Connect with us
Publicitate

Actualitate

Lucrările agricole de sezon, SISTATE temporar, din cauza prognozei de precipitaţii. Și culesul strugurilor a fost amânat cu 5-8 zile

Publicat

seceta lan porumb uscat Lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar din cauza precipitațiilor prognozate de către meteorologi pentru perioada următoare, reiese din prognoza agrometeorologică întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 19 – 25 august.

Din punct de vedere meteorologic, în perioada analizată va predomina o vreme în general normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a țării. În acest context, temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 13 și 24 grade Celsius la nivelul întregului teritoriu agricol, limite apropiate de mediile multianuale. De asemenea, instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin ploi cu caracter aversă, dar și torențiale, fiind însoțite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat, căderi de grindină, iar cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Pe acest fond al vremii instabile, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar de precipitațiile prognozate.

Potrivit specialiștilor ANM, în cultura de porumb, conținutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare, local în sudul și centrul Transilvaniei, precum și în nord-vestul Moldovei.

În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conținutul de apă va prezentă valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea regiunilor agricole. În centrul și sudul Transilvaniei, local în nord-vestul, estul și sudul Moldovei, nord-estul Munteniei, rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim.

În privința stării de vegetație a culturilor agricole, atât la culturile prășitoare, cât și la speciile pomi-viticole, ritmurile de creștere, coacere și maturare vor evolua în general normal, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, pe arealele agricole unde se vor menține deficite de umiditate în sol, procesele de vegetație ale culturilor de câmp vor fi stânjenite, starea de vegetație a plantelor fiind pe ansamblu medie și slabă.

Cultura de floarea-soarelui va parcurge maturitatea în ceară și deplină (10-100%), iar în semănăturile efectuate în perioada optimă se vor declanșa lucrările de recoltare. În funcție de data semănatului, porumbul își va continua maturitatea în lapte și ceară (10-100%), precum și maturitatea deplină (10-40%).

La sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură vor predomina fazele de îngroșare a axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină (60-100%), iar la cartof creșterea tuberculilor, uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică și izolat recoltarea. Pomii fructiferi se vor afla în fazele de creștere a rodului, acumularea zahărului, precum și coacerea fructelor și recoltarea la soiurile de sezon. Și culesul strugurilor pentru vin a fos amânat cu circa 5-10 zile, până la maturarea completă a bobului.

Specialiștii ANM menționează că în majoritatea plantațiilor viticole se vor înregistra creșterea și dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, coacerea în ‘pârgă’ și local recoltarea la soiurile de masă.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate