Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

IPJ Alba, bilanţ pe 9 luni: Peste 1.500 de permise reţinute, 33.000 de şoferi amendaţi şi dosare penale


Publicat

sediul IPJ Alba

În primele 9 luni ale anului 2017, 23 de persoane şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere petrecute în judeţul Alba. Alte 88 au fost rănite grav. În perioada ianuarie-septembrie, poliţiştii au reţinut peste 1.500 de permise şi au amendat 33.000 de şoferi. Din situaţia prezentată, joi, de IPJ Alba, privind activitatea pe 9 luni, reiese, de asemenea, că a crescut cu 30,58% criminalitatea flagrantă sesizată la nivel judeţean, iar criminalitatea stradală flagrantă a crescut cu 14,28%.

Potrivit IPJ Alba, în perioada amintită, au fost înregistrate cu 4,5% sesizări de infracţiuni mai puțin decât în aceași perioadă a anului 2016. Infracţionalitatea economică a scăzut cu 30%, infracţionalitatea de altă natură a scăzut cu 4%, cea judiciară a crescut cu 0,19% şi au fost cu 5,7% mai puţine infracţiuni contra persoanei.

Ponderea o deţin infracţiunile de lovire sau alte violenţe (52,5% din totalul infracțiunilor contra persoanei), indicator care a scăzut cu 9%, comparativ cu 9 luni 2017. Infracțiunile de ameninţare, reprezintă 16,5% din această categorie de infracțiuni și înregistrează o ușoară scădere procentuală de 0.3%

Infracţiunile contra patrimoniului, au scăzut, în primele 9 luni, cu 3%, cele de furt au scăzut cu 4,3% şi au fost cu 23% mai puţine tâlhării. Au fost înregistrate creşteri la infracțiunile de înșelăciune, cu 4,2%  şi la infracțiunile de distrugere, cu 3,2%.

În primele 9 luni ale anului 2017 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, criminalitatea flagrantă sesizată la nivel judeţean a crescut cu 30,58%, iar criminalitatea stradală flagrantă a crescut cu 14,28%.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, au fost soluţionate 9 dosare penale, în cadrul cărora au fost cercetate 20 de persoane. În cadrul activităţilor de urmărire penală au fost întocmite şi trimise autorităţilor judiciare competente 3 comisii rogatorii autorităţilor competente din Germania (1), SUA (1) şi Franţa (1).

Au fost recuperate 4 monede stater din aur (2 de tip Koson și 2 de tip Lysimach) din Spania. Au fost efectuate o serie de activități în dosarele Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vizând recuperarea de bunuri din domeniul Patrimoniului Cultural. Au fost identificate alte 20 de bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin comisii rogatorii internaţionale pentru indisponibilizare, sau aflate în curs de recuperare/ repatriere de autorităţile române.

”Scutul Pădurii 2017”: În primele 9 luni ale anului 2017, în urma activităţilor şi acţiunilor desfăşurate pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale şi sustragerii de arbori din fondul forestier naţional, au fost înregistrate 223 dosare penale. De asemenea, au fost aplicate 256 de sancţiuni contravenţionale şi confiscată cantitatea de 2.805 metri cubi de material lemnos.

În perioada de referință s-au primit prin SNUAU 112 un număr de 72 apeluri prin care au fost sesizate transporturi ilegale de material lemnos, toate neconfirmate.

Controalele pe linia prevenirii delictelor silvice au fost efectuate în cooperare cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Alba, Direcția Silvică Alba şi Garda Forestieră Alba.

Prevenirea şi combaterea braconajului piscicol: au fost constatate 5 infracţiuni, fiind aplicate 36 de sancţiuni contravenţionale și confiscată cantitatea de 880 kg. pește.

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost sesizate un număr de 99 de infracţiuni și constatate prin începerea urmăririi penale in personam, un număr de 108 infracțiuni.

De asemenea, au fost constatate 6 infracţiuni de braconaj cinegetic.

Au fost emise 5 dispoziţii de suspendare şi 76 de anulare a dreptului de port şi folosire a armelor.

În anul şcolar 2017 – 2018, infracţiunile sesizate în mediul şcolar sunt 2 loviri sau alte violenţe şi o infracţiune de furt. Toate aceste infracțiuni au fost comise în interiorul unităților de învățământ. De la începutul anului şcolar, nu au fost înregistrate evenimente deosebite sau infracţiuni grave în care să fie implicaţi elevi sau fapte prin care să fi fost afectat procesul de învăţământ ori să fi fost primejduită grav viaţa, integritatea corporală ori sănătatea elevilor sau cadrelor didactice.

În primele 9 luni 2017 au fost constatate 1.145 infracţiuni de natură economico-financiară. Pentru infracţiunile constatate “in personam” si declinate au fost sau sunt în curs de cercetare 283 de persoane. Au fost constatate 50 de infracţiuni de evaziune fiscală şi au fost declinate 136 infracţiuni de evaziune fiscală. Au fost reţinuti 19 suspecti si s-a formulat propunerea de punerea în mişcare a acţiunii penale şi arestare preventivă. Parchetul a dispus măsura controlului judiciar pentru 19 inculpati.

45 de percheziţii domicilare

În cursul anului 2017, s-au organizat patru acțiuni de amploare: o acțiune în domeniul construcţiilor – evaziune fiscală și spălarea banilor, o acțiune domeniul produselor accizabile (tutun), două acțiuni în domeniul financiar – înşelăciune. Acţiunile s-au desfășurat pe raza a 3 judeţe (Alba, Cluj şi Bihor), fiindt efectuate 45 percheziţii domiciliare.

Dosarele au avut ca obiect cercetarea unui număr de 23 învinuiţi, pentru fapte de evaziune fiscală, spălarea banilor, deţinere în afara antrepozitului fiscal de produse accizabile, înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată care au avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu suma de 536.348 lei și prejudiciu prezumat al persoanelor înşelate cu suma de 1.125.000 euro.

În urma activităţilor desfăşurate au fost reţinuţi 19 suspecti si s-a formulat propunerea de punerea în mişcare a acţiunii penale şi arestare preventivă. Parchetul a dispus măsura controlului judiciar pentru 19 inculpaţi.

Criminalitatea stradală

În primele 9 luni 2017 au fost înregistrate 151 de infracțiuni stradale, cu 27,4% mai puține față de aceeași perioadă a anului 2016, respective 135 în mediul urban şi 16 în mediul rural

Cele mai multe infracţiuni stradale s-au înregistrat la Poliţia Municipiului Alba Iulia (44,37 % din total), urmată de Poliţia Municipiului Sebeş (19,2 %) însă, comparativ cu perioada similară a anului trecut, numărul de infracţiuni stradale la cele două unităţi de poliţie au scăzut cu 29%, respectiv 41%.

Accidente rutiere grave şi permise reţinute

În primele 9 luni ale anului, au fost înregistrate 90 de accidente, în urma cărora au decedat 23 de persoane, alte 88 au fost rănite grav şi 37 au suferit leziuni uşoare. Majoritatea evenimentelor rutiere s-au produs în mediul urban (48 de accidente, 12 persoane decedate, 44 rănite grav şi 18 rănite uşor). Alte 28 de accidente au fost înregistrate în mediul rural (5 persoane decedate, 28 răniţi grav, 11 răniţi uşor), respectiv 11 pe DN 1 (5 persoane decedate, 14 rănite grav, 6 cu leziuno uşoare) şi 3 pe DN 7 (o persoană decedată, două rănite grav, două rănite uşor).

IPJ Alba precizează că au fost mai puţine accidente grave faţă de perioada similară din 2016. Mai precis, numărul acestora a scăzut cu patru, iar al persoanelor rănite grav cu 8.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost: viteza neadaptată la condițiile de drum (24), neacordarea de prioritate vehicule (11), traversare neregulamentară a pietonilor (6).

Polițiștii rutieri au constatat, în primele 9 luni ale anului 2017, un număr de 328 de  infracțiuni la regimul rutier, cele mai multe (149) fiind infracţiuni de conducere cu o alcoolemie peste limita legală, urmate de infracțiunile de conducere fără permis şi de infracţiunile de conducere cu permisul suspendat.

De asemenea au fost aplicate un număr de 33.024 sancţiuni contravenţionale, cele mai multe (16.236) pentru nerespectarea regimului legal de viteză, din care 94 celor care au depăşit viteza cu peste 50 km/h. Din total, 633 au fost pentru depăşire neregulamentară,

179 pentru consumul băuturilor alcoolice, 182 pentru neacordarea priorităţii de trecere pietonilor, 10.535 pentru indisciplina pietonilor, 4.919 pentru neportul centurii de siguranţă.

Au fost reţinute în vederea suspendării 1.582 permise de conducere, au fost retrase 810 certificate de înmatriculare pentru diferite defecţiuni tehnice, lipsa inspecţiei tehnice periodice sau lipsa RCA.

Peste 15.000 de apeluri de urgenţă

În primele 9 luni 2017, au fost înregistrate 15.005 apeluri de urgenţă. Din totalul evenimentelor semnalate, s-a impus intervenţia de urgenţă a poliţiştilor în 9.456 (63,02%) de cazuri, iar în 5.549 (36,9%) de cazuri au fost semnalate evenimente nonurgente. În mediul urban au fost semnalate 9.304 (62%) şi în mediul rural au fost semnalate 5.701 (38%).

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Bursele pentru elevi nu vor putea fi mai mici de 100 de lei. Hotărârea, adoptată de Guvern

Publicat

Bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar nu vor putea fi mai mici de 100 de lei, potrivit unei Hotărâri de Guvern aprobată în ședința Executivului de astăzi.

În proiectul de HG pus în dezbatere publică de Ministerul Educației în august 2020, cuantumul minim era de 150 de lei.

„Suntem pregătiți să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a ședinței de astăzi a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar, burse care se acordă în anul școlar 2020 – 2021. 

Pentru prima dată stabilim un cuantum minim de 100 de lei, autoritățile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea buselor acest cuantum”, a spus ministrul Educației, Monica Anisie, la începutul ședinței.

„E importantă decizia. Chiar era o măsură așteptată. Am și avut discuții cu asociații ale elevilor privitoare la această temă și și ei susținut de adoptarea acestui sistem de a avea un cuantum minim al bursei astfel încât să nu existe toate discriminările care există la ora actuală de la localitate la localitate”, a declarat premierul Orban.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

DECIZIE CNSU: Persoanele care au avut Covid nu trebuie să mai stea în carantină când intră în țară. Alte excepții

Publicat

Persoanele care au avut Covid și pot demonstra asta cu acte medicale sau prin verificarea în baza de date Corona-forms nu trebuie să mai stea în carantină la sosirea în țară din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat, potrivit hotărârii CNSU de vineri, 4 decembrie 2020.

Este vorba despre noi prevederi referitoare la carantina pentru persoanele care sosesc în România din țările sau zonele cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, sunt exceptate de la carantină  persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

De asemenea, sunt exceptate de la carantină și persoanele care au avut contact cu un caz confirmat pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă se dovedește prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms, că acestea au avut cel puțin un test pozitiv în ultimele 90 de zile anterioare producerii contactului și au trecut cel puțin 14 zile de la data primului test pozitiv și până la data contactului, se arată în hotărârea CNSU de vineri.

Articolul 3 din Hotărârea CNSU:

Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 privind constatarea pandemiei de COVID-19 și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate pentru protecția populației, se completează la art. 3, cu două noi alineate (5) și (6) astfel:

„(5) De asemenea, sunt exceptate de la măsura instituită potrivit prevederilor art. 2, persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data
confirmării până la intrarea în țară”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a reunit, vineri, în sistem online pentru a relaxa mai multe restricții începând din acest weekend.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât câștigă un parlamentar: Cea mai mică indemnizație este de 9 ori salariul minim brut. Alte beneficii pe care le primesc

Publicat

Puterea politică și indemnizația consistentă sunt principalele tentații pentru cei care doresc să ajungă în Parlament. Duminică, 6 decembrie 2020, românii sunt chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților la Alegeri Parlamentare 2020 . Fiecare parlamentar ne costă lunar între 42.000 de lei și 56.000 de lei, iar la aceste sume se adaugă alte costuri suplimentare.

Anul acesta, în cursa electorală s-au înscris 7.136 de candidați pentru cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.

Parlamentul României este bicameral, iar norma de reprezentare prevede un post de deputat la 73.000 de oameni și unul de senator la 168.000 de oameni. Astfel, România are în prezent 329 de deputați și 136 de senatori.

Citește și În ziua votului, NU va fi nevoie de declarație sau adeverință pentru deplasarea în afara locuinței, în localitățile carantinate

Potrivit legii alegerilor parlamentare, numărul de mandate din fiecare județ este decis în funcție de populație.

La o populație de aproximativ 19.000.000 de locuitori, există un parlamentar la fiecare 40.000 de români.

Citește și Vineri, ULTIMA ZI de campanie electorală. Lista candidaților din Alba care vor fi pe buletinele de vot la ”Parlamentare 2020”

Puterea politică și indemnizație consistentă și alte multe multe beneficii sunt principalele motive pentru care tentația de a obține un loc în Parlament.

Indemnizația minimă pe o lună: de 9 ori salariul minim brut

Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei.

Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.

Vezi și RECORDER: Cum au răspuns o parte dintre candidații din Alba la Parlament, la întrebări standard despre proiecte și cărți citite

Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii au indemnizații cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei.

Parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani.

Diurna, chiria, transportul

Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.

De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti.

Citește și SONDAJ Alegeri Parlamentare 2020: PNL și USR-PLUS în scădere. PSD și PRO România au crescut în preferințele românilor

Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii, adică în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.

În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.

Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.

Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.

Ce pensii au parlamentarii

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.

-1 mandat 4.448 lei
-2 mandate 8.896 lei
-3 mandate 10.951 lei

Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii:

  • condamnare penală
  • cerere scrisă
  • abrogarea actului normativ

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat de presă Adrian SIMION (USR PLUS): Nu pot ei fura, cât putem noi vota! Mergi la vot și decide-ți singur viitorul! (P)

Publicat

Dragi prieteni,

Ziua de 6 decembrie este ziua în care putem face o alegere care să ne influențeze viitorul. Putem alege să mergem la vot sau putem alege să nu mergem, privind pasivi cum România continuă să fie guvernată dezastruos.

Eu voi merge sigur la vot, pentru că așa am făcut mereu (chiar și atunci când mi-am anulat votul).

Știu că este o situație dificilă pentru toată lumea. Dar cred cu tărie că suntem cetățeni responsabili și, în pofida tuturor dificultăților din această perioadă, avem puterea să mergem mai departe și să depășim greutățile vremurilor pe care le trăim.

Vă îndemn cu toată prietenia să mergeți la vot. Și dați acest mesaj rudelor, prietenilor, cunoscuților voștri. Mergeți la vot și susțineți. Mergeți la vot și sancționați. Mergeți la vot și arătați că politicienii tradiționali, hoți și corupți, nu vă reprezintă. Orice opțiune ați avea, mergeți la vot! Este un drept constituțional pentru care în decembrie 1989, oameni ca noi au murit pe baricadele Revoluției. Este un drept fundamental pentru care, în 10 august, sute de mii de români au ieșit în stradă împotriva unui partid nedemocratic. Este un drept, dar și o obligație pentru toți cei care iubesc din tot sufletul România.

NU pot ei fura, cât putem noi vota! Dacă nu votăm, să nu cumva să avem impresia că politicienii tradiționali se vor opri din a-și vota pensii speciale sau din a ataca justiția și statul de drept. Vor continua să fure „noaptea ca hoții”, să susțină penali în funcții publice, sau să-și promoveze „pilele” în posturi bine plătite, chiar dacă nu au competențele și pregătirea necesară. Vor continua să își bată joc de noi prin servicii de sănătate de proastă calitate, sau își vor bate joc de viitorul copiilor noștri îngrădindu-le dreptul la educație de calitate, în școli bine dotate.

E timpul să schimbăm clasa politică tradițională și să trimitem în Parlamentul României oameni corecți, verticali, integri și buni profesioniști. Sper că în toată această perioadă, eu și colegii mei din USR PLUS v-am demonstrat că suntem o alternativă reală care poate asigura un viitor României.

Vă asigur că voi reprezenta cu demnitate și onoare locuitorii județului Alba în Senatul României. Voi munci cu seriozitate și profesionalism pentru legi corecte și echitabile pentru toți românii.

Așa să-mi ajute Dumnezeu!

Adrian SIMION, SENATorul TUTUROR

Comandat de USR PLUS – Filiala Alba – cod unic mandatar financiar coordonator 11200021, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate