de lume, în care oamenii cu greu își mai găsesc motive de entuziasm. Locurile de muncă, serviciile medicale sau chiar shopping-ul modern sunt un lux de care ocnamureșenii nu se mai prea bucură de ani buni.

Dacă acum orașul Ocna Mureș seamănă mai degrabă cu un loc părăsit de culoare, de energie și de perspective, cu străzi liniștite și oameni resemnați, o simplă privire de jur împrejur te asigură că lucrurile nu au stat întotdeauna așa.

Zeci de sonde metalice pentru extracția de sare, vechi hale industriale, clădiri de uzine cu hornuri înalte din care în trecut ieșeau interminabile „cozi” de fum de pe urma producției intense, șine pe care circulau sute de vagoane, curți întinse în care o mulțime de utilaje erau mânuite de muncitori, toate mărturisesc că aici chiar se trăia bine altădată.

Viața animată de atunci, a fost înlocuită astăzi cu o liniște apăsătoare. Zona industrială a orașului Ocna Mureș s-a transformat azi într-un șantier de clădiri ruinate, un „paradis” al căutătorilor de fier vechi. Pare incredibil, dar în anii 80, de aici își câștigau pâinea peste 3.000 de oameni. După Revoluție, numărul lor început să scadă, odată cu venirea fiecărui nou proprietar. În anul 2.001, fabrica a fost cumpărată de frații Cristescu din Timișoara, patronii lanțului de firme Bega, care au adus numărul angajaților de la 1.700 la 800 de oameni. În 2005, aceștia au vândut fabrica unui concern indian producător de sodă, al cărui singur interes a fost să își omoare concurența și să aducă uzina la faliment. Situația a fost dramatică atunci pentru angajați, care nu și-au mai luat salariile după disponibilizare. În anul 2012, UPSOM ajunsese la faliment. Acum, uzina este proprietatea a două firme, una din Alba Iulia și una din București, care au cumpărat-o la licitație cu 7,5 milioane de euro.

Acesta este doar un exemplu ce ilustrează diferența dintre trecutul și prezentul orașului Ocna Mureș. Acum, puținii localnici care nu sunt șomeri, lucrează în sistemul privat, în instituții sau servicii „la negru”. Trăiesc, se descurcă, supraviețuiesc. Și așteaptă o minune.

Aproape de intrarea în Ocna Mureș dinspre Unirea, pe partea dreaptă, dai de un lac mărginit de câteva ruine, împrejmuit cu un gard de metal. Acesta este locul pe care până în decembrie 2010 funcționa un supermarket modern, singurul și ultimul din Ocna Mureș. Clădirea a fost înghițită de pământul erodat de infiltrațiile de apă intr-o fostă galerie de sare, lăsând în urmă o groapă, drumuri și case crăpate. Localnicii se temeau atunci că surparea s-ar putea extinde și le-ar distruge casele. S-au făcut studii care au demonstrat că nu există niciun pericol pentru oamenii din Ocna Mureș. Specialiștii spuneau atunci că pământul s-a surpat din cauza dizolvării unei mari cantități de sare de pe tavanul galeriei. De mai bine de trei ani, locul arată exact la fel. Dispariţia singurului supermarket din oraş a fost ca un semnal. De atunci nicio companie din România sau din afară nu a mai costruit ceva la Ocna Mureș. Nici magazinul PLUS nu s-a mai reconstruit și niciun alt supermarket de talia acestuia nu a mai vrut să investească în oraș.

Clădirea spitalului este un alt loc în care se respiră aerul „pustiului”. Câteva cabinete din clădirea policlinicii au fost închiriate de către primărie unor medici, iar în clădirea din spate, unde până în urmă cu trei ani funcționa spitalul municipal, primele trei etaje sunt închise, iar la etajul al patrulea își desfășoară activitatea un centru de îngrijire pentru persoane vârstnice.

Așa se face că până și a fi bolnav este o provocare în Ocna Mureș. Pentru a se trata, pacienții sunt nevoiți să se deplaseze la spitalul municipal Aiud sau, în cazuri mai complicate, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia. Oamenii din oraș mărturisesc că în acest ”circuit” complicat  al navetismului medical face mai mult rău decât bine bolnavilor, unii dintre aceștia găsindu-și sfârșitul nefiresc între transferurile dintre spitale.

Un alt loc cu un destin nefericit este cel în care altădată tronau Băile Sărate de la Ocna Mureș. Dacă în trecut, ștrandul era animat de sute de turiști veniți la distracție sau pentru terapia cu sare și minerale, acum vechea plajă s-a transformat în maidan iar bazinul într-o groapă de ciment. Încercările de a renova acest loc prin fonduri private sau europene, nu au avut sorți de izbândă.

Cel care a cumpărat clădirile de la primărie și care ar fi trebuit să construiască aici o stațiune balneoclimaterică modernă, Vasile Vasilca, un afacerist din Alba Iulia, a fost acuzat de DNA că a obținut ilegal fonduri europene și că a deturnat destinația pentru o parte din bani. În 2008, a fost condamnat la închisoare cu executare însă sentința nu a fost definitivă iar procesul nu s-a terminat nici până azi, din cauza multitudinii de dovezi contradictorii.

Presa relata atunci că investitorul, cu bani cât pentru o jumătate de garsonieră, a cumpărat în 2001 centrul medical, clădirea băilor calde și reci, complexul cu hotel și restaurant, punctul termic, ștrandul și un teren în suprafață de peste 20.000 mp. În 2011, frumoasa clădire a băilor, veche de peste un secol, a fost demolată, iar în locul ei a fost construit un hotel de trei stele, care încă nu a fost finalizat.

Partea de hotel terminată și pusă în funcțiune zace goală fără clienți, cu ușile închise. Cealaltă jumătate a clădirii, aflată încă „în gri”, nu pare să se apropie de finalizare, iar omul de afaceri susține că nu este rentabil să mai investească în ea. În tot acest timp, Vasile Vasilca a rămas administratorul Băilor Sărate și a continuat să facă mici investiții. De exemplu, în prezent construiește o bază sportivă în spatele hotelului, care va fi finalizată în luna mai a acestui an, potrivit propriilor declarații.

Totuși, cât de sumbru ar părea pentru un turist, orașul Ocna Mureș nu este lipsit de mici elemente haioase, sau cel puțin ironice. De exemplu, în locul în care în trecut se aflau Băile Sărate, un punct care atrăgea sute de oameni din toată țara, pentru tratament sau distracție și care acum este un maidan pustiu, trecătorii sunt îndemnați la optimism. „Fii vesel” și „ Fii bucuros” sunt inscripțiile de pe copertina unei terase de beton. Ca o replica a administrație la dezastru social și economic în care trăiesc oamenii din Ocna Mureș, în apropierea fostei stațiuni balneoclimaterice primăria a amenajat un mic parc de fitness în aer liber. Dacă tot n-au de lucru, măcar să facă mișcare, să fie în formă… că cine știe ce le mai rezervă viitorul

Speranța  ocnamureșenilor este autostrada Sebeș-Turda, la care orașul va ”beneficia” de o ieșire. Administrația locală a făcut demersuri să lege orașul la autostradă. A reușit doar după ce unul dintre vicepreședinții CJ Alba, Florin Roman a  convins  CNADNR să introducă ieșirea de la Decea în proiectul autostrăzii.  Ar fi un prim pas pentru resuscitarea economică a întregii zone. Și un nou început pentru oamenii din Ocna Mureș.

Citiți și: Fotografii aeriene de la Ocna Mureş: Imaginea frumoasă a dezastrului economic. Cum se vede de la înălțime orașul care moare

Vă prezentăm o galerie foto din oraș:Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Florin Gruita

  luni, 17.03.2014 at 00:28

  Bravo.Frumosa descriere, trista dar prea adevarata de necrezut pentru aceeia care nu traiesc in acest oras.Adevarul gol golut….

 2. Moldovan

  luni, 17.03.2014 at 16:38

  E orașul copilăriei mele…..cel mai frumos !!!e mirosul casei bunicilor….mirosul sărbătorilor…..prietenii de pe ulița coloniei…..of,of!!!

 3. NEpatriot

  marți, 18.03.2014 at 08:24

  Locuitorii ar trebui stramutati (cam cum s-a facut cu cei de la Rosia Montana) si orasul ras de pe suprafata pamantului si apoi sa se faca peste locul curatat o statiune turistica moderna (sunt convins ca lacurile respective au potential turistic). Ar avea de castigat toata lumea, cu toate ca nu ar fi usor.

 4. Moldovan Anca

  sâmbătă, 18.03.2017 at 17:04

  Cred ,că nu ati filmat decât ceea ce este mai urât ,mai sumbru,sunt si locuri frumoase in orașul meu natal,ultimele poze nici măcar nu sunt din Ocna Mureș ,sunt din Unirea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Slujbele din noaptea de Paște se țin în afara bisericilor. Restricții eliminate în localități cu peste 60% de persoane vaccinate

Publicat

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni seara, la Digi 24, că slujbele din noaptea de Paști vor fi ținute în aer liber, în afara bisericii, cu respectarea regulilor de distanțare.

Șeful Guvernului a mai spus că va mai avea miercuri o discuție cu reprezentanții cultelor religioase pentru a organiza noaptea Paștelui ortodox.

Premierul a mai spus că în localitățile în care se ajunge la o rată de 60% de persoane vaccinate ar putea să nu mai existe restricții și că trebuie să fie luate în vedere alte măsuri sub formă de premiere pentru personalul companiilor care se vaccinează.

„Voi avea o discuție cu cultele religioase din nou, miercuri, ca să vedem cum organizăm noaptea de Paști ortodox.

Trebuie să avem niște reguli de distanțare socială, pe care să le respectăm cu toții, acolo, în jurul bisericii, etcetera. Vom discuta, vor fi și cei de la MAI, și cei de la Ministerul Sănătății, voi fi și eu și vom lua cele mai bune măsuri”, a spus Florin Cîțu la Digi24

Premierul Florin Cîțu a declarat luni seară, la Digi24, că miercuri vor avea loc noi discuții cu cultele religioase privind slujba de Paști și se vor stabili clar regulile care vor trebui respectate.

Șeful Executivului a precizat că slujba de Paști se va ține în afara bisericilor, dar respectând regulile de distanțare.

„Slujbele vor fi în afara bisericii, cu distanțare. Miercuri ne vom asigura că procedurile sunt înțelese clar de toată lumea și că le vom respecta cu toții”, a mai spus Florin Cîțu.

Declarații Florin Cîțu despre cum se vor ține slujbele în noaptea de Înviere

 • Am discutat și cu primarii PNL și șefii de CJ, să vorbească despre beneficiile campaniei de vaccinare, dar la țară e nevoie de primar și de preot
 •  Este nevoie de toată lumea, din ce am văzut eu și biserica, și toate cultele susțin campania în acest moment
 • Eu cred că preoții susțin campania de vaccinare. Voi avea o discuție cu cultele din nou, miercuri, pentru noaptea de Paști, să vedem cum organizăm noaptea de paști ortodox
 • Tot trebuie să avem niște reguli de distanțare, în jurul bisericii, etc. S-a putut și până acum se va putea și în noaptea de Paști. Slujbele vor fi în afara bisericii, cu distanțare
 • În acest moment dacă vrem să revenim la normalitate trebuie să avem această campanie de succes
 • Sunt sigur că vom atinge aceste borne, sunt foarte optimist după discuțiile de la Cluj. Toți vor să aibă o normalitate, să fie închiși, deschiși etc
 • Dacă ai tot personalul vaccinat, vorbim despre o altă situație. Noi vrem cu toții sau nu vrem să revenim la normalitate? Singura cale este vaccinarea.
 • Dacă se ajunge într-o localitate cu 60 % vaccinați, să nu mai existe restricții. Vom vedea, nu știu
 • Putem să discutăm alte măsuri, pentru personal care este vaccinat, trebuie să existe o primă

surse: libertatea.ro, g4media.ro, digi24

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comisie pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, în urma acuzațiilor făcute de fostul ministru al Sănătății

Publicat

Premierul Florin Cîţu, ministru interimar al Sănătăţii, a semnat, luni, Ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, care va identifica potenţialele neconformităţi din raportări.

Premierul Florin Cîţu, ministru interimar al Sănătăţii, a semnat, luni, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 526/19.04.2021 privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19.

Din componenţa comisiei fac parte un număr de 7 persoane, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional al Sănătăţii, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi un reprezentant al Serciviului de Telecomunicaţii Speciale.

Printre atribuţiile Comisiei se numără identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 şi a responsabilităţilor instituţiilor implicate, precum şi identificarea potenţialelor neconformităţi, corectarea lor şi formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătăţire a procesului de raportare şi a calităţii datelor”, potrivit Ministerului Sănătăţii.

De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului şi a conţinutului raportarilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 şi să identifice corespondenţa dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19.

Diferențe în privința numărului de decese COVID 19 anunțate de Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a acuzat că a descoperit diferenţe în privinţa numărului de decese cauzate de pandemia de COVID-19.

Fostul ministru și secretarul de stat Andreea Moldovan au înființat un grup de lucru prin care să se verifice numărul de decese raportate.

Documentul care a fost înregistrat la Ministerul Sănătății, prin care s-a înființat grupul de lucru pentru raportarea deceselor Covid de la Ministerul Sănătății, „arată ca un fals în acte”, a spus prim-ministrul Florin Cîțu la Jurnalul de Seară de la Digi24.

Premierul spune că este în desfășurare o investigație la Ministerul Sănătății în acest moment pentru a se ajunge la o concluzie.

„Investigăm, vedem ce se întâmplă. Nu aș fi știut de acest document dacă nu ar fi fost aruncat în spațiul public ca o dovadă a existenței unui presupus grup de lucru. După aceea am cerut investigații în detaliu și am descoperit că există acest document care arată ca un fals în acte. Un document a fost înregistrat după ce a fost creat.

Cîțu: dacă ar fi existat acest grup de lucru, l-aș fi pus la lucru

Acolo sunt mai multe lucruri – un secretar de stat care nu știe legislația în vigoare – sunt mai multe lucruri acolo, dar le investigăm pe toate și, ca de fiecare dată, vom avea o concluzie și o prezentăm public.

Văd că aveți surse foarte bune și ați aflat ceea ce am aflat și eu astăzi, acea problemă cu înregistrarea cu același număr pentru două documente. Arată ca un fals în acte, dar nu pot să mă pronunț.

Poate să fie și o greșeală, eu sunt gata să admit că ar putea fi și o greșeală, dar fără o analiză să vedem cine a înregistrat, când a înregistrat, cum a înregistrat, nu are sens să discutăm.

Dacă ar fi existat acest grup de lucru, l-aș fi pus la lucru. De asta am cerut sâmbătă, dacă există acest grup de lucru să mi se dea un raport a ceea ce a făcut până acum ca să știm de unde pornim. Dacă nu există, facem unul! Nu am o miză în a crea un grup de lucru.

Și nu înțeleg astfel de acțiuni care aruncă chestii pe surse… Cea mai ciudată a fost acea coală de hârtie care ar fi venit la premierul României, pe care nu scrie de unde e, de la cine ș.a.m.d.

Ca și cum în România așa s-ar face lucrurile, iar premierul primește o coală de hârtie și semnează apoi pe ea „am primit”, fără să-l intereseze de unde e… Asta este problema. Să crezi, să presupui că premierul României își va pune semnătura pe o coală de hârtie care vine din neant.

(…) Eu nu primesc documente personal, există filtre până ajung documentele la mine și există proceduri, ele trebuie să fie prezentate într-o anumită formă, mai ales dacă scrie «Confidențial» pe ele”, a spus premierul Florin Cîțu, la Digi24.

Vlad Voiculescu a declarat public că la nivelul ministerului Sănătății s-a decis constituirea unui grup de lucru privind neconcordața numărului morților de Covid.

Ulterior, în spațiul public a fost transmis un document care prezintă componența grupului. Documentul are numărul de înregistrare 578/12.04.2021. 

De asemenea, alături de document a fost transmisă și o pagină scrisă de mână care ar fi reprezentat dovadă că premierul a fost înștiințat.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA până în 2 Mai, de Paști, în Transilvania, la munte și în celelalte regiuni din țară. Prognoza meteo pe 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a prezentat prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni, în regiuni din țară.

În Transilvania, până în 2 mai, de Paște, vremea se încălzește apoi se răcește din nou.

Posibile ploi vor fi în intervalul 27-28 aprilie și la începutul lunii mai.

Vezi și Prognoza meteo / Vremea de FLORII, Paște și 1 Mai 2021

TRANSILVANIA

Valorile termice diurne vor fi tot mai ridicate de la o zi la alta, astfel în 22 aprilie se va ajunge la o medie a acestora de 16-17 grade.

Spre finalul săptămânii, este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie de 18-20 de grade.

În ceea ce privește evoluția temperaturilor minime, până în 26 aprilie media acestora se va situa în jur de 3 grade, cu o probabilitate destul de ridicată de fi mai scăzute în jurul datei de 25, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 5-7 grade.

Pe tot parcursul intervalului de prognoză, sunt prognozate ploi locale, probabilitatea de apariție a acestora fiind mai ridicată în prima săptămână, în 27 și 28 aprilie și spre începutul lunii mai.

LA MUNTE

Până în 26 aprilie, vremea se va menține relativ rece, cu valori termice diurne pentru întreaga zonă ce vor oscila între 4 și 7 și minime preponderent negative, în general, cuprinse între -4 și 0 grade.

Spre sfârșitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmând să atingă 10-12 grade, iar minimele termice vor înregistra o medie de 2-4 grade.

Temporar vor fi precipitații în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă și sub formă de lapoviță și ninsoare.

MARAMUREŞ

În primele zile ale intervalului vremea se va încălzi ușor de la o zi la alta, astfel în 22 aprilie se va ajunge la o medie a maximelor de 16 grade.

Spre finalul săptămânii (23 – 25 aprilie), este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale maximelor apropiate de normalul climatologic al perioadei, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie în creștere treptată spre 20 de grade.

Media temperaturilor minime va fi de 4-5 grade în primele zile ale intervalului, însă în jurul datei de 25 aprilie sunt estimate valori apropiate de limita de îngheț (1-2 grade).

În a doua săptămână de prognoză, sunt prognozate minime în limite normale pentru această perioadă, în medie de 6-8 grade.

Probabilitatea pentru precipitații, izolat mai însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 20 – 23 aprilie, dar și spre finalul lunii aprilie (în zilele de 27 și 28) și începutul lunii mai.

BANAT

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne în jur de 12 grade în prima zi a intervalului se va ajunge la o medie a acestora de 18-19 grade în data de 22 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere ușoară de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa în jurul valorii de 21 de grade.

Media valorilor minime de temperatură va oscila între 4 și 7 grade în prima parte a intervalului, valori mai scăzute fiind posibile în jurul datei de 25 aprilie, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 6-10 grade.

În prima săptămână sunt prognozate ploi locale și trecător descărcări electrice, iar ulterior probabilitatea de apariție a acestora se va menține ridicată, în special în zilele de 26 și 27 aprilie și spre începutul lunii mai.

CRIŞANA

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne sub mediile multianuale, ce se vor situa în jurul a 12 grade, se va ajunge la o medie a acestora de 17-18 grade în data de 22 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de normele climatologice, care la nivelul regiunii vor înregistra o medie de 18-20 de grade.

În perioada 19 – 26 aprilie, media temperaturilor minime va fi cuprinsă între 4 și 7 grade, valori mai scăzute fiind posibile în jurul datei de 25, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 6-9 grade.

În prima săptămână sunt prognozate ploi locale îndeosebi în timpul după-amiezelor, când trecător se vor semnala și descărcări electrice. Ulterior probabilitatea de apariție a ploilor se va menține ridicată, în special în jurul datei de 27 aprilie și spre începutul lunii mai.

MOLDOVA

Vremea se va încălzi ușor în primele zile ale intervalului, de la o medie a maximelor termice de 12-13 grade, până la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămânii se va reveni la o medie regională de numai 14 grade.

Pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, sunt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie pentru întreaga regiune de 18-20 de grade.

Minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 6 grade, valori mai ridicate urmând a se înregistra spre finalul perioadei, când se vor atinge 8-10 grade.

Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului. În special în primele zile ale intervalului, izolat sunt posibile și cantități mai însemnate.

DOBROGEA

La începutul intervalului pe fondul nebulozității persistente, valorile termice diurne se vor situa sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decadă a lunii aprilie, respectiv o medie de numai 12-13 grade.

Vremea se va încălzi în 22 și 23 aprilie, când la nivelul regiunii se vor atinge maxime de 17-18 grade, dar spre finalul săptămânii se întrevede o scădere de temperatură, la valori diurne în medie de 14-15 grade.

În această perioadă minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 6 și 8 grade. Pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, sunt estimate maxime în jurul a 18 grade și minime, în medie de 9-11 grade.

În primele două zile temporar va ploua, iar local cantitățile de apă vor fi însemnate. În restul intervalului ploile vor fi posibile pe arii mai restrânse.

MUNTENIA

La începutul intervalului pe fondul nebulozității persistente, valorile termice diurne se vor situa sub normele climatologice caracteristice pentru a doua decadă a lunii aprilie, respectiv o medie de numai 13-14 grade.

Ulterior vremea se va încălzi, iar în 22 și 23 aprilie, se vor atinge maxime, în medie de 19-20 grade, dar spre finalul săptămânii sunt prognozate maxime mai scăzute, în jurul a 16 grade.

În această perioadă minimele termice nu vor avea variații semnificative și se vor situa în medie între 4 și 7 grade.

După 26 aprilie regimul termic va fi caracterizat de valori termice normale pentru această perioadă, respectiv o medie regională a maximelor de 20-22 de grade și de 8-10 grade pentru temperaturile minime.

Va ploua pe arii extinse la începutul intervalului, când și cantitățile de apă vor fi însemnate, iar local și temporar și în restul perioadei.

OLTENIA

Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel de la valori termice diurne în jurul a 12 grade în prima zi se va ajunge la o medie a acestora de 19-20 grade în zilele de 22 și 23 aprilie.

Ulterior este posibilă o scădere ușoară de temperatură, însă după 26 aprilie sunt prognozate medii ale temperaturilor maxime apropiate de mediile multianuale, ce se vor situa în jurul a 22 de grade.

Media valorilor minime de temperatură va oscila între 4 și 6 grade în prima parte a intervalului, iar pentru sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai sunt prognozate minime, în medie de 8-10 grade.

La începutul săptămânii pe arii extinse vor fi ploi în general moderate cantitativ. În restul perioadei, probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în zilele de 23 și 24 și după 27 aprilie.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: CRIMA din Răhău. Polițiștii care l-au prins pe atacator sunt din Sebeș și l-au căutat cu motociclete enduro prin pădure

Publicat

Cei doi polițiști care l-au prins pe autorul crimei de la Răhău sunt de la Poliția Sebeș și au plecat în căutarea acestuia cu motociclete enduro. Atacatorul se ascunsese în pădure.

Detaliile au fost făcute publice pe pagina de Facebook Polițiști-Uniți suntem puternici.

Crețu Ionuț Dragoș din cadrul – Secției 7 Politie Rurală Sebeș și Pop Horea Cosmin din cadrul Poliției Sebeș – Biroul Rutier, în cursul zilei de azi, 19.04.2021, au reușit prinderea autorului infracțiunii de omor săvârșit în noaptea de 18/19.04.2021 în localitatea Răhău, jud. Alba, după ce acesta a fugit de la locul faptei și s-a ascuns în pădure.

Precizez că cei doi colegi au plecat în căutarea autorului cu 2 motociclete de teren, iar după mai multe ore de căutări au reușit să identifice și să rețină autorul care avea asupra sa un cuțit, fiind extrem de violent, într-o pădure din apropierea mun. Sebeș”, este mesajul menționat.

Unul dintre cei doi polițiști precizează că au fost ajutați de trei voluntari, că fără aportul acestora era posibil ca suspectul să nu fie găsit și le mulțumește pentru ajutor.

Reamintim că luni dimineața, în jurul orei 4.00, Alexandru P., bărbatul 36 de ani din Răhău, l-ar fi înjunghiat pe un tânăr de 22 de ani din sat, cu un cuțit, în zona inimii și a rănit-o pe iubita acesteia, o tânără de 21 de ani.

După ce i-ar fi atacat, bărbatul a fugit de la locul faptei. Atacatorul a fost prins luni, în jurul amiezii, într-o pădure din apropierea localității Răhău.

Vezi și FOTO-VIDEO: CRIMA de la Răhău. Principalul suspect, la audieri, la sediul Poliției Sebeș. Va fi prezentat Parchetului cu propunere de arestare preventivă

Acesta a fost reținut pentru 24 de ore și va fi propus pentru arestare preventivă.

sursă foto: Facebook (Polițiști – Uniți suntem puternici)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate