Eveniment
Luni: Studenţii încep noul an universitar. Vezi ce variante de cazare sunt în Alba Iulia, dacă nu ai loc în cămin
Pentru tinerii veniţi din alte oraşe la facultate în Alba Iulia, găsirea unui loc de cazare se poate transforma, de cele mai multe ori, într-un adevărat coșmar. „Capcanele” sunt la tot pasul, mai ales dacă nici locurile în cămin nu sunt suficiente, iar banii nu sunt din belşug. Varianta chiriei este cea mai costisitoare, comparativ cu gazda sau căminul, însă, de cele mai multe ori, tinerii nu au de ales.
Unii dintre studenţi au avut noroc și au reușit să prindă un loc în cămin. Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia a pus la dispoziţie 836 locuri de cazare, dintre care 119 sunt oferite pentru anumite categorii de studenţi: copii de profesori, studenţi bursieri ai Statului Român, studenţi străini veniţi prin programul Erasmus sau studenţi cu medii foarte mari. Pentru ceilalţi, rămân 617 locuri în cămine. Puține locuri, dacă ne gândim că doar în acest an s-au înscris aproximativ 1.000 de persoane.
Taxele sunt ca anul trecut: 90 lei pe lună pentru studenţii de la locurile subvenţionate, respectiv 100 lei pe lună pentru studenţii la locurile cu taxă și 50 de lei pentru studenții care sunt din familii de cadre didactice.
Pentru cei care nu prind un loc în cămin, mai rămâne varianta chiriei și astfel sunt nevoiți să își găsească o locuință sigură, în scurt timp, utilată și la un preţ bun.
Agențiile imobiliare abundă de anunțuri, la fel și rubricile din ziarele locale. Preţurile diferă în funcție de utilitățile din dotare ale apartamentelor sau garsonierelor. Potrivit unui reprezentant al unei agenții imobiliare din Alba Iulia, prețul unui apartament poate varia și în funcție de zona în care este plasat. Cu cât viitoarea locuință este mai aproape de facultate și îl scutește pe student de efortul deplasării, cu atât este mai scumpă chiria. Spre exemplu, un apartament în cartierul Cetate, decomandat, cu 3 camere, toate utilităţile și o suprafață de 80 de metri pătrați ajunge la prețul de 350 de euro. Pe lângă gresie şi faianță, locuinţa este dootată cu geamuri termopane, izolație termică, microcentrală și ușă metalică. Apartamentele cu suprafeţe mari se pot închiria, de regulă, de către mai mulţi colegi.
Majoritatea apartamentelor de închiriat mai ieftine sunt plasate în cartiere precum Ampoi 1, Ampoi 3 sau Ampoi 2. Spre exemplu, în Ampoi 2 este disponibil apartament finisat cu 3 camere, balcon închis, 2 băi și o suprafață de 70 de metri pătrați, la 160 de euro.
Există ziare, dar şi numeroase site-uri cu anunţuri de închirieri de apartamente în Alba Iulia. Multe dintre anunţuri sunt, însă, ale agenţiilor imobiliare. „Casa Pronto”, „Pro Casa” sau „Intermedia” sunt doar câţiva dintre intermediarii prin care se poate închiria un apartament. Conform declarațiilor primite de la un reprezentant al unei agenții imobiliare, cererea din această perioadă este la fel ca și cea de anul trecut. Foarte puțini studenți apelează la serviciile unei agenții imobiliare, din cauza comisionului.
Înainte de a semna un contract, trebuie să ştiţi dacă serviciile oferite sunt sau nu gratuite şi cât e de mare comisionul. Acesta din urmă variază de la o agenție la alta și se stabilește după mai multe criterii, printre care se numără și prețul de închiriere a apartamentului. Închirierea directă este posibilă prin anunțurile găsite în ziarele locale, unde prețurile variază între 150 de euro și 300 de euro. Cel mai important este să vedeți locuința înainte de a o închiria. Asta deoarece sunt și cazuri când ceea ce vi s-a spus la telefon nu se regăseşte în apartament.
Preţurile mai mici se regăsesc la gazdă, de 150-200 de lei pe lună. Acest preț puteți să plătiți pentru o cameră și dacă stați mai mulți colegi în aceeași locuință.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News