Eveniment
Lunea Mare, prima zi din Săptămâna Patimilor. Tradiții populare și semnificații

După sărbătoarea Floriilor, credincioșii pășesc în ultima săptămână a Postului Paștelui, cunoscută sub denumirea de Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.
În Lunea Mare se face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos şi de smochinul neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului.
Începând cu seara Floriilor și până în Vinerea Mare, în biserici se oficiază slujbele de denii. Deniile sunt slujbe de dimineața care se săvârșesc, în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei.
În cadrul Deniilor din Săptămâna Patimilor sunt rememorate ultimele zile din viața pământească a Mântuitorului, respectiv prinderea, judecarea, răstignirea și îngroparea.
În această perioadă, preoții îndeamnă la post, rugăciune și spovedanie, fiind un timp în care creștinii se pregătesc duhovnicește pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Lunea Mare
În Lunea Mare, Biserica ne aduce aminte de două momente pline de învățătură.
Iosif cel preafrumos
Primul este legat de Iosif, fiul Patriarhului Iacob din Vechiul Testament, care este lăudat în cântările Deniei ca o prefigurare a Domnului Iisus Hristos. Iosif era fiul lui Iacob și al Rahelei.
Din cauza unor visuri care prevestau un viitor mare pentru el, frații săi mai mari au devenit invidioși și l-au aruncat într-o groapă. Ei i-au spus lui Iacob că Iosif a fost mâncat de fiare sălbatice, scrie basilica.ro.
Mai târziu, Iosif a fost vândut de frații săi din invidie, pentru treizeci de arginți. Deși a fost acuzat pe nedrept și aruncat în temniță, Dumnezeu l-a ridicat și l-a făcut conducător peste Egipt, potrivit crestinortodox.ro.
Viața lui Iosif este o prefigurare a lui Hristos, care a fost și El vândut pentru treizeci de arginți, judecat pe nedrept și răstignit. Însă, la fel ca Iosif, Hristos a biruit suferința și moartea și a adus mântuire întregii lumi.
Smochinul neroditor
Tot în această zi, ne aducem aminte de smochinul neroditor, pe care Iisus l-a blestemat pentru că nu avea roade. Această pildă ne transmite că Dumnezeu așteaptă de la om nu doar vorbe, ci fapte bune, roade ale credinței.
Blestemul smochinului amintește că Dumnezeu este iubitor și milostiv, dar și drept. La judecata de apoi, El va răsplăti pe cei ce au trăit cu credință și au făcut bine, dar îi va mustra pe cei ce au trecut prin viață fără să aducă niciun rod.
Această zi ne cheamă, așadar, la trezvie, la credință vie și la fapte bune, ca să nu fim doar „pomi cu frunze”, ci suflete cu roade.
Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare. Ce este interzis să faci în prima zi din Săptămâna Patimilor
Potrivit tradiției, în prima zi din Săptămâna Patimilor este interzis să se consume urzici sau mâncăruri gătite cu oțet, deoarece Mântuitorul a fost bătut cu urzici și i s-au umezit buzele cu oțet, în loc de apă.
În Lunea Mare, în multe zone din țară, femeile încep curățenia de Paște. Acestea scot totul afară din casă, spală și aerisesc bine. Curățarea casei în Lunea Mare este considerată un ritual de alungare a tuturor influențelor negative acumulate în timpul iernii.
Totodată, unii credincioși încep un post mai aspru, alegând să nu mănânce nimic de la răsărit până la apus, ca o formă de rugăciune și pregătire spirituală pentru Sfintele Sărbători care urmează.
Săptămâna Patimilor. Semnificația fiecărei zile
Fiecare zi din Săptămâna patimilor are o semnificație aparte.
Potrivit Sinaxarului zilei din Triod, în zilele din Săptămâna Patimilor se reamintesc:
- Sfânta și Marea Luni – se face pomenirea lui Iosif cel preafrumos și a smochinului care s-a uscat prin blestemul Domnului;
- Sfânta și Marea Marți – se aduc aminte cele zece fecioare din pilda Evangheliei;
- Sfânta și Marea Miercuri – se pomenește femeia păcătoasă care a uns cu mir picioarele Domnului;
- Sfânta și Marea Joi – sunt celebrate patru evenimente: spălarea picioarelor, Cina cea de Taină, instituirea Sfintelor Taine, rugăciunea supremă și vânzarea Domnului;
- Sfânta și Marea Vineri – se prăznuiesc Patimile Mântuitorului, sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare;
- Sfânta și Marea Sâmbătă – se face pomenirea îngropării Mântuitorului Iisus Hristos și a coborârii Sale în iad.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News