Connect with us
Advertisement

Eveniment

Lucruri neștiute despre clădirea care domină centrul municipiului Alba Iulia. Povestea Palatului Justiției

Publicat

Una dintre cele mai cunoscute clădiri din Alba Iulia, care de altfel domină centrul orașului, este Palatul Justiției. 

Clădirea impozantă în care se află sediul Curții de Apel Alba Iulia, al Prefecturii și Consiliului Județean, este situată în centrul vechi al municipiului Alba Iulia şi a fost edificată între anii 1906-1908 cu destinația „Palat al Justiției”, după planurile arhitectului maghiar din Budapesta, Gerster Kalman.

A reprezentat la acea vreme o reușită estetică, dar și o prezență impozantă pentru peisajul arhitectural al orașului.

Partea cea mai impresionantă este fațada sudică, cu turnul decroșat prevăzut la cele două etaje cu patru coloane şi capiteluri de tip neoclasic.

  • Palatul a avut, în timp, destinații diferite, cele mai multe din sfera juridică. Aici au funcționat: Tribunalul, Judecătoria Mixtă, Parchetul și chiar Penitenciarul.

Construcția are formă hexagonală şi cuprinde două curți interioare. Arhitectural și stilistic clădirea este încadrată secessionismului, varianta germană a Art Nouveau-ului, ce se traduce prin forme armonioase, parțial inspirate din clasicism şi accent pe funcționalitate, se arată într-o prezentare realizată de reprezentanții Curții de Apel Alba Iulia, instituție în proprietatea căreie se află clădirea.

alba iulia vechi

La partea superioară a turnului se observă un registru decorativ cu baluștrii care încadrează un fronton semicircular în care în prezent este plasată stema județului Alba iar anterior era un însemn heraldic reprezentativ pentru caracterul de Palat al Justiției.

Clădirea este prevăzută cu alte trei turnuri false de colț, vizibile doar la nivelul acoperișului toate cu rol decorativ.

Din punct de vedere arhitectural, imobilul nu a suferit modificări semnificative pe parcursul secolului XX, fiind concepută să corespundă destinației inițiale de sediu al Tribunalului, Parchetului, Judecătoriei mixte şi Penitenciarului de pe lângă Tribunal, aici fiind strămutate aceste instituții care anterior funcționau în vechea cetate de secol XVIII.

Clădirea a fost utilizată ca palat de justiție până în anul 1968, când a fost preluată de fostul sfat popular al raionului Alba, schimbându-i-se la acea dată destinația în sediu pentru comitetul județean de partid.

În 1984 în centrul orașului a fost edificat un sediu nou pentru Tribunalul Alba, Judecătoria Alba Iulia și Parchetele de pe lângă acestea.

După Revoluția din decembrie 1989 asupra fostului Palat de justiție s-au întabulat succesiv instituții administrative locale iar din 1993, de la înființarea sa, Curtea de Apel Alba Iulia funcționează la etajul al II-lea al clădirii.

În anul 2001, Ministerul Justiției a urmărit redobândirea dreptului de administrare asupra Palatului de Justiție, acționând în judecată Prefectura Județului Alba și Consiliul Județean Alba însă, în apel, Ministerul Justiției a renunțat la judecată.

Prin Hotărârea Guvernului nr.866/18.08.2010 imobilul a revenit în administrarea Ministerului Justiției, pentru Curtea de Apel Alba Iulia.

Evenimente importante, găzduite de Palat

În dimineaţa zilei de 2 decembrie 1918, începând cu ora 9, în clădirea Tribunalului din Alba Iulia, s-au reunit în prima şedinţă membrii Marelui Sfat Naţional, aleşi cu o zi înainte de Adunarea Naţională a românilor din Transilvania, Banat şi părţile ungureşti, după ce a proclamat unirea cu România în mijlocul unei mulţimi entuziaste de 100.000 de români veniţi din toate colţurile Transilvaniei.

În sala festivă a Palatului de Justiţie, cei 200 de reprezentanţi ai poporului au luat hotărâri esenţiale pentru punerea în practică a voinţei populare de unire, exprimată la 1 decembrie.

Acolo au ales conducerea Marelui Sfat Naţional care îndeplinea rolul unui veritabil Parlament, componenţa Consiliului Dirigent al Transilvaniei care a asigurat timp de aproape 2 ani guvernarea provizorie a Transilvaniei, până la unirea deplină cu România dar şi membrii delegaţiei care urmau să înmâneze regelui Ferdinand decizia de unire.

Cine ocupă în prezent clădirea

În prezent o parte din parter este ocupat de Consiliul Județean Alba, etajul I de instituția Prefectului, iar Curtea de Apel ocupă integral etajul al doilea al clădirii cu 3 săli de judecată şi 31 de încăperi, la etajul I are în folosinţă 3 birouri şi o sală de consiliu în timp ce la parterul clădirii sunt utilizate efectiv 10 încăperi dintre care una amenajată ca şi sală de judecată.

La subsolul clădirii, Curtea de Apel are 6 încăperi deţinute (4 destinate pentru arhivă şi 2 amenajate pentru arestaţi).

De asemenea, au fost preluate spațiile pe care le deținea acolo I.S.U. Alba.

Consiliul Județean Alba își amenajează un alt sediu în Cetatea Alba Carolina.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement