Connect with us

Eveniment

LIVE: Guvernul Bolojan își asumă răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale. Taxe, tăieri și schimbări

Publicat

Guvernul Bolojan a adoptat pachetul de măsuri fiscale și își asumă răspunderea în Parlament, pentru schimbările ce urmează.

Având în vedere că Parlamentul a intrat în vacanță la sfârșitul lunii iunie, pentru desfășurarea procedurii referitoare la angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare senatorii și deputații au fost convocați într-o sesiune extraordinară.


La ședința plenului reunit de luni și-au întregistrat prezența 305 deputați și senatori, potrivit Agerpres.


Parlamentarii AUR au anunțat că vor depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului, în termenul constituțional de trei zile de la asumarea răspunderii de către Executiv.

Pachet de măsuri fiscale. Declarațiile premierului Ilie Bolojan

Premierul Ilie Bolojan a prezentat principalele modificări aduse prin Legea Austerității, pentru care Guvernul își asumă luni răspunderea în Parlament: cote TVA de 21 și 11%, introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 lei și înghețarea pensiilor și salariilor din sistemul public în 2026.

„Fără un sistem fiscal corect și predictibil, nu vom mai avea cu ce plăti drumuri, spitale, armată, salarii sau pensii. Fără a ține pasul de dezvoltare și ordine cu țările membre, nu vom mai primi sprijinul fondurilor europene. Ne vom izola și afunda în propriile scenarii financiare păguboase, așa cum s-a întâmplat deja. Pentru a evita acest scenariu venim astăzi cu primul pachet de măsuri adoptate în Guvern, pentru care ne asumăm răspunderea”, spune Ilie Bolojan, potrivit Mediafax.

El precizează că acest pachet vizează:

  • Reorganizarea TVA: Cota standard va fi de 21%. Cota redusă va fi de 11% (pentru alimente de bază, medicamente, lemn de foc, cărți, canalizare, energie termică, HoReCa – temporar)
  • Creșterea necesară a unor accize. Vor crește cu 10% accizele la alcool și carburanți. De asemenea, vor crește accizele și pentru tutun.
  • Introducerea CASS pentru pensii peste 3.000 lei. Se plătește doar pentru partea care depășește acest prag. Obiectivul dorit este creșterea numărului de contribuabili la sănătate de la 6 milioane, la 8 milioane.
  • Taxarea capitalurilor mari.
  • Impozitul pe dividende rămâne 10% în 2025, apoi va ajunge la 16%, începând cu 1 ianuarie 2026
  • Profiturile suplimentare ale băncilor și companiilor de jocuri de noroc se impozitează mai mult, iar câștigurile companiilor de jocuri de nororc vor fi suprataxate.
  • Înghețarea unor cheltuieli bugetare
  • În anul 2026 se îngheață salariile și pensiile din sistemul public
  • Se limitează angajările și sporurile nejustificate.

Al doilea pachet de măsuri fiscale

Premierul Ilie Bolojan a anunțat ce măsuri va include al doilea pachet ce vizează reducerea deficitului bugetar. Printre altele, măsurile urmăresc reforma pensiilor speciale, a administrației și a companiilor de stat.

„În spațiul public se discută că vor avea de suferit doar cei mai amărâți și sinecuriștii nu vor avea nimic de pierdut. Că s-a început cu bursele, nu cu politicienii. (…) Atunci când am spus că e nevoie de un nou început, m-am gândit și la măsuri concrete de restabilire a bunului simț în administrația centrală și locală. Unele vin prin educație, dar unele mai vin și prin reguli. Și cu aceste reguli se ocupă acum Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, vreau să vă vorbesc și despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în pregătire la Guvern. El va veni în completarea acestor prime măsuri. Astfel, până la sfârșitul lunii iulie, vom reveni în fața Parlamentului României cu acest al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate și eficiență”, a declarat Ilie Bolojan în Parlament, potrivit Mediafax.

Ilie Bolojan a enumerat principalele măsuri care vor fi incluse în al doilea pachet. Este vorba despre „reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepțiilor, calculul corect al pensiilor și intrarea în pensie la vârsta generală”. De asemenea, se dorește reforma companiilor de stat și a autorităților autonome. „Restructurăm ASF, ANCOM și ANRE. Reducem numărul de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație. Transparentizăm activitățile și contractele”, a anunțat Ilie Bolojan.

Premierul s-a mai referit la reforma administrației locale și centrale., la combaterea evaziunii fiscale și a fraudării banului public și la urgentarea accesării fondurilor europene și prioritizarea investițiilor cu impact direct în dezvoltare.

Guvernul Bolojan intenționează să-și asume responsabilitatea și pe al doilea pachet de măsuri. Procedura ar putea avea loc până la finalul lunii iulie.

Amendamente PSD

Luni, Partidul Social Democrat a depus 18 amendamente la pachetul de măsuri fiscale, printre care creșterea pragului de aplicare a contribuției de sănătate pentru pensii de la 3.000 la 4.000 de lei și reducerea cu 40% a subvenției pentru partide, informează Gândul.

Partidul Social Democrat a depus luni, o serie de 18 amendamente la proiectul de lege privind reducerea deficitului bugetar. Printre măsuri se numără majorarea plafonului de la care se aplică contribuția de asigurări sociale de sănătate asupra pensiilor, de la 3.000 la 4.000 de lei lunar.

Conform amendamentului, pensionarii care încasează pensii de până la 4.000 de lei pe lună nu vor datora CASS. Măsura ar urma să se aplice temporar, între 1 august 2025 și 31 decembrie 2026, în contextul necesității corectării deficitului bugetar.

PSD susține că modificarea respectă angajamentele din programul de guvernare și solicită în continuare scutirea de la plata CASS pentru anumite categorii sociale, persoane persecutate politic de regimul comunist, veterani, văduve de război, deportați sau persoane implicate în lupta anticomunistă.

Totodată, părinții aflați în concediu pentru creșterea copilului, cu venituri sub 3.000 de lei, ar urma să fie scutiți de contribuția de sănătate.

În plus, printr-un alt amendament, social-democrații vizează reducerea cu 40% a subvenției acordate partidelor politice, față de nivelul din anul trecut.

Pachetul de măsuri fiscale, discutat cu Comisia Europeană

Pachetul de măsuri fiscale a fost discutat cu Comisia Europeană și există semnale că, în cazul în care va fi aprobat înainte de Consiliul Ecofin, evaluarea Comisiei va fi bună, iar România va intra pe un nou drum, a declarat, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Consiliul Ecofin are loc marți, de unde și încercarea de a trece acest pachet de măsuri, luni.

Astfel, plenul reunit se va întruni luni, în ședință extraordinară, pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru pachetul austerității.

Știrea inițială:

Guvernul Bolojan a adoptat pachetul de măsuri fiscale: Dividende și impozite pe cifra de afaceri a băncilor

Potrivit ordonanței, impozitul pe dividende crește la 16%. Impozitul pe dividende se declară și se plătește la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plătește dividendul.

De asemenea, se instituie un impozit specific pe cifra de afaceri a băncilor calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a următoarelor cote de impozitare:

  • a) 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2025 – 30 iunie 2025 inclusiv, respectiv 4%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2025 inclusiv;
  • b) 4%, pentru  perioada 1 ianuarie 2026 – 31 decembrie 2026 inclusiv;
  • c) 2%, pentru perioada 1 iulie 2025 – 31 decembrie 2026 inclusiv persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit – persoane juridice străine, care dețin o cotă de piață mai mică de 0,2% din totalul activelor nete ale sectorului bancar din România.

Stabilirea venitului impozabil lunar din pensii

  • (1) Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii.
  • (2) Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii acestora, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) şi, după caz, deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, în limita venitului impozabil.
  • (3) Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) şi, după caz, se deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, în limita venitului impozabil, pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

Pensii facultative

  • (4) Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau fondurile de pensii ocupaţionale şi moştenitorii acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 1/2020, cu modificările și completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) şi, după caz, deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii,  în limita venitului impozabil.
  • (5) Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau ocupaţionale, precum şi moştenitorii acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 204/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 1/2020, cu modificările și completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) şi, după caz, se deduce contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, în limita venitului impozabil, pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.”

Veniturile din jocuri de noroc se impozitează prin reţinere la sursă, după un barem: cel mai mare impozit este la câștiguri de peste 66.750 de lei, care vor fi impozitate u 11.750 + 40% pentru ceea ce depăşeşte pragul respectiv.

Ordonanța cuprinde și alte măsuri fiscale.

Știre în actualizare

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.