EVENIMENT
FOTO: Lucrările la noul centru comercial Alba Iulia Mall ar putea începe în curând. Când urmează să fie finalizat și cât va costa
Lucrările de construire a noului centru comercial „Alba Iulia Mall”, pe malul râului Ampoi din municipiu, o investiție de 41,1 milioane de euro, ar putea începe în perioada imediat următoare.
Investitorul a solicitat recent Primăriei Alba Iulia emiterea certificatului de urbanism pentru construirea centrului comercial, amenajarea incintei cu spații verzi și plante, amenajarea de parcări, alei carosabile și pietonale, împrejmuirea terenului, amplasarea unui totem și a unor semnale publicitare, realizarea de branșamente utilități și amenjarea acceselor.
Noul centru comercial va avea o suprafață de 29.000 mp și va include primul hypermarket al orașului – cu zone proprii pentru pregătire produse, galerii comerciale (boutiqueuri, showroom-uri) și zonă de food-court (restaurante, fast-food-uri). Vor exista peste 1.000 de locuri de parcare, dintre care 10 pentru mașini electrice.
Potrivit dezvoltatorilor, „Alba Iulia Mall” ar urma să fie finalizat în luna noiembrie 2022. „Mall-ul planificat este situat lângă o zonă dens populată, cu vizibilitate excelentă și acces la drumul european E81 și include o concentrație mare de magazine de modă și primul hipermarket al orașului”, este descrierea făcută de dezvoltatorii Prime Kapital și MAS REI.
În zonă a început deja demolarea unor construcții existente pe amplasament.
Potrivit unei documentații, au fost propuse pentru demolare patru hale, un magazin de piese auto, un corp de clădire administrativ și o parcare pentru autovehicule.
Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat în 14 februarie 2022 depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Deviere LEA/LES 20 kV zona Ampoi Alba Iulia”, titular PK Topaz SRL. Investitorul dorește să construiască în zona amintită un centru comercial care va include spații comerciale, clădiri, parcări și zone de agrement.
Potrivit memoriului de prezentare, în urma analizei informațiilor primite de la SDEE Alba Iulia și a planurilor cu construcțiile proiectate, rezultă ca e necesară relocarea a două instalații existente, și anume:
- LES 20kV – linie electrică subterană de medie tensiune între PTz 11 și PTz 82
- LEA 20kV – linie electrică aeriană de medie tensiune derivație spre bucla PTz 46 din PTz 50
Reamintim faptul că în luna noiembrie 2021, investitorul a solicitat APM Alba emiterea acordului de mediu pentru „Devierea LEA 220kV zona Ampoi Alba Iulia și demolare stâlpi”.
De asemenea, în 9 februarie 2022 investitorul a solicitat Primăriei Alba Iulia emiterea certificatului de urbanism pentru construirea centrului comercial, amenajarea incintei cu spații verzi și plante, amenajarea de parcări, alei carosabile și pietonale, împrejmuirea terenului, amplasare totem și semnale publicitare, post trafo, organizare de șantier, branșamente utilități și amenjare accese.
Cum va arăta Alba Iulia Mall
Proiectul prevede realizarea unei clădiri cu funcțiunea de Centru comercial cu regimul de înălțime Parter + 1 Etaj retras și dimensiunile maxime în plan: 263,76 x 265,06 m.
Obiectivul propus se va realiza în acord cu tendințele actuale de dezvoltare ale zonei și se va integra din punct de vedere funcțional, arhitectural și estetic cu caracterul zonei și cu fondul construit existent în zonă.
Aspectul exterior al clădirii (volumetria și/sau aspectul general al clădirii în raport cu imobilele învecinate) va respecta prevederile PUZ aprobat prin HCL nr. 372/28.09.2021.
De asemenea, pentru o buna funcționare a obiectivului propus se prevede realizarea unei parcări supraterane, amenajarea incintei cu alei carosabile şi pietonale, spaţii verzi, împrejmuirea terenului, amplasarea de semnale publicitare, a unui post trafo, branșarea la utilități (apă, canalizare, gaze naturale, energie electrică), amenajarea acceselor.
Accesul pietonal în incintă se va face prin 4 puncte de acces:
- 2 accesuri din strada Alexandru Ioan Cuza
- 2 accesuri din strada Fabricii
Acesul carosabil se va face prin 3 puncte :
- 1 acces din strada Alexandru Ioan Cuza
- 2 accesuri din strada Fabricii, dintre care un acces se va utiliza pentru mărfuri.
Acces provizoriu: accesul pietonal din zona digului râului Ampoi.
Aleile pietonale prevăzute conform proiectului permit circulația persoanelor cu dizabilități locomotorii.
Numărul de locuri de parcare propuse – 1.088 locuri, din care:
- 1.044 de locuri de parcare normale
- 40 de locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilități
Un număr de 10 locuri de parcare vor fi prevăzute cu stații de încărcare pentru autovehiculele hibride și electrice; sistemul de alimentare cu energie electrică se poate extinde astfel încât să poată deservi un număr de 240 locuri de parcare.
Pentru toate categoriile de construcții și amenajări se prevede asigurarea de accese pentru intervenții în caz de necesitate, dimensionate conform normelor de trafic greu (se va asigura
accesul autospecialelor de intervenții).
Se va realiza pe amplasament o parcare pentru biciclete: 2 rastele pentru biclete x 20 locuri/rastel.
Proiectul prevede realizarea unei investiții care va pune în valoare peisajul urban actual, având ca obiectiv ridicarea standardului zonei.
Potrivit memoriului de prezentare, suprafața construită este de 33.135,63 mp iar suprafața utilă de 39.230,97 mp. Suprafața aleilor carosabile va fi de 22.646,18 mp, suprafața locurilor de parcare pentru clienți – 13.775 mp, suprafața locurilor de parcare 7,5 T – 150 mp și suprafața parcării pentru personal – 325 mp.
Înălțimea maximă a clădirii va fi de 19,2 metri.
Pe teren va fi amplasat un totem publicitar cu o înălțime de 35 de metri.
Suprafața spațiilor verzi va fi de 13.717 mp, din care:
- 11.935 mp – reamenajare spațiu verde în zona de la limita incintei reglemetată;
- 1.782 mp pe terenul aferent proiectului
Elemente specifice caracteristice proiectului propus
Sistemul constructiv
- Tronsonul 1: parterul beton monolit (fundații, stâlpi, grinzi și plăci) iar etajul cu structură metalică (stâlpi, ferme, portaluri), iar sistemul de închidere a terasei va fi pe grinzi metalice cu tablă cutată termoizolată.
- Tronsonul 2: beton monolit (fundații, stâlpi, grinzi și plăci), iar sistemul de închidere a terasei va fi pe placă din beton armat monolit.
- Tronsonul 3: beton prefabricat (pahare, stâlpi, acoperiș) și structură metalică (închideri perimetrale, copertine), iar sistemul de închidere a terasei va fi pe pane de beton prefabricat cu tablă cutată termoizolată.
Închiderile exterioare / compartimentări interioare
Placa de cotă ±0.00 (pe sol)
- Structura de rezistență a pardoselii va fi constituită dintr-o placă de beton armat de 20 cm grosime, care se va rezema pe un pat din balast compactat.
Pereți de închidere
- Închiderile perimetrale sunt executate din panouri tip PIR de 10 cm peste soclu de beton monolit
Termoizolație
- Panouri termoizolante tip PIR 10 cm la pereții perimetrali, invelitoarea va fi termoizolată cu un sistem din vata bazaltică de 14 cm peste corpul 1 și 3. Peste corpul 2 termoizolația învelitorii va fi din polistiren expandat de 14 cm iar placa peste sol va fi termoizolată cu un strat de 5 cm de polistiren extrudat.
Soclu: executat monolit din beton armat, va avea spre exterior o termoizolație din polistiren extrudat de 8 cm grosime.
Hidroizolația se va realiza fără rupere sub socluri și se montează înainte de cofrare pe beton de egalizare. Tencuiala polimerică structurată cu granulație 0-1 mm cu amprentă orizontală, rezistentă la intemperii.
Tâmplărie Exterioară
- Ferestrele exterioare se vor executa din profile de aluminiu cu geam termoizolant
- Ușile sunt metalice.
Tâmplărie interioară
- Tâmplăria interioară va fi metalică
Finisaje interioare/exterioare
Pereți interiori
Pereți de compartimentare se vor realiza din:
- zidărie din BCA (puturile de lift, centrala termică)
- compartimentări ușoare din gipscarton la toate încăperile cu excepția puțurilor de lift și a centralei termice
Pardoseli
- pardoseli din gresie în spațiile de vânzare, depozite, holuri și grupurile sanitare respectiv șapa de beton în spațiile tehnice;
Plafoane
- Parter: Se vor folosi plafoane false din gipscarton (grupuri sanitare)
- Etaj: Se vor folosi plafoane false din gipscarton sau casetate (metalice, din fibre minerale sau gips)
Finisaje scări
- placare plăci ceramice antiderapante
- Balustrade /Mâini curente
Finisaje exterioare
- Învelitoarea va fi din membrană PVC
- Terase necirculabile vor fi din membrană PVC
- Terase circulabile vor fi din dale tip SEMMELROCK
Funcțiuni principale:
- hypermarket cu zone proprii pentru pregătire produse și anexe depozitare produse alimentare și non-alimentare (parter) și birouri (mezanin)
- galerii comerciale (boutiqueuri, showroom-uri la nivelul parterului)
- food-court (restaurante, fast-food-uri, la etaj)
Funcțiuni secundare:
- birouri administrative și spații anexe, vestiare, grupuri sanitare personal – hypermarket (mezanin);
- birouri administrative galerii comerciale (mezanin)
Funcțiuni conexe:
- spații tehnice și livrare marfă hypermarket (parter);
- spații tehnice galerii comerciale, livrare marfă (parter);
- post trafo, grup electrogen de interventie, gospodarii de apa etc (parter, în exteriorul construcției);
- parcaje supraterane exeterioare (la nivelul solului)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
pilu
duminică, 20.02.2022 at 21:28
Noroc că i-a ferit D-zeu să aibe în rândul lor un Stalin albaiulian, că făceau mallul în 25 de ani.