Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”Maierii Bălgradului. Icoana, moștenire spirituală”, proiect finanţat cu 35.000 de lei din bugetul local, pentru promovarea şcolii de pictură. Propunere în CL Alba Iulia


Publicat

icoana din sufletul copiluluiConsilierii locali din Alba Iulia au de votat un proiect prin care se propune alocarea a 35.000 de lei din bugetul local pentru Asociația Prietenii Muzeului Unirii. Banii vor acoperi cheltuielile pentru derularea proiectului ”Maierii Bălgradului. Icoana, moștenire spirituală”, care se va desfășura pe o perioadă de 5 luni. Proiectul presupune promovarea școlii de pictură Maieri, crearea unui fond de protocol, realizarea unei broșuri de informare și realizarea unei expoziții tematice.

Cetatea Alba Carolina reprezintă punctul de referință și identitatea municipiului, dar undeva în afara cetății medievale, cartierul albaiulian Maieri a fost identificat drept centru iconografic, orientat exclusiv pe producția de icoane pe sticlă, începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până în preajma primului război mondial, se arată în documentaţia de proiect.

Ceea ce face deosebit acest centru de pictură este modul inedit de abordare plastică, utilizat și perpetuat de către iconarul Petru Prodan. Cromatica deosebită, precum și modalitatea de aplicare a tușelor particularizează Școala de pictură Maieri, se precizează în raportul de specialitate.

Proiectul presupune:

– promovarea școlii de pictură Maieri

– crearea unui fond de protocol pentru Consiliul Local Alba Iulia, ceea ce va duce la promovarea tradițiilor culturale locale în rândul delegațiilor oficiale

– realizarea unei broșuri de informare și prezentare a acestui centru de pictură care să faciliteze identificarea și protejarea patrimoniului iconografic

– realizarea unei expoziții tematice care să evidențieze și să sublinieze valorile specifice ale Școlii de pictură Maieri

Proiectul se adresează în primul rând membrilor delegațiilor oficiale care vor fi oaspeții Consiliului Local al Primăriei Alba Iulia și care vor putea face cunoștiință cu vechiul meșteșug al zugrăviei, desfășurat în cartierul Maieri al Albei Iulia, primind din partea gazdelor câte o icoană realizată de specialiștii Muzeului Național al Unirii, însoțită de toate datele tehnice, istorice și religioase, în limba română și engleză. În același timp proiectul se adresează publicului larg prin realizarea unei expoziții, precum și printr-un pliant în care vor fi prezentate cele mai reprezentative icoane din colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, se arată în raportul de specialitate.

Proiectul va contribui la perpetuarea meșteșugului pictării de icoane pe sticlă, având în vedere faptul că domeniul meșteșugurilor tradiționale se înscrie în conceptul de ”industrie creativă”, încercându-se astfel să se impulsioneze deschiderea spre cultura tradițională și meșteșugurile practicate de țăranul român. Se dorește totodată ca albaiulienii să conștientizeze valoarea icoanei de Maieri, atât de apreciată în țară și peste hotare și să dorească perpetuarea ei, se mai arată în raport.

Totodată proiectul se adresează copiilor, adulților și vârstnicilor, prin distribuirea de pliante în care vor fi prezentate cele mai reprezentative icoane zugrăvite de meșterii familiei Prodan din Maierii Bălgradului.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO INCENDIU în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol. O casă a luat foc. Pompierii intervin cu două autospeciale

Publicat

Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara în localitaeta Valea Verde din comuna Sohodol. Din primele informații, flăcările au cuprins o casă nelocuită.

Update: Potrivit ISU Alba, incendiul este localizat.
La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta pe o suprafață de aprox. 40 mp la nivelul acoperișului. Fără victime sau pericol de propagare.

Știrea inițială

Potrivit ISU Alba, Stația de pompieri Câmpeni împreună cu SVSU Sohodol intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu izbucnit la casa de locuit în localitatea Valea Verde, comuna Sohodol.

Din primele informații arde o casă nelocuită.

Pompierii intervin cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Acțiunea este în dinamică, revenim cu detalii.

foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Vine iarna! Zăpadă de aproape jumătate de metru pe Transfăgărășan. Ninge în mai multe zone din țară

Publicat

În mai multe zone din țară deja ninge, iar pe Transfăgărășan zăpada atinge și jumătate de metru. De asemenea, a nins abundent în ultimele ore în Harghita, Vatra Dornei și în Bucegi.

Pe Transfăgărășan, ninge fără oprire, zăpada s-a depus peste drumuri, iar utilaje intervin, după cum se poate poate vedea în imaginile publicate, sâmbătă, de Salvamont Argeș.

Și vântul a bătut puternic, iar temperaturile au coborât până la minus zece grade Celsius.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO REPORTAJ: Sebastian Ispas, artistul tatuator din Alba Iulia care imortalizează pe piele poveștile de viață ale clienților

Publicat

Tatuajele fac parte din evoluția omului în societate încă din cele mai vechi timpuri. De la simboluri sacre sau apartenența la un trib, tatuajele au evoluat și au devenit adevărate opere de artă pe canvasuri vii. 

Am vrut să aflăm povestea tatuajelor, dar mai ales povestea din spatele omului  care tatuează, așa că am stat de vorba cu Sebastian Ispas, unul dintre cei mai cunoscuți artiști tatuatori din județul Alba. 

L-am găsit pe Sebastian la treabă, în studioul său din Alba Iulia, ”Atelier 11”, deschis de aproape un an și jumătate.

”S-a născut mai mult ca o idee”

Sebastian tatuează de peste șapte ani, însă pasiunea pentru artă și desen este una genetică. Parcursul a fost unul firesc: ambii părinți artiști plastici și profesori în domeniu, a urmat Liceul de Arte din Alba Iulia, iar apoi o facultate de design la Timișoara.

tatuaje Sebastian Ispas

Prin vara lui 2014, i s-a înfiripat ideea de a tatua: ”Am zis că pot să fac, că e foarte ușor și cu multă sudoare și perseverență mi-am dat seama că pot să fac treaba asta la un nivel mai avansat”, ne-a spus Sebastian în timp ce lucra la un tatuaj.

Un mare ajutor și îndrumător la început de drum a fost pentru Sebastian, Marius Bercea, unul dintre cei mai vechi tatuatori din Alba Iulia.

”E o senzație unică”

Momentul în care pune acul pe pielea clientului este o senzație unică pentru Sebastian, dar în același timp e nevoie de multă responsabilitate și trebuie să ai foarte multă grijă.

tatuaje Sebastian Ispas

Primul tatuaj pe care l-a făcut a fost pe o prietenă, iar al doilea pe un alt prieten, acela fiind și primul tatuaj care l-a mulțumit pe acesta.

În timp, cu multă muncă, dedicație și sute de ore petrecute cu aparatul de tatuat în mână, tânărul din Alba Iulia a ajuns la nivelul la care este acum.

Însă, trebuie să fi într-o continuă evoluție și să te perfecționezi pe zi ce trece, ne-a mai spus Sebastian.

”Noi tatuatorii avem și un mic rol de psiholog”

Oamenii prin desene, prin tatuaj vor să își expună viața lor, povestea lor. Fiecare tatuaj în sine reprezintă o poveste, iar pentru a o tatua cât mai bine, tatuatorul afla povestea de viața a persoanei respective.

tatuaje Sebastian Ispas

Între tatuator și client trebuie să existe o încredere reciprocă: clientul să fie încrezător, că artistul poate duce la bun sfârștit un proiect, iar tatuatorul să fie mulțumit la finalul ședinței că totul a ieșit așa cum și-a propus el.

Clienții trebuie să se regăsească în tatuajele lor la sfărșitul proiectului. A tatuat toate categoriile sociale și oameni din diferite domenii: medici, avocați, polițiști, ospătari, frizeri.

Tatuajele încă sunt privite cu puțină reticiență, dar trendul este într-o continuă schimbare.

Fiecare tatuator își are clientul lui și fiecare client are tatuatorul lui, din punct de vedere financiar

”Sunt persoane cărora prețurile mele li se par un pic cam mari, altele care zic ca sunt oke, iar altele zic că e prea puțin, diferă de la caz la caz. De obicei oamenii nu conștientizează că treaba asta o fac pentru o viață, nu îmi dai mie banii, ții dai ție cu alte cuvinte”, a spus Sebastian despre partea financiară.

Se câștigă bani din tatuat, dar investiția este destul de mare, mai ales dacă ai salon. Chirii, consumabile, servicii, taxe la stat, toate trebuie să se regăsească în prețul unui tatuaj, a mai completat acesta.

tatuaje Sebastian Ispas

În concluzie, realizarea unui tatuaj, este în primul rând o încredere reciprocă între tatuator și client. Mai presus de partea financiară, povestea celui care își face tatuajul trebuie să se regăsească perfect în ceea ce a ieșit în urma interacțiunii dintre acul de tatuaj, tușul și pielea clientului.

Mai exact, prioritar pentru Sebastian este ca la finalul unui tatuaj realizat în salonul său din Alba Iulia, clientul să plece fericit, iar el să fie mulțumit de munca pe care a facut-o.

Un video reportaj realizat de Cristian Panu și Raul Baciu – alba24.ro. 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: SPAP Sebeș, lucrări de dezinfecție în toate școlile de pe raza municipiului

Publicat

Începând cu data de 15 octombrie, toate unitățile de învățământ de pe raza municipiului Sebeș își desfășoară activitatea în mediul on-line.

Având în vedere incidența cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV 2, autoritățile publice din Sebeș au prevăzut activități de dezinfecție în toate școlile din oraș, în această perioadă când prezența fizică a elevilor este suspendată, astfel încât, la reluarea cursurilor, acestea să fie pregătite pentru a primi elevii și cadrele didactice.

Lucrările de dezinfecție au fost efectuate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (SPAP) Sebeș.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate