Connect with us
Advertisement

Eveniment

Lista informațiilor pe care restaurantele sunt obligate să le ofere clienților, din 20 decembrie. Ce trebuie să conțină meniurile

Publicat

Protecția Consumatorilor în România face un pas important în informarea transparentă și detaliată a cetățenului consumator cu privire la produsele alimentare pe care le comandă online sau la restaurant, transmit reprezentanții Info Cons.

Și șeful ANPC, Horia Constantinescu, a spus că produsele pe care le cumpărăm de la restaurant ar trebui să fie asemenea celor din magazin, astfel încât românii să știe ce conține mâncarea pe care o mănâncă.

Au fost stabilite noi modalități de atenționare și aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor despre ingredientele folosite în produsele finite și preparetele comercializate de către unitățile de restaurație colectivă dar  și menite a fi servite pe loc sau, dimpotrivă, la domiciliu.

Această informație a fost publicată în Monitorul Oficial cu nr. 926 din 21.09.2022.

Din 20 decembrie 2022, devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.

Ce se menționează prin Ordinul 201/2022?

Prin acest ordin se menționează inserarea obligatorie a informațiilor referitoare la tipul și cantitatea ingredientelor ce depășesc o cantitate de 20g în cadrul produsului finit sau al preparatului furnizat de unitățile de alimentație.

Concret, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să afișeze, în dreptul fiecărui preparat sau produs servit, informații privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 de grame în componența acestuia, care sunt eventualii aditivi folosiți și care sunt valorile nutriționale.

Prin implementarea acestui ordin, România încearcă să iasă din topul statisticilor europene cu privire la calitatea vieții mediocre și, totodată, are șansa de a avea produse și servicii care să ne aducă imunitate, sănătate și o calitate a vieții mai bună.

Declarație nutrițională

Informațiile de tipul declarației nutriționale și aditivilor folosiți, trebuie să respecte preverderile europene.

Altfel spus, atunci când ne referim la declarația nutrițională, restaurantele trebuie să ofere informații precum:

  • Valoarea energetică;
  • Cantitățile de grăsimi
  • Acizi grași saturați;
  • Zaharuri;
  • Sare;

Aditivi

Aditivii se înscriu în lista ingredientelor cu denumirea categoriei, urmat de codul numeric UE (adică E-urile și indicativul lor) sau denumirea specifică (ex.: acid citric) exact ca în cazul produselor ambalate.

Exemplu ANPC:  „Acidifiant: E 330 sau Acidifiant: acid citric; potentator de aromă: E621 sau potențator de aromă: glutamate de sodiu (Lista aditivilor se regăsește în Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari)”.

Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, aceste informații trebuie afișate la loc vizibil, fără a fi acoperite de imagini sau alte materiale scrise, șterse sau greu de citit.

Informațiile trebuie să fie accesibile, usor de citit, de neșters, lângă produs, pe un panou sau pe lista de meniu.

Șeful ANPC: Nu credeți că trebuie să aflăm ce mâncăm?

„Şi până acum trebuiau să o facă. Acum sunt doar nemulţumiţi pentru că trebuie să aflăm într-adevăr ce ingrediente şi materii prime.

Ciorba de burtă trebuie să se ştie din ce burtă este făcută, şaorma cu de toate trebuie să ştim ce înseamnă de toate, că poate în copilărie mâncam pelicanol lipici, poate unii dintre domniile lor se gândesc să pună în continuare această aromă.

Nu credeţi că trebuie să aflăm ce mâncăm?”, a spus preşedintele ANPC, Horia Constantinescu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. RTO23

    miercuri, 25.10.2023 at 17:26

    Sugestia este data de comunitatea europeana cu drept de implementare in urmatorii 4-5 ani. Dar dupa cum ne-am obisnuit, statul roman este primul care se aliniaza si pica repede in genunchi ca o sluga fidela. Horia C. si-a isusit aceasta lege ca fiind din proprie initiativa …… Ha. Nicaieri in europa nu exita asa ceva. Si va rog sa ma credeti ca nu se uita nici draq la valorile nutritive etc…. Pierdere de timp si resurse pt. horea. Am convingerea ca domnul Horia C, nu mai mananca si nu mai bea de mult intr-un restaurant etc…… Ar fi o gresala ….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement