Actualitate
ISU Alba: Măsuri de prevenire a riscului de înec. Ce trebuie să aveți în vedere înainte să mergeți la scăldat
În zilele însorite de vară cu temperaturi ridicate creşte numărul persoanelor care aleg să-şi petreacă timpul liber în apropierea cursurilor de apă, bălţilor, lacurilor sau canalelor de irigaţie.
Ţinând cont că majoritatea acestor arealuri nu sunt amenajate şi marcate corespunzător, creşte pericolul de înec şi accidente. Majoritatea victimelor sunt adolescenţi care, fie din neatenţie, fie din teribilism, s-au aventurat în aceste locuri periculoase pentru înot, pierzându-şi viaţa.
În acest sens, reprezentanții ISU Alba reamintesc o serie de măsuri şi obligaţii legale, menite a preveni aceste evenimente nedorite, după cum urmează:
Deţinătorii de acumulări, lacuri şi balastiere precum şi consiliile locale care au pe raza teritorială cursuri de apă, au obligaţia să identifice zonele periculoase pentru scăldat sau înot şi să monteze panouri de avertizare cu menţiunea „Scăldatul interzis, pericol de înec”. Amplasarea panourilor se va face în locuri vizibile iar inscripţionarea va fi obligatoriu în limba română, fără a fi exclusă şi prezentarea în alte limbi.
Consiliile locale (prin serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă) vor desfăşura o serie de campanii de conştientizare a cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun atunci când se scaldă în locuri neamenajate, prin afişarea la primării, şcoli, biserici, pieţe, staţii pentru transportul în comun a unor materiale preventive în care să fie prezentate prevederile actelor normative cu privire la interzicerea scăldatului/înotului în locuri periculoase, precum şi nominalizarea acestor zone. De asemenea, pe timpul sezonului estival se vor intensifica controalele privind respectarea regulilor de prevenire şi interzicere a scăldatului în locuri periculoase.
Cetăţenii:
- vor frecventa doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
- vor respecta întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement şi se va folosi întotdeauna echipamentul de protecţie furnizat de acesta;
- vor evita scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii sunt foarte puternici, albiile nămoloase sau pline cu plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
- nu vor încerca acte de teribilism prin plonjarea de pe platforme, poduri sau alte elemente de construcţii;
- nu se vor aventura în apă în stare de ebrietate;
- vor evita scăldatul seara târziu sau în timpul nopţii. În timpul unor vijelii sau furtuni, scăldatul este interzis.
Părinţii nu vor lăsa copiii nesupravegheaţi lângă şi în apă. Ei se vor scălda numai sub controlul părinţilor sau altor persoane mature.
„Cetățeni, în cazul pericolului de înec nu trebuie să vă panicați! Păstrați-vă calmul, respirați adânc, odihniți-vă puțin, apoi înotați spre mal”, au mai transmis reprezentanții ISU Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News