Educație
LIVE VIDEO: Ceremonia de absolvire a promoției 2024 a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia
Ceremonia de absolvire a promoției 2024 a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia are loc duminică, 2 iunie, în Piața Cetății din municipiu.
Instituția de învățământ împlinește în acest an 105 ani de existență.
Cu prilejul cursului festiv sunt acordate premii pentru șefii de promoție dar și premii de excelență pentru elevii care s-au implicat în activități prin care au promovat colegiul, municipiul sau județul.
Evenimentul a devenit de tradiție în ultimii ani.
Ceremonia de absolvire – promoția 2024 – Colegiul Național ”HCC” Alba Iulia – șefi de promoție/ premii
- Davin Avram – șef promoție 2024, clasa a XII-a A, profil matematică-informatică – media generală pe 4 ani: 10
- Maria Beatriz Hola – șef promoție 2024, clasa a XII-a G, profil științe sociale – media generală pe 4 ani: 10
- Geanina Diana Crihan – șef promoție 2024, clasa a XII-a E, profil biligv engleză – media generală pe 4 ani: 10
- Eduard Tudor Vasiu – cel mai bun absolvent al Colegiului HCC, anul 2024 – Premiul ”Romulus Rusan”
Ceremonia de absolvire – promoția 2024 – Colegiul Național ”HCC” Alba Iulia – diplome onorifice diriginți
- Vasile Pădurean – diriginte clasa a XII-a A
- Livia Dioșan – diriginte clasa a XII-a B
- Viorel Câmpean – diriginte clasa a XII-a C
- Anna Milea – diriginte clasa a XII-a D
- Ioana Goția – diriginte clasa a XII-a E
- Georgeta Bădău – diriginte clasa a XII-a F
- Carmen Busuioc – diriginte clasa a XII-a G
Colegiul Național ”HCC” Alba Iulia – istoric
Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din Transilvania.
Ideea înfiinţării acestui liceu se pare că a prins contur după conferinţa profesorilor români din 2 decembrie 1918 şi s-a consolidat după 3 ianuarie 1919 când Consiliul Dirigent a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor.
Ziua în care s-a făcut deschiderea oficială a cursurilor liceului care avea să primească numele simbolic de „Mihai Viteazul” este considerată luni, 3 februarie 1919, când s-a făcut deschiderea oficială a cursurilor, printr-un serviciu divin oficiat la cele două biserici protopopeşti din oraş (ortodoxă şi greco-catolică) în prezenţa elevilor, profesorilor, oficialităţilor şi părinţilor.
Poveștile și istoria Colegiului HCC Alba Iulia, în arhivele județene
În aceeaşi zi s-au instalat în funcţie şi primele cadrele didactice. Liceul de Stat „Mihai Viteazul” era de băieţi. Fetele erau primite numai ca particulare.
Iniţial, liceul a funcţionat cu patru clase (127 elevi ordinari şi 45 particulari dintre care 37 fete) în localul fostei Şcoli Civile de Stat Maghiare.
În anul şcolar următor 1919/1920 s-au pus bazele bibliotecilor pentru profesori şi, separat pentru elevi şi se editează primul anuar al liceului.
La 25 iunie 1922 liceul a fost vizitat de ministrul învăţământului, Constantin Anghelescu, care, impresionat de ordinea şi disciplina din sălile de clasă dar şi de condiţiile improprii de lucru din localul şcolii, a promis suma de un milion de lei pentru începerea construcţiei unui nou local.
Mai apoi, Parlamentul României votează, în acest scop, suma de 25 milioane lei, astfel că lucrările la noul local (clădirea actuală) încep în aprilie 1923 pe terenul în suprafaţă de şapte iugăre şi 1032 stânjeni pătraţi (200/200 m) donaţi de către proprietarii Cirlea Ioan şi fiul.
Din anul şcolar 1945/1946 liceul îşi reia cursurile în clădirea proprie. Începând cu acelaşi an şcolar apar primele măsuri de reorganizare a procesului de învăţământ, în funcţie de noua politică a guvernului doctor Petru Groza.
În următorii ani are loc curăţirea aparatului didactic de elementele „necorespunzătoare”, politizarea procesului de învăţământ, cenzurarea publicaţiilor liceului, apoi suspendarea lor, introducerea obligativităţii studierii limbii ruse, eliminarea din Planurile de învăţământ a limbii franceze, engleze, italiene.
În anul şcolar 1956/1957 liceului i se schimbă denumirea în Şcoala Medie Mixtă nr. 2 iar la 1 septembrie 1960 se uneşte cu Şcoala Medie „Horea Cloşca şi Crişan” (fostul liceu de fete).
Astfel că se va renunţa la denumirea de Şcoală Medie şi se va reveni la cea de liceu – Liceul „Horea Cloşca şi Crişan”.
Din anul şcolar 1977/1978 titulatura şcolii se schimbă devenind Liceul de matematică- fizică „Horea Cloşca şi Crişan” iar la data de 28 februarie 1999 liceului i se atribuie denumirea de Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan”.
Cu toate schimbările şi transformările din domeniul politic, social, economic, educativ, o constantă se poate urmări în evoluţia de 92 ani ai şcolii şi anume că încă de la înfiinţare liceul s-a impus în peisajul albaiulian ca un principal focar de cultură şi civilizaţie, el fiind pentru toate cele 91 de promoţii un loc care le-a oferit şansa cunoaşterii şi consolidării de concepte precum libertatea, toleranţa, corectitudinea, adevărul, unde au învăţat să treacă de la tradiţie la inovaţie , să aibă libertatea de a alege, de a nu copia, de a nu mima.
Drept urmare, întreaga activitate a cadrelor didactice s-a subordonat principiului că şcoala este pentru elevi un loc pentru muncă dar şi pentru viaţă, pentru a descoperi lucruri noi, a lega prietenii, a elabora proiecte, unele cu implicaţii extrem de profunde pentru viitor, pentru a primii şi a-şi asuma responsabilităţi.
Specificul liceului este dat în primul rând de climatul de învăţare şi de învăţământul de performanţă pe care urmăresc să-l realizeze cu consecvenţă şi profesorii şi elevii, rezultatele confirmând un evident progres, ceea ce conferă prestigiu acestui colegiu.
Eficienţa activităţii desfăşurată de Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia poate fi măsurată prin aportul generaţiilor de absolvenţi care lansate în viaţă an de an, au devenit personalităţi de marcă în diferite domenii de activitate, au înălţat valorile spirituale, ştiinţifice, morale, artistice, tehnice, pentru promovarea libertăţii, a binelui, a utilului, a frumosului şi a adevărului.
Toate acestea dovedesc importanţa şi rolul acestei instituţii şcolare în viaţa comunităţii locale, naţionale şi chiar internaţionale.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
codru
duminică, 02.06.2024 at 14:08
bravooo n-am mai intalnit asa ceva, 10 media generala pe 4 ani Dati note mari si peste 10 sa iasa scoala hcc peste alte licee din țară