Actualitate
ISU Alba: Recomandări pentru cetăţeni, în caz de ger şi ninsori abundente. Sfaturi utile
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” al judeţului Alba aduce la cunoştinţă o serie de reguli de comportare în caz de ger şi ninsori abundente.
Potrivit statisticilor ultimilor ani, perioada ianuarie – februarie se caracterizează prin precipitaţii mai abundente sub formă de ninsoare, precum şi prin manifestări de vreme severă, cum ar fi viscolul şi perioade de ger inclusiv pe timpul zilei.
Recomandări ISU:
Asiguraţi-vă următoarele materiale: sare pentru topirea gheţii de pe trotuar si căile pe care circulaţi din gospodăria dumneavoastră, nisip pentru a îmbunătăţi tracţiunea, echipamente de îndepărtare a zăpezii.
Dacă locuiţi la casă ori în zone izolate, asiguraţi-vă că aveţi suficient combustibil de încălzire, medicamente (mai ales dacă suferiţi de o afecţiune sau dacă urmaţi un tratament), alimente şi apă potabilă, care trebuie să vă ajungă câteva zile;
Izolaţi-vă casa din punct de vedere termic şi instalaţi-vă jaluzele sau acoperiţi-vă ferestrele cu material plastic.
Izolaţi-vă maşina din punct de vedere termic, astfel:
Acumulatorul şi sistemul de aprindere trebuie să fie stare foarte bună, iar bornele bateriei curăţate.
Asiguraţi-vă că nivelul antigelului este suficient pentru a evita îngheţarea.
Asiguraţi-vă că sistemul de încălzire si dezgheţare funcţionează corect.
Verificaţi si reparaţi sistemul de acţionare al ştergătoarelor de parbriz; asiguraţi un nivel corespunzător de lichid de curăţare.
Asiguraţi-vă că termostatul funcţionează corespunzător.
Verificaţi funcţionarea farurilor şi luminilor de avarie.
Verificaţi dacă există fisuri în sistemul de eşapament, reparaţi-l sau înlocuiţi-l dacă este necesar. Inhalarea monoxidului de carbon este letală.
Verificaţi nivelul şi greutatea uleiului. Uleiurile grele coagulează mai mult la temperaturi joase şi nu sunt la fel de lubrifiante.
Folosiţi anvelope pentru zăpadă şi dotaţi-vă cu lanţuri.
Înlocuiţi combustibilul şi filtrul de aer. Ţineţi apa departe de sistem, utilizând aditivi si menţinând plin rezervorul de combustibil.
Ascultaţi la radio şi televiziune buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.
Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi cofeina şi alcoolul.
Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada de pe trotuar. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire.
Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi ajutor medical.
Fiţi atent la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice. Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.
Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere.
Utilizaţi autoturismul, numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conduceţi, luaţi următoarele măsuri:
Circulaţi doar ziua, niciodată singur şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră.
Folosiţi drumuri principale; evitaţi drumurile secundare considerate scurtături.
Dacă un viscol vă surprinde în maşină, luaţi următoarele măsuri:
Trageţi pe dreapta. Porniţi luminile de avarie şi agăţaţi o cârpă pe antena radio ori la geam.
Rămâneţi în autoturism până ce forţele de salvare vin să vă salveze. Nu iesiţi dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă dăpostiţi. Fiţi atent, distanţele sunt distorsionate de zăpada viscolită. O clădire poate părea aproape, dar poate fi prea departe pentru a merge prin nămeţii mari de zăpadă.
Porniţi motorul si sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior. Când motorul funcţionează, deschideţi uşor o fereastră pentru ventilaţie. Acesta vă va proteja împotriva inhalării monoxidului de carbon. Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de esapament.
Miscaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea.
Nu adormiţi: o persoană trebuie să fie trează, în orice moment, pentru a vedea forţele de salvare.
Beţi lichide pentru evitarea deshidratării.
Aveţi grijă să nu consumaţi bateria. bateria este necesară la menţinerea în funcţiune a luminilor, căldurii şi radioului.
Porniţi lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă observe.
Dacă vă aflaţi într-o zonă deschisă şi aveţi posibilitatea, scrieţi cu pietre mari „SOS” pentru a atrage atenţia piloţilor care survolează zona în căutarea dumneavoastră.
Dacă viscolul a încetat şi este absolut necesar, părăsiţi maşina şi continuaţi drumul pe jos.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News