Actualitate
JOI: Valérie Cioloș-Villemin, în CONCERT de muzică sacră, la Alba Iulia. Sprijin pentru campania națională de cumpărare a sculpturii ”Cumințenia Pământului”
Valérie Cioloș-Villemin, soţia premierului României, revine la Alba Iulia, într-un concert de muzică sacră, susţinut alături de soprana Alexia Trif, tenorul Ioan Chiciudean, Valentina Popovciuc – pian și corul de copii dirijat de Boris Rancov.
Evenimentul are loc joi, de la ora 19.30, la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia şi se înscrie în iniţiativa de implicare a comunităţii locale în susținerea achiziționării de către Ministerul Culturii a operei lui Constantin Brâncuși, ”Cumințenia Pământului”.
Evenimentul este organizat de Primăria municipiului Alba Iulia și Centrul de Resurse – Academia Doamnelor Alba Iulia, în parteneriat cu Liceul de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia, prin campania ”Produs din suflet pentru comunitate”. Organizatorii doresc să implice comunitatea locală în susținerea achiziționării de către Ministerul Culturii a operei lui Constantin Brâncuși, ”Cumințenia Pământului”.
Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși.
Sculptura, care reflectă o filosofie anterioară creștinismului, prezintă o femeie concentrată asupra sa, figura degajând un mister care o transformă într-un portret universal. Atitudinea statuii sugerează un sentiment de ataşament faţă de pământul mamă. Inițial, a fost expusă în 1910 la Muzeul Național de Artă al României.
În 1911, „Cuminţenia Pământului” a fost vândută chiar de Brâncuşi lui Gheorghe Romașcu, inginer şi iubitor de artă. Opera a fost confiscată abuziv în 1957 şi expusă în Muzeul de Artă al României. În 2012, în urma unui proces lung, opera a fost retrocedată moştenitorilor lui Romaşcu, care au acceptat acum să o vândă Statului Român pentru 11 milioane de euro, jumătate din suma la care a fost evaluată opera de artă.
În urma deciziei Guvernului României și a Ministerului Culturii, achiziția operei „Cumințenia Pământului” se va face printr-un efort conjugat al statului român și al cetățenilor, respectiv suma de 5 milioane de euro va fi alocată de Guvern și 6 milioane de euro vor fi colectate prin intermediul contribuțiilor voluntare ale persoanelor private și cele juridice. Astfel, sculptura lui Constantin Brâncuși, reprezentativă pentru debutul curentului modernist în artă în secolul XX și pentru întreaga sa operă, va fi accesibilă publicului larg și iubitorilor de artă, transmit organizatorii.
”Achiziționarea statuii lui Brâncuși în zilele noastre ar reprezenta cea mai frumoasă răzbunare față de urâțenia vremurilor în care splendorii minții i se răspundea cu un denunţ” (Gabriel Liiceanu).
foto Catedrala Romano-Catolică Alba Iulia: Ionuţ Văidean
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News