Connect with us
Publicitate

Eveniment

LISTA sancțiunilor aplicate Rusiei de Uniunea Europeană. Sunt vizate instituții și persoane asociate agresiunii împotriva Ucrainei

Publicat

Uniunea Europeană și Marea Britanie au anunțat primele sancțiuni împotriva Rusiei după ce Vladimir Putin a semnat pentru independența regiunilor separatiste și a trimis trupe în estul Ucrainei.

Măsurile vizate de UE vizează instituții și persoane asociate agresiunii ruse împotriva Ucrainei, printre care și membrii Dumei de Stat (camera inferioară a legislativului) potrivit europaliberă.org

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a transmis că sancțiunile vor „răni rău” Rusia. Borrell a mai adăugat că Uniunea Europeană pregătește și multe sancțiuni împotriva Rusiei, dar nu renunță la dialog cu statul rus.

Sanctiuni aplicate de Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a anunțat o listă de sancțiuni ce vizează trei categorii de indivizi și instituții din Rusia:

  • sancționarea membrilor Dumei de Stat care au votat pentru independența Republicilor Populare Donețk și Luhansk.
  • limitarea accesului Rusiei la piețele și serviciile de capital și financiare ale UE.
  • sancționarea a 27 de indivizi și entități legale cu rol în sfidarea suveranității teritoriale a Ucrainei.

Pachetul de sancțiuni anunțat de UE a fost votat, la finele mai multor ore de negocieri, de cei 27 de miniștri de externe ai statelor membre.

Recunoașterea oficială de către Rusia a celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei este „ilegală și inacceptabilă”, au declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timpul discuțiilor cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei.

„Trebuie să ne asigurăm că orice s-ar întâmpla, Rusia va resimți durerea (cauzată de sancțiuni, n.r.) pentru a ne asigura că Rusia nu are absolut niciun stimulent să meargă mai departe”, a declarat marți mai devreme ministrul irlandez al UE, Thomas Byrne.

Înainte de întâlnirea de la Paris, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, anunța să suspendă, cel puțin deocamdată, procesul de certificare a conductei Nord Stream 2. „Trebuie să reevaluăm situația, în special în privința Nord Stream 2”, a spus acesta potrivit Reuters.

Rusia a criticat aspru decizia anunțată de Guvernul german și a amenințat Uniunea Europeană cu creșterea prețului la gaze.

Sancțiunile aplicate de Marea Britanie

Prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat că Marea Britanie va sancționa cinci bănci din Rusia:

  • Banca Rossiya.
  • IS Bank.
  • General Bank.
  • Promsvyazbank.
  • Banca Marea Neagră.

Johnson a sancționat, de asemenea, trei ruși, ce ar avea conexiuni financiare cu Occidentul: Gennadiy Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg. O listă completă a sancțiunilor impuse de Regatul Unit poate fi găsită aici.

„Bunurile pe care aceștia le dețin în Regatul Unit vor fi înghețate, persoanelor în cauză li se va interzice să călătorească aici și le vom interzice tuturor persoanelor și entităților din Regatul Unit să aibă vreo relație cu ele”, a spus Johnson.

Boris Johnson a condamnat decizia lui Vladimir Putin de a trimite trupe în estul Ucrainei, acuzându-l pe liderul de la Kremlin de încălcarea acordurilor de la Minsk. Prim-ministrul britanic a catalogat agresiunea Moscovei drept „o invazie reînnoită” a Rusiei în Ucraina.

Parlamentarii britanici au aplaudat sancțiunile impuse de Guvern. Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Theresa May, l-a felicitat pe Boris Johnson pentru măsurile luate și a transmis că bătălia de acum este „pentru apărarea democrației”.

Sancțiuni aplicate Rusiei de UEFA

Liga Campionilor UEFA a anunțat, de asemenea, că este aproape sigură că finala campionatului Champions League nu va mai avea loc la Sankt Petersburg, al doilea cel mai mare oraș din Rusia.

Organismul de conducere al UEFA evaluează situația înainte de a lua o decizie, dar urmează să caute un nou loc în scurt timp pentru al treilea an consecutiv. Ultimele două finale ale Ligii Campionilor s-au jucat în Portugalia din cauza problemelor legate de Covid-19.

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene s-au întâlnit dimineață pentru a discuta sancțiunile înaintea întâlnirii de urgență a miniștrilor de Externe, care a avut loc la Paris.

Sancțiuni pentru parlamentarii ruși:

Uniunea Europeană va sancţiona toţi deputaţii ruşi care au votat rezoluţia în favoarea recunoaşterii independenţei regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk, anunţă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Uniunea Europeană va adopta „sancţiuni care vor face foarte rău Rusiei”, a declarat Josep Borrell Fontelles, citat de cotidianul Le Figaro.

Cei 351 de membri ai Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei, care au votat rezoluţia de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk vor fi vizaţi direct de sancţiuni.

Activele internaţionale pe care le deţin vor fi blocate şi nu vor mai avea drept de călătorie în spaţiul Uniunii Europene.

„UE a păstrat şi alte instrumente, pentru eventualitatea unor noi acţiuni ale Rusiei, căci povestea nu s-a încheiat”, a afirmat Josep Borrell Fontelles.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a decis, la propunerea Dumei de Stat, recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, invocând faptul că Ucraina nu a avut niciodată o „statalitate autentică”.

Consiliul UE a aprobat marţi sancţiuni propuse de Comisia Europeană împotriva Rusiei. „Obiectivul este blocarea finanţării acţiunilor de escaladare, limitarea politicilor agresive ale Moscovei”, au anunţat, într-o declaraţie comună, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene. Sancţiunile vizează companii bancare, pieţe financiare şi relaţiile comerciale.

Livrările de gaze din Rusia, motiv de analiză pentru statele membre UE

Principala provocare a adoptării de sancțiuni a reprezentat-o dependența de gazul rusesc a unora dintre statele membre ale Uniunii Europene (Germania și Italia). Chestiunea livrărilor de gaze a fost în mod constant invocată în analizele cu privire la eventuale sancțiuni, iar SUA au anunțat că fac eforturi pentru a găsi soluții. Sâmbătă, președinta Comisiei Europene anunța că UE nu va avea probleme în această iarnă dacă livrările de gaze rusești se vor opri, scrie europaliberă.org

sursa: Europaliberă.org

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Stelian ion

    marți, 22.02.2022 at 21:08

    Ptr.o mai buna informare,publicati si lista membrilor Dumei de stat care au votat.Si poate publicati si lista celor ce au votat invadarea Irakului din 2003.Cred ca aveti voie,nu-i asa?Si desigur,nu ma ve-ti cenzura,doar suntem o tara libera!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate