Connect with us
Publicitate

Uncategorized

UPDATE: Legea Educaţiei, promulgată de preşedinte

Publicat

UPDATE: Marţi, de la ora 18.30, preşedintele Traian Băsescu a prezentat declaraţii pe marginea Legii Educaţiei. Acesta susţine că momentul promulgării Legii menţionate este unul foarte important, ce marchează începutul reformării sistemului de învăţământ, un proces ireversibil. Potrivit noii optici în domeniu, în centrul sistemului vor fi elevii şi studenţii, unităţile şcolare fiind puse în situaţie de concurenţă, de a căror reputaţie depinzând, după caz, atragerea elevilor şi a finanţărilor sau închiderea lor. Învăţământul obligatoriu va fi de 9 ani, iar clasa pregătitoare va fi introdusă de la 6 ani; 20% dintre materii vor fi opţionale, fiind încurajată dezvoltarea competenţelor. Alături de profesori şi autorităţile locale, părinţii rămân responsabili de educaţia copiilor, însă managementul şcolilor va selecta cadrele didactice performante.

Referitor la sistemul de învăţământ superior, Băsescu a declarat că: „Universităţile vor fi clasate în trei tipuri: universităţi care vor avea ca obiect educaţie pur şi simplu, altele centrate pe educaţie şi cercetare, iar altele pe educaţie şi cercetare avansate. Prima clasificare se va face cu auditori internaţionali. Statul va finanţa excelenţa universitară. Nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru dobândirea de titluri. Sunt prea mulţi tineri care ocupă funcţii de preparatori în timp ce familii şi clanuri ocupă funcţii importante. Paradoxul este că multe din universităţile de stat au fost transformate în fabrici de diplome”. Acesta a completat că „un alt obiectiv al legii este evitarea politizării funcţiei de rector. Se incriminează plagiatul. Nu mai sunt permise micile familiuţe, cu soţi, soţii, fini” şi că nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea.

Traian Băsescu a precizat că Legea va fi implementată în etape şi că va dura 4-5 ani până la implementarea completă. Actul legislativ limitează numărul maxim de ore, fiind cel mult 20 de ore la ciclul primar, 25 la gimnaziu şi maximum 30 la liceu.

Referitor la criticile aduse Legii Educaţiei, Băsescu a menţionat că „în 1918, la Alba Iulia, una din teze era următoarea: fiecare popor se va judeca, administra şi educa în limba proprie. Nu văd de ce astăzi am fi mai puţin înţelepţi decât în 1918, într-o ţară membră UE.”

„O astfel de lege nu putea mulţumi pe toată lumea şi e de aşteptat să nu fie o lege perfectă”, a recunoscut preşedintele Traian Băsescu.

Controversata Lege a Educaţiei, care a făcut subiectul a trei contestaţii la Curtea Constituţională a României (CCR), a fost promulgată, marţi, de preşedintele Traian Băsescu. Tot marţi, Curtea Constituţională a respins ultima tranşă de sesizări venită din partea membrilor Opoziţiei, considerând astfel că asumarea Guvernului pentru acest act se încadrează în limitele constituţionale. CCR a respins, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de preşedintele Senatului, Mircea Geoană şi cea a grupului de deputaţi PSD, PNL şi PC, cu şapte voturi „pentru” şi două „împotrivă”.

Reamintim că Executivul şi-a asumat răspunderea în Parlament pentru Legea Educaţiei, în 28 octombrie 2010. Faţă de această iniţiativă, preşedintele Senatului şi reprezentanţii Opoziţiei au semnalat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, luând în considerare că în dezbaterea Legislativului exista deja un proiect similar. Opoziţia consideră actul legislativ drept „o lege antieducaţie şi antiromânească”, titlu cu care au şi susţinut moţiune de cenzură, la acest capitol.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax