Connect with us
Advertisement

Eveniment

Legea de finanțare a Spitalului Regional de Urgență Cluj, adoptată de Camera Deputaților

Publicat

Proiectul de lege prin care se aprobă contractul de finanţare a Spitalului Regional de Urgenţă Cluj, dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaţilor.

Contractul a fost semnat la Bucureşti pe 11 noiembrie 2021 şi la Luxemburg pe 15 noiembrie 2021.

Conform contractului de finanţare, împrumutul B.E.I. în valoare de 305 milioane euro reprezintă aproximativ 67% din costul net aferent obiectivului Spital Regional de Urgenţă Cluj, se arată în raportul Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor.

Potrivit sursei citate, diferenţa de aproximativ 150,4 milioane euro (33%) din costul total net, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, se vor asigura de partea română din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat.

„Proiectul se realizează pe o perioadă de 7 ani, respectiv 2020-2026, data finală de disponibilizare a împrumutului fiind de până la 72 de luni de la data semnării contractului de finanţare. Conform contractului de finanţare, împrumutul poate fi tras în maxim 30 de tranşe, valoarea minimă a unei tranşe fiind de 10 milioane euro.

Implementarea proiectului va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, în calitate de agenţie de implementare (Promotor), acestuia delegându-i-se întreaga autoritate şi responsabilitate privind realizarea proiectului şi utilizarea fondurilor alocate”, se mai arată în document.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat în cazul acestui proiect, iar Senatul este Cameră decizională.

Spital regional cu 849 de paturi

Investiția de aproximativ 454,4 millioane euro constă în construcția unui nou spital regional la Cluj, cu 849 de paturi. Noul spital va înlocui și va prelua rolurile Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca (cu excepția a douã dintre cele trei departamente de Ginecologie/Obstetricã existente, care vor fi păstrate în locația curentă), potrivit MF.

Obiectivul principal al proiectului este de a îmbunătăți calitatea și eficiența serviciilor medicale pentru pacienții care necesită intervenții acute, de nivel secundar și terțiar, ce implică tehnologie și experiență de nivel înalt. În contextul actual al crizei COVID-19, se preconizează că proiectul va contribui la sporirea capacității de pregătire și reacție împotriva unor viitoare pandemii.

Complex de clădiri cu 7 etaje și heliport pe acoperiș

Spitalul Regional de Urgență Cluj va fi un complex de clădiri cu 7 etaje, va avea 744 de paturi în secția de îngrijire acută cu spitalizare și 105 de paturi pentru terapie intensivă. Proiectul se va finaliza în 2026.

Conform studiului de fezabilitate, suprafața construită va fi de 151.891 mp, cu o amprentă la sol de 28.883 mp. Clădirea va avea 7 niveluri, inclusiv subsol ce va cuprinde și o parcare, iar partea supraterană va avea o porțiune orizontală ce va găzdui serviciile de diagnostic, intervenții și tratament și trei turnuri cu secțiune pătrată pentru unitățile de spitalizare.

Clădirea va oferi anumită flexibilitate de schimbare a utilizării sau adaptare a structurilor interne atunci când, așa cum se anticipează, trecerea la asistența ambulatorie, îngrijirea de zi și pe termen scurt se va dezvolta, iar nevoia paturilor tradiționale va scădea.

Pe acoperișul clădirii va fi construit un heliport H3. Spitalul va avea și spații cu destinație pentru activități de învățământ și cercetare.

Instalațiile și echipamentele medicale de ultimă generație vor permite furnizarea de servicii sigure și minim invazive pentru pacienți, acestea fiind incluse în costul total al investiției.

Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 849 de paturi de spitalizare continuă, 60 paturi de urgență, 27 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională etc.

Centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiune

Astfel, spitalul va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiune, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Spitalul va folosi noi modele operaționale pentru activități medicale, de management și pentru gestionarea integrată a instalațiilor.

Spitalul regional de urgență Cluj va fi înființat conform legii și va fi organizat ca spital public în administrarea MS.

sursă: Agerpres, MS

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement