Connect with us
Advertisement

Educație

LIVE-VIDEO: Președintele PNL Nicolae Ciucă, prezent la deschiderea noului an școlar la Liceul Tehnologic din Sebeș

Publicat

Festivitatea de deschidere a noului an școlar la Liceul Tehnologic din Sebeș are loc luni, 9 septembrie, de la ora 08:30. Printre cei prezenți se numără președintele Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă.

Ciucă: Școala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informații, ci să le ofere opțiuni

Școala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informații, ci să le ofere opțiuni, să le dezvolte aptitudinile și să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra în piața muncii, spune Nicolae Ciucă, prezent la deschiderea anului școlar la Liceul Tehnologic Sebeș.

„Lumea se schimbă într-un ritm accelerat. Ceea ce în trecut necesita o evoluție de-a lungul a decenii, acum se schimbă chiar sub ochii noștri. Sistemul educațional nu poate să rămână neschimbat, într-o lume atât de dinamică.

De aceea mă bucur să văd școli ca aceasta, în care teoria este direct legată de practica de zi cu zi.Sunteți un exemplu de educație bazată pe adaptabilitate, o tendință actuală care nu se concentrează doar pe dobândirea de cunoștințe și de competențe, dar pune accent și pe flexibilitate, ajutându-i pe tineri să fie pregătiți pentru cerințele viitorului.

Aici se vor crea legături concrete cu piața muncii, se va comunica foarte aplicat cu managementul afacerilor din economia reală și se va observa, în mod direct, cum arată o zi de muncă”, spune liderul PNL, Nicolae Ciucă, președinte al Senatului.

El opinează că „ultimii ani ne-au arătat cât de important este să ne adaptăm provocărilor”.

„Școala românească nu are voie să rămână în urma realităților sociale și economice. Un sistem de educație performant este capabil să anticipeze evoluția unei societăți și care vor fi, în viitor necesitățile economiei, într-o perioadă în care tehnologia evoluează rapid.

Prioritatea noastră ca stat și societate trebuie să fie tânăra generație. Cum îi oferim cele mai bune condiții de formare și educație, cum ne protejăm copiii și tinerii de riscurile prezentului și cum îi pregătim pentru viață.

Ciucă: Viziunea mea pentru România este următoarea: îmi doresc să fim o țară care contează

Viziunea mea pentru România este următoarea: îmi doresc să fim o țară care contează. O țară care dezvoltă capitalul autohton, atrage investiții străine și care este un loc pentru noi parteneriate de afaceri semnificative.

De aceea, îmi permit să am un sfat pentru dumneavoastră – nu vă bazați doar pe lucrurile pe care le învățați la școală. Priviți în jur, vedeți cum se schimbă lumea și căutați oportunități și noi preocupări.

Peste jumătate din locurile de muncă pe care le veți peste 10 ani – aproape că nu există astăzi.

În ideea că nu au apărut încă, pentru că necesitățile economiei care vor cere aceste locuri de muncă nu au apărut încă. Poate chiar unul dintre voi va fi un vizionar care va inova și va crea un asemenea loc de muncă.

Cheia succesului nu este simpla acumulare de cunoștințe, ci capacitatea de a dezvolta gândirea critică, abilitățile practice și de a forma caractere. Școala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informații, ci să le ofere opțiuni, să le dezvolte aptitudinile și să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra în piața muncii.

Școala trebuie să ofere tinerilor un fundament pentru a reuși în viață. Cred că învățământul dual este o opțiune de viață care oferă aceste lucruri”, adaugă Ciucă.

Ciucă: De-a lungul anilor, în România, s-au făcut și unele greșeli în raport cu sistemul de educație

„În ultimii ani, multe lucruri s-au îmbunătățit, altele așteaptă să se îmbunătățească.

Pe partea pozitivă, pot da un exemplu și anume creșterea numărului de posturi alocate în sistemul de învățământ, 7.800 în acest an pentru un total de 300.000; investiția în construcții de creșe și școli noi din fonduri de la bugetul de stat și fonduri europene; dotarea unităților de învățământ, a laboratoarelor inteligente și majorarea salariilor cadrelor didactice.

Astăzi, o școală din trei oferă copiilor o masă în timpul programului. Este vorba de 2.200 de școli și aproximativ 650.000 de copii care primesc o masă la școală.

Noi, liberalii, am promovat această măsură și vom continua până când ea va fi extinsă la toate școlile din România. De cealaltă parte, una dintre neîmplinirile din trecut a fost închiderea școlilor profesionale. Am început să reparăm această greșeală.

Era vorba atunci atunci când noi cei de aici, din fața dumneavostră eram mai tineri că meseria este brățară de aur, așa ne spuneau atunci profesorii și părinții. Cred că încă este actuală. Uitați-vă la piața muncii de acum.

Mulți angajatori se plâng că le lipsesc specialiștii, că nu găsesc oameni pregătiți pentru nevoile și exigențele actuale. Eu sunt convins că oamenii valoroși într-o meserie vor avea mereu căutare”, a încheiat Ciucă discursul la deschiderea anului școlar de la Liceul tehnologic din Sebeș

Liceul Tehnologic Sebeș, una dintre cele mai moderne unități de învățământ din România

Construirea noului Liceu Tehnologic de la Sebeș a început în data de 29 martie 2022, prin demolarea corpurilor de clădire existente pe am­plasament și a terenului de sport. Valoarea totală a obiectivului este de 53 milioane lei, din care 27 milioane lei fonduri europene nerambursabile, diferența fiind asigurată de la bugetul local al municipiului Sebeș.

Liceul este compus din patru corpuri distincte de clă­dire, despărțite între ele de rosturi de dilatare. Trei cor­puri de clădire sunt realiza­te din beton cu zidărie de BCA, iar corpul de clădire ce găzduiește sala de sport este în totalitate din struc­tură metalică, închis cu pa­nouri sandwich.

Câteva informații inedite despre investiția de la Liceul tehnologic din Sebeș

  • Înălțimea clădirii: 19 metri
  • Suprafața de teren pe care este construit Liceul Tehno­logic: 6.327 mp
  • Suprafața construită la sol a clădirii: 1.646 mp
  • Suprafața desfășurată: 6.825,78 mp
  • Înălţimi pe nivel – demisol: 2.40 metri; parter: 3,65/4,45 metri, etaj 1,2,3: 4 metri, terasa: 2,45 metri;
  • Volum spațiu interior: 27.505 mc aer
  • Suprafață geamuri exterioare: 400 mp
  • Placare cu cărămidă apa­rentă pe fațadă: 420 mp
  • Pereți placați cu sticlă la casele de scară de evacuare: 152 mp
  • Protecție completă împotri­va căderii în gol a elevilor în zona scărilor de evacuare.
  • Clădirea este prevăzută cu lift și cu 2 rampe pentru per­soane cu dizabilități.

La realizarea clădirii s-au folosit aprox. 10.000 mp cofraje; 2.500 mc beton; armătură 326 de tone; struc­tura metalică: 213 tone.

Ușile de interior sunt realizate din metal, conform regle­mentărilor ISU în vigoare.

La toate geamurile exterioare sunt prevăzute jalu­zele de aluminiu în casetă încastrată. Închiderea sau deschi­derea acestora se realizează motorizat și poate fi controlată de utilizator sau se poate face prin sistemul inteligent al clădirii.

Pardoselile interioare sunt realizate din covor PVC, cu respectarea reglementărilor ISU în vigoare.

Sistemele inteligente cu care este dotată clădirea asigură, pe lângă confort, și o economie substanțială: astfel, în 5 ani se recuperează suma investită în sistem – elevii și profesorii vor face ore într-o clădire care con­sumă cu 50% mai puțină energie în raport cu un sistem clasic.

Clădirea liceului este complet dotată cu mobilier pentru sălile de clasă, laboratoare de informatică, laborator de fizică, chimie, mecanică.

Fiecare clasă este dotată pe lângă tabla de scris clasică, cu un ecran interactiv de mari dimensiuni care poate rula o multitudine de programe educaționale.

Cadrul didactic se poate conecta la acest dispozitiv și poate rula orice program/proiect de pe orice dispozitiv. Totodată, fiecare clasă are un dispozitiv care generează o rețea wireless individuală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Petru

    luni, 09.09.2024 at 11:29

    Foarte frumos!Câți profesori!lipsește alinuț și miți că,oare de ce?

  2. Adi Gliga

    marți, 10.09.2024 at 18:45

    asta are nivelul intelectual al unui copil de clasa a 5-a.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement