Cugir
LIVE VIDEO: Ministrul Economiei, Radu Oprea, la Uzina Mecanică Cugir. Ce spune despre contractele cu Beretta și Heckler & Koch
Ministrul Economiei, Radu Oprea, este prezent joi, 14 noiembrie, la Uzina Mecanică Cugir. Acesta vizitează secțiile modernizate ale Uzinei Mecanice Cugir (Platforma UMC II).
Prezența ministrului are legătură și cu un contract important al fabricii, cu Beretta. La Cugir ar urma să fie produse 6.000 de modele Beretta: 3.000 de pistoare și 3.000 de puști.
”Pot să spun că avem întâlniri cu firma Beretta. De fapt, șase persoane de la noi au plecat la Beretta pentru a implementa acest proiect, iar în viitor avem un proiect cu firma HK Germania (Heckler & Koch – n. red.), o firmă puternică pe partea de armament de infanterie și eu sper că în următorii ani să implementăm aceste proiecte în Uzina Mecanică din Cugir” a spus directorul general al UM Cugir, Mircea Augustin Trifan.
El a adăugat că utilajele pentru producția armelor Beretta vor sosi săptămâna viitoare, iar hala este deja pregătită.
Reamintim că în august 2023, Ştefan-Radu Oprea anunţa, la Alba Iulia, că sunt discuţii avansate despre implementarea proiectului Beretta, companie italiană cu care s-a semnat un memorandum.
Proiectul are deja o întârziere de câteva luni. „Din câte ştiu, până la sfârşitul lunii august trebuie să fie deja cu programul de pregătire încheiat şi să înceapă primele operaţii”, a afirmat ministrul Ştefan Radu Oprea, în urmă cu 7 luni.
UM Cugir organizează un eveniment prin care sărbătorește împlinirea a 225 de ani de activitate.
Istoria fabricii datează din 1799, când au fost puse bazele atelierelor de fabricare a oțelului în Cugir, una dintre primele fabrici metalurgice din Transilvania.
Tot joi, la Fabrica de Arme Cugir s-a desfășurat un protest al angajaților, nemulțumiți de lipsa contractelor.
Vezi VIDEO: Protest la Fabrica de Arme Cugir și acuzații legate de atribuirea unor contracte
Uzina Mecanică Cugir – 225 de ani de activitate
Extinderea fabricii a început în 1926, prin construcția de noi hale de productie, potrivit site-ului companiei. Războiul a dus la militarizarea fabricii care, la momentul respectiv, a fost condusă de specialiști în domeniul producției de armament. Piese și ansamble pentru tehnici de artilerie au fost fabricate pe parcursul colaborării cu compania londoneză „Vickers Armstrong Ltd”.
Preluarea de catre firma cehoslovacă „Zbrojowka-Brno” a dus la reproiectarea producției de arme și muniție de infanterie. Pe parcursul celui de-al doilea Război Mondial, concernul german”Herman Goring” a preluat acțiunile companiei.
După trecerea în proprietatea statului, obiectul de activitate a fost diversificat: mașini unelte și agregate, produse electrocasnice, produse industriale. După 1990, uzina a trecut prin ample procese de restructurare și reorganizare. Din 2008, își desfășoară activitatea strict în sectorul producției militare.
În prezent, Uzina Mecanică Cugir deține investiția „Modernizarea fabricației de armament de infanterie și munitie prin asimilarea de produse NATO”.
UMC produce:
- muniție calibru 12.7 x 108 mm și calibru 14,5 x 114 mm tip: ball, perforantă, incendiară, trasor și orice combinație dintre acestea
- muniție tip NATO: calibru 5,56 x 45 mm, cal 7,62 x 51 mm, cal 12,7 x 99 mm cu tub de oțel
- mitraliere: cal 12,7 x 108 mm, 12,7 x 99 mm (.50) și cal 14,5 × 114 mm pe tripod si suporti de diferite tipuri și tun de aviație calibrul 23 mm
- armament de infanterie: cal 9 mm Parrabellum (pistol semiautomat și pistol mitralieră)
- accesorii, piese de schimb și consumabile (benzi pentru cartușe, încărcătoare, mașini de încărcat cartușe în bandă etc)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News