Actualitate
Klaus Iohannis, desemnat candidatul PNL la prezidenţiale, de Delegaţia Permanentă a partidului. Decizii şi la PDL
Liberalii l-au ales pe Klaus Iohannis candidat din partea PNL pentru alegerile prezindenţiale. În şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL de luni, Iohannnis a obţinut 110 voturi, iar Crin Antonescu doar 56 de voturi. De asemenea, PDL a aprobat protocolul de fuziune prin comasare cu PNL şi Statutul noului partid. Deocamdată, în cursa pentru prezidenţiale din partea „Dreptei” sunt anunţaţi, pe lângă Iohannis, şi Cătălin Predoiu de la PDL, dar şi Mihai Răzvan Ungureanu susţine că nu renunţă la candidatură.
Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal s-a reunit, luni, pentru a stabili candidatul formaţiunii la alegerile prezidenţiale.
„Eu cred că, cel puţin de cinci ani cât am condus partidul, m-am tot prezentat. Astăzi nu o să fac o prezentare foarte lungă”, a declarat Antonescu, înaintea întâlnirii.
Întrebat dacă renunţă la candidatura pentru prezidenţiale, având în vedere rezultatele sondajului, Antonescu a răspuns: „Nu. E un sondaj pe care nu mi-l asum, dar pe care nu îl contest”.
„Nu fac niciun comentariu legat de şansele celor doi. Votul va fi secret pentru că aşa spune statutul. Eu nu voi ţine cont de sondaje. Important e să îl alegem pe cel cu cele mai reale şanse”, a declarat Mircea Ionescu Quintus.
Klaus Iohannis este cel mai bine clasat candidat al PNL în cursa prezidenţială, arată datele unui sondaj de opinie realizat de IRSOP la comanda PNL, cu o zi înainte de desemnarea candidatului la Prezidențiale în Delegația Permanentă.
Potrivit cercetării IRSOP, realizată în perioada 10-17 iulie, pe un eșantion de 1.400 de oameni, Klaus Iohannis este cel mai clasat concurent al Opoziției în turul doi al cursei prezidențiale contra lui Victor Ponta.
Astfel, în turul doi al prezidențialelor, Victor Ponta ar obține 49%, Klaus Iohannis – 43%, procentul celor care spun niciunul sau nu răspund fiind de 8%.
Fostul preşedinte al PNL a refuzat să participe la întîlnirea informală a liberalilor pe tema rezultatelor sondajelor pentru desemnarea candidatului la preşedinţie.
În varianta nr. 2 Victor Ponta – 53%, Crin Antonescu – 29%, nu știu, niciunul/nu răspund – 18%.
În ceea ce privește opțiunea de vot pentru partide, PSD este creditat cu 39%, PNL – 18%, PDL – 11%, PMP – 8%, PPDD- 6%, UDMR – 4%.
Sondajul a fost realizat prin metoda CATI și are o marjă de eroare de +-2.5%.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat luni, la finalul şedinţei Colegiului Director, că democrat-liberalii au aprobat, cu unanimitate de voturi, protocolul de fuziune prin comasare cu PNL şi Statutul noului partid.
Noul partid rezultat din fuziunea PDL şi PNL va fi un ”partid de centru-dreapta puternic, care să câştige toate alegerile de acum înainte”, a declarat Blaga.
Liderul PDL a mai precizat că, în aceeaşi şedinţă, a fost aprobată şi fuziunea între partidul Forţa Civică şi PDL.
Reprezentanţii PDL reuniţi luni în şedinţa Colegiului Director au votat pentru fuziunea prin absorbţie cu Forţa Civică, înregistrându-se doar un vot împotrivă şi două abţineri.
În urma fuziunii, care va fi validată în Convenţia Naţională a PDL de sâmbătă, Ungureanu va primi o funcţie de prim-vicepreşedinte al partidului.
Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că va pune umărul la întărirea PDL şi a dreptei, precizând că viitoarea fuziune între PNL şi PDL este ceea ce aştepta şi că nu există compromis care să nu se poată face, adăugând că se vorbeşte mult despre unitatea dreptei dar se face foarte puţin în acest sens.
De altfel, Mihai Răzvan Ungureanu a precizat că această funcţie de prim-vicepreşedinte are caracter temporar, pentru că, în urma contopirii celor două partide, echipa de conducere a noului partid va avea o cu totul altă structură, în urma alegerilor interne.
Ungureanu a mai declarat că nu renunţă la candidatura la preşedinţie şi că pune la dispoziţia deciziei PNL şi PDL această candidatură, dar şi proiectul său politic.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că partidul şi-a desemnat deja candidatul pentru Preşedinţia României, adăugând că ”aici nu e pe toane, ci pe regulamente”, răspunzând astfel solicitării formulate de Monica Macovei de a fi inclusă în procesul de selecţie a candidatului dreptei.
Întrebat dacă democrat-liberalii au discutat despre solicitarea Monicăi Macovei de a fi inclusă în procesul de selecţie a candidatului dreptei la prezidenţiale, Vasile Blaga a spus că ”PDL şi-a desemnat în cel mai democratic mod cu putinţă candidatul pentru Preşedinţia României”.
El adăugat că Macovei trebuia să se înscrie în cursa internă pentru desemnarea candidatului PDL pentru prezidenţiale, la momentul în care a avut loc procedura respectivă, nu acum, când deja a fost desemnat Cătălin Predoiu.
Monica Macovei a declarat, pentru ”România Liberă” că solicită să fie inclusă în procesul de selecţie a candidatului dreptei la Preşedinţie.
Macovei a declarat că “procesul de selecţie a unui candidat al dreptei trebuie deschis oricărei persoane care are şanse să învingă PSD la alegerile prezidenţiale” şi că “extinderea acestui proces poate fi numai benefică deciziei dreptei de a câştiga alegerile”.
surse: realitatea.net, mediafax.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
valentin ioanitescu
marți, 22.07.2014 at 09:47
Etnicul german cu nume grecesc a adunat primarii si presedintii de CJ care au plans la iesirea de la guvernare. El va fi candidatul PNL la prezidentiale, dar nu si al meu. Din ce in ce mai mult incep sa-l apreciez pe Crin Antonescu. Base, Ponta, Blaga, Geoana si Udrea au facut tot posibilul sa-l inlature de fiecare data de pe buletinul de vot din „finala”. Indiferent cat ma-njurati, daca credeti sau nu, dl Antonescu NU ARE AFACERI. E adevarat ca asta creeaza panica si animozitati. Mai devreme sau mai tarziu toti ceilalti am constatat ca se intalnesc in afaceri. Dupa 25 de ani de campanii, si votari diverse, dupa 25 de ani de membru PNL, la 42 de ani ma retrag si promit sa nu mai merg in Romania NICIODATA la vot. Cred ca acest mod de selectie este incorect, perimat si profund toxic. Succes jmecherilor ce candideaza si condoleante cretinilor care-i voteaza.
tudor
miercuri, 23.07.2014 at 01:03
Numele nu est greciesc, ci german. Nnu tot ce se termina in „-is” sau in „-os” este grecesc.
pensionar sarac
marți, 22.07.2014 at 12:06
Dupa cum stiu eu daca se spune JOHANIS se scrie cu j, nu cu i.Inca nu respectam alte nume si etni.