Connect with us
Advertisement

Actualitate

Locuinţe pentru tineri, pe terenuri cumpărate de primării, de la proprietari sau obţinute prin donaţii. Proiect de modificare legislativă

Publicat

bloc locuinte sociale Un proiect de lege depus la Senat ca unitățile administrativ-teritoriale să poată achiziționa terenuri pentru construirea de locuințe pentru tineri, direct de la proprietari sau prin achiziții și schimburi de terenuri. Astfel, primăriile vor fi mult mai implicate în asigurarea locuințelor pentru tineri.

Potrivit inițiatorilor proiectului, după restituirile imobilelor și terenurilor din ultimii ani, cele mai multe unități administrativ-teritoriale nu mai au terenuri în intravilan sau în vecinătate, pe care să le poată folosi la construcția de locuințe, conform Legii nr. 15/2003. Mai mult, cererile s-au înmulțit la orașe și au scăzut în mediul rural, iar depopularea acestor zone înseamnă, pentru autoritățile respective, mai puține resurse.

“Autoritățile locale confruntându-se cu aceste situații, înregistrează majorări ale cheltuielilor sociale și de întreținere a instituțiilor publice, precum învățământul, nivel scăzut al utilizării serviciilor și infrastructurii edilitare, concomitent cu un nivel scăzut al veniturilor din agricultură al populației, respectiv la bugetele locale, implicit o majorare consistentă a alocațiilor de la nivel naţional și regional a bugetelor locale”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

La articolul 1 al Legii nr. 15/09.01.2003 se adaugă alin. (11):

„(11) În situația în care unitățile administrativ-teritoriale nu dispun de terenuri în domeniul privat al acestora, prin hotărâre de consiliu local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului din București, terenurile necesare pot fi dobândite de la terțe persoane prin achiziție, schimburi de teren sau donații”.

Etapele acestor achiziții sunt cele normale: publicitate anunț de intenție, raport de evaluare întocmit de experți autorizați, selecție de oferte.

Alineatul 2 al aceluiași art. 1 se completează astfel:

„(2) Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului din București în care este situat terenul.”

sursa: legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement