Connect with us
Advertisement

Eveniment

LIVE-VIDEO: Noaptea Muzeelor, la Alba Iulia. Spectacole de reenactment, ateliere, concerte și expoziții, în Cetatea Alba Carolina

Publicat

Istoria prinde viață la Alba Iulia, la Noaptea Muzeelor 2022. Cetățenii sunt așteptați în Cetatea Alba Carolina, la Muzeul Unirii, Sala Unirii, Muzeul Principia, Museikon și Biblioteca Batthyaneum. 

Începând cu ora 19:00, timp de 6 ore, muzeul albaiulian prinde viață prin intermediul spectacolelor de reenactement, de muzică, atelierelor și expozițiilor.

Program Noaptea Muzeelor 2022 la Alba Iulia:

Noaptea Muzeelor 2022: Muzeul Național al Unirii Alba Iulia

  • ora 19:00 – deschiderea oficială, reprezentație Garda Apulum
  • orele 20:00 – 01:00 – istoria prinde viață în muzeu, peste 40 de personaje istorice (Mihai Viteazul, Avram Iancu, Horea, Camil Velican, etc.)
  • orele 20:00 – 01:00 – ateliere antice (confecționat opaițe, prelucrare os, pielărie, monetărie, scriptoria)
  • ora 22:00 – dansuri romane – Magna Nemesis / lupte de gladiatori – Ludus Apulensis
  • ora 23:00 – povestea încoronării
  • ora 24:00 – moment muzical – Laura Orian

Noaptea Muzeelor 2022: Sala Unirii

  • orele 20:00 – 01:00 – expoziții temporare (Corpul voluntarilor ardeleni, bănățeni și bucovineni de la Kiev, istoria orașului Alba Iulia, Liliecii – stăpânii nopții)

Noaptea Muzeelor 2022: Museikon

  • orele 20:00 – 01:00 – ateliere (Ars Calligraphica istoria scrisului de la tăblițele de lut la penițele cu cerneală și scrierea modernă, atelier de pictură pe sticlă, inițiere în tehnica picturii icoanelor pe sticlă, atelier de gravură
  • expoziții temporare (Triticum, De la cavalerul trac la Sfântul Gheorghe)

Noaptea Muzeelor 2022: Spațiul muzeal Principia

  • ora 19:00 – 01:00 – tur ghidat, ateliere antice de pielărie, scriere, signacule
  • ora 21:00 – concert vioară și pian Liviu Cernat & Cristian Alexievici

Mici sau mari, albaiulieni sau turiști, cu toții sunt invitați, pe 14 mai, la un adevărat salt în timp și istorie, la Muzeului Principia.

Fie ca va fi vorba de tururi ghidate sau de atelierele antice pregătite de organizatori le vor da tuturor ocazia să își exerseze îndemânarea, cu metode și materiale la fel ca și cele folosite de romani sau daci, acum aproape două mii de ani.

Vizitatorii vor putea să își arate măiestria la crearea de obiecte din piele și signacule dar și la atelierul de scris. Totul sub supravegherea legionarilor sau centurionilor din Garda Apulum.

Muzeul Principia va deveni, în Noaptea Muzeelor, sală de concert

Pentru ca invitația lansată de municipalitatea din Alba Iulia să sune și mai convingător, Muzeul Principia va deveni, tot în Noaptea Muzeelor, sală de concert pentru un duet instrumental local devenit deja clasic – Liviu Cernat și vioara lui magică, alături de pianistul Cristian Alexievici.

Programul Muzeului Principia va fi, la rândul său, unul modificat special pentru Noaptea Muzeelor și se va întinde până în ziua următoare, la ora 01:00.

„Ne-a lipsit foarte mult publicul, în perioada aceasta de incertitudini, așa că profităm de orice moment și ocazie pentru a fi din nou împreună. Noaptea muzeelor vine ca o oportunitate cum nu se poate mai bună pentru ca Principia să își deschidă, din nou, toate porțile până după miezul nopții pentru toți pasionații de istorie și de frumos.” spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Pe 14 mai, la Noaptea Muzeelor, sunteți așteptați la o veritabilă călătorie înapoi în timp, la Muzeul Principia, în inima Cetății Alba Carolina, iar accesul vizitatorilor va fi gratuit.

Noaptea Muzeelor 2022: Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia va fi deschisă pentru vizitatori

De asemenea, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia va fi deschisă pentru vizitatori, sâmbătă, 14 mai, între orele 18.00 și 23.00. Vizitatorii se vor putea bucura de o expoziție desfășurată pe trei săli (Aula Magna nu va intra în circuitul de vizitare), au precizat reprezentanții bibliotecii.

Vor putea admira o parte din instrumentele astronomice ale vechiului Observator astronomic batthyanian, alături de multe documente spectaculoase care pun în scenă legăturile episcopului Igantius de Batthyán cu primul director al Observatorului astronomic, ucenicul Antonius Martonfi, și corespondeța acestora cu unii dintre cei mai străluciți astronomi ai secolului XVIII.

Intrarea este liberă, nu este necesară vreo aprobare specială prealabilă.

Vizitatorii sunt rugați să aibă asupra lor actul de identitate. Grupurile nu pot fi mai mari de 15 persoane odată.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement