Eveniment
LIVE VIDEO: „Statu’ la vase în Lunea Paştelui”, obicei străvechi și unic în țară, la Șugag. 14 perechi de tineri, sărbătorite
Statul la Vase unul dintre cele mai vechi obiceiuri din România se defășoară la Șugag. Este unic în România și se păstrează în comunitatea locală.
Anul acesta, sunt sărbătorite 14 cupluri care s-au căsătorit în anul 2023.
Îmbrăcați în port tradițional, aceștia vor primi binecuvântarea preotului, urările de bine din partea comunității, dar și cadouri.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” de la Șugag este un străvechi obicei tradițional, unic în țară. Acesta reunește atât sărbătoarea întemeierii unei familii, cât și sărbătorirea Sfintei Învieri a Domnului.
La sfârșitul slujbei religioase din biserică, întreaga comunitate prezentă la slujbă se deplasează în zona unde tinerii vor primi binecuvântarea preoților pentru un trai îndelungat, îmbelșugat și fericit.
Cu acest prilej sunt sfințite mesele îmbelșugate. Slujba se încheie cu îndemnul făcut de preoți pentru nași de a le fi sprijin tinerilor căsătoriți, de a-i îndruma și sfătui la fiecare impas din viața lor. Tinerelor familii le sunt adresate urări de bunăstare, viață lungă, fericită și prosperă.
După slujba de binecuvântare, rudele și prietenii sosiți pentru a participa la acest obicei trec pe rând pe la mesele tuturor familiilor noi și închină câte un pahar în cinstea tinerelor familii. De asemenea, cei sosiți fac daruri tinerilor, în special vase necesare în gospodărie sau la strunga de oi.
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” la Șugag. Cuplurile sărbătorite
La evenimentul din acest an vor fi sărbătorite 14 cupluri de tineri căsătoriți în anul pascal 2023-2024.
- Andreea și Adrian Cernat
- Adina și Nicolae Cernat
- Adelina și Andrei Ciucur
- Sorana și Mircea Cutean
- Simona și Alexandru Dumbrăveanu
- Maria și Nicu Ispas
- Maria și Ștefan Medruț
- Maria și Florin Mureșan
- Andreea și Dănuț Orășan
- Geta și Mitică Roman
- Niculina și Claudiu Stoica
- Ramona și Robert Ștefan
- Emilia și Nicolae Ștefănescu
- Alexandra și Dan Todescu
„Statu’ la vase în Lunea Paștelui” la Șugag. Program
Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, va susține un program artistic de sărbătoare. Participă de interpreții:
- Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută, Adina Hada, Cristian Pomohaci.
Evenimentul se va încheia cu Grupul instrumental tradițional ”Fluierașii din Șugag”.
Părintele spiritual al obiceiului este Marius Moga senior, originar din Șugag. El s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.
Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News