Connect with us
Publicitate

Eveniment

Iohannis despre legile Securității Naționale: Draftul nu era pentru publicul larg, scurgerea informațiilor către media, eronată

Publicat

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că proiectele celor 10 legi ale Securității Naționale sunt doar ”un prim draft” și a lăsat să se înțeleagă că acest draft nu trebuia să ajungă la urechile publicului larg.

”Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”, a spus Iohannis într-o conferință de presă la Buzău, potrivit G4Media, publicația care a publicat în exclusivitate informațiile.

Președintele Iohannis a spus că proiectele de legi urmează să fie dezbătute în guvern și în CSAT înainte de a fi trimise în Parlament.

”Dacă anumite abordări din primul draft nu sunt corecte, vor fi corectate. Nu își dorește nimeni o restaurație a vechii Securitati.

Sunt speculații pur și simplu eroante, eronată e și scurgerea acestor prime forme către media și, în final, am trecut de această fază.

Personal mă voi îngriji ca acolo unde draftul nu a avut o formă corespunzătoare timpurilor noastră să fie corectat. Îngrijorarile nu sunt necesare”, a răspuns marți șeful statului la o întrebare adresată de Euronews România.

Aceste legi au stârnit îngrijorare în România și duc cu gândul la puterile extinse pe care le avea fosta Securitate comunistă.

Orice persoană fizică sau juridică va putea fi transformată în colaborator SRI, prin lege. România, predată serviciilor secrete

Potrivit draftului,persoanele fizice și juridice, precum și autoritățile și instituțiile publice vor fi obligate să acorde sprijin SRI la cerere pentru derularea operațiunilor sale și mai mult, vor trebui să păstreze secretul în legătură cu abordarea lor de către agenți.

Practic, prin lege, oricine poate deveni  colaborator al SRI, fie că vrea, fie că nu vrea. Mai mult, pot folosi identități și firme acoperite, iar angajații pot fi urmăriți penal doar în anumite situații speciale.

Bani la negru, afaceri secrete

Nu în ultimul rând, SRI ar primi dreptul de a-și crea și administra propriile firme („pot fi înfiinţate activităţi finanţate integral din venituri proprii, potrivit legii”) și chiar propria societate civilă („asociaţii cu caracter profesional, social, cultural, sportiv sau recreativ ori umanitar”), totul departe de ochii publicului, și, potențial, chiar și în afara controlului fiscal, pentru că documentele operative privind cheltuielile se casează și se distrug anual, la finalul exercițiului fiscal.

Oricum fondurile pot veni și din orice “alte surse, legal constituite” (sponsorizari, donatii, activități economice).

Vezi și: Angajații SIE vor putea fi audiați, percheziționați sau reținuți numai de procurori militari ANUME desemnați. Proiect de lege

Nu doar SRI va beneficia de un statut superior oricărei instituții. De această performanță se va apropia si SIE, potrivit draftului.

Angajații din SIE vor putea fi audiați, percheziționați, reținuți sau arestați preventiv numai de procurori militari anume desemnați, iar perchezițiile în sediile SIE pot fi realizate cu mandate date de judecători anume desemnați și cu aprobarea președintelui României.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    marți, 07.06.2022 at 21:29

    Nu mai umbla cu abureli,că eşti de râsul lumii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate