Actualitate
Ioan Dîrzu întreabă despre măsuri la minister, în cazul profesorului acuzat de corupere sexuală minori
Deputatul PSD de Alba, Ioan Dîrzu, cere clarificări de la Ministerul Educaţiei, privind cazul de corupere sexuală a minorului semnalat la Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” din Alba Iulia. Întreabă ce măsuri concrete ia ministerul, în această situaţie.
În întrebarea adresată oficial ministrului Educaţiei, Valentin Popa, deputatul Ioan Dîrzu precizează următoarele:
“Recent, la Alba Iulia, a fost sesizat un caz de corupere sexuală a minorilor la Şcoala Gimnazială <Vasile Goldiş> din Alba Iulia. Mai mulţi copii îl acuză pe profesorul de sport că le agresează fizic pe fete în timpul orelor şi că le adresează întrebări obscene. Profesorul în cauză nu este la prima abatere și încă predă în învățământ.
Alte cazuri similare de loviri și alte violențe sau corupere sexuală s-au înregistrat, de-a lungul timpului, în mai multe unități de învățământ preuniversitar din România. Anul trecut, în județul Gorj, un elev acuza că a fost lovit cu capul de hidrant de către profesorul său.
Nu de puține ori, în spațiul public au fost înregistrate cazuri de pornografie infantilă sau acte sexuale întreținute cu minori molestați de cadre didactice.
Conform art. 49, alin. (1) din Constituția României, <Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor>.
Conform art. 1372, alin. (1) C. civ, rezultă implicit o obligație de rezultat a celui care, în temeiul legii sau a unui contract, s-a obligat să supravegheze un minor, în cazul de față referindu-ne la cadrul didactic/ dirigintele căruia i-a fost încredințat minorul în baza contractului de studii și a Legii nr. 1/2011 care stabilește obligativitatea frecventării învățământului preuniversitar obligatoriu.
Articolul 1, alin. (2) din Legea nr.272/2001 prevede că <(2) Autoritățile publice, organismele private autorizate, precum și persoanele fizice și persoanele juridice responsabile de protecția copilului sunt obligate să respecte, să promoveze și să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituție și lege, în concordanță cu prevederile Convenției Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, ratificată prin Legea nr. 18/1990, republicată, cu modificările ulterioare, și ale celorlalte acte internaționale în materie la care România este parte>.
Ținând cont de situația de fapt și de drept descrisă, vă rog să-mi răspundeți în scris la următoarele întrebări:
1. Care sunt măsurile concrete pe care Ministerul Educației Naționale le ia vizavi de cazul de corupere sexuală a minorului semnalat la Şcoala Gimnazială „Vasile Goldiş” din Alba Iulia?
2. Ce măsuri ia Ministerul Educației Naționale, în afară de cele în baza Legii nr. 35/2007, pe care personal o consider inutilă, față de cazurile care pun în pericol integritatea fizică și psihică a elevului prin infracțiuni de loviri și alte violențe, agresiune sexuală, corupere sexuală, amenințare, șantaj sau hărțuire?
3. Care este eficiența, respectiv gradul de dificultate al testelor psihologice aplicate personalului didactic și nedidactic din învățământul preuniversitar. ținând cont că, în ciuda promovării, unele cadre didactice manifestă un comportament violent sau nepotrivit care aduce atingere integrității fizice și psihice a elevilor?
4. Considerați că este nevoie de creșterea dificultății, a frecvenței sau a preciziei evaluării psihologice aplicate cadrelor didactice din învățământul preuniversitar?”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News