Connect with us
Advertisement

Actualitate

”Maierii Bălgradului. Icoana, moștenire spirituală”, proiect finanţat cu 35.000 de lei din bugetul local, pentru promovarea şcolii de pictură. Propunere în CL Alba Iulia

Publicat

icoana din sufletul copilului Consilierii locali din Alba Iulia au de votat un proiect prin care se propune alocarea a 35.000 de lei din bugetul local pentru Asociația Prietenii Muzeului Unirii. Banii vor acoperi cheltuielile pentru derularea proiectului ”Maierii Bălgradului. Icoana, moștenire spirituală”, care se va desfășura pe o perioadă de 5 luni. Proiectul presupune promovarea școlii de pictură Maieri, crearea unui fond de protocol, realizarea unei broșuri de informare și realizarea unei expoziții tematice.

Cetatea Alba Carolina reprezintă punctul de referință și identitatea municipiului, dar undeva în afara cetății medievale, cartierul albaiulian Maieri a fost identificat drept centru iconografic, orientat exclusiv pe producția de icoane pe sticlă, începând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până în preajma primului război mondial, se arată în documentaţia de proiect.

Ceea ce face deosebit acest centru de pictură este modul inedit de abordare plastică, utilizat și perpetuat de către iconarul Petru Prodan. Cromatica deosebită, precum și modalitatea de aplicare a tușelor particularizează Școala de pictură Maieri, se precizează în raportul de specialitate.

Proiectul presupune:

– promovarea școlii de pictură Maieri

– crearea unui fond de protocol pentru Consiliul Local Alba Iulia, ceea ce va duce la promovarea tradițiilor culturale locale în rândul delegațiilor oficiale

– realizarea unei broșuri de informare și prezentare a acestui centru de pictură care să faciliteze identificarea și protejarea patrimoniului iconografic

– realizarea unei expoziții tematice care să evidențieze și să sublinieze valorile specifice ale Școlii de pictură Maieri

Proiectul se adresează în primul rând membrilor delegațiilor oficiale care vor fi oaspeții Consiliului Local al Primăriei Alba Iulia și care vor putea face cunoștiință cu vechiul meșteșug al zugrăviei, desfășurat în cartierul Maieri al Albei Iulia, primind din partea gazdelor câte o icoană realizată de specialiștii Muzeului Național al Unirii, însoțită de toate datele tehnice, istorice și religioase, în limba română și engleză. În același timp proiectul se adresează publicului larg prin realizarea unei expoziții, precum și printr-un pliant în care vor fi prezentate cele mai reprezentative icoane din colecția Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, se arată în raportul de specialitate.

Proiectul va contribui la perpetuarea meșteșugului pictării de icoane pe sticlă, având în vedere faptul că domeniul meșteșugurilor tradiționale se înscrie în conceptul de ”industrie creativă”, încercându-se astfel să se impulsioneze deschiderea spre cultura tradițională și meșteșugurile practicate de țăranul român. Se dorește totodată ca albaiulienii să conștientizeze valoarea icoanei de Maieri, atât de apreciată în țară și peste hotare și să dorească perpetuarea ei, se mai arată în raport.

Totodată proiectul se adresează copiilor, adulților și vârstnicilor, prin distribuirea de pliante în care vor fi prezentate cele mai reprezentative icoane zugrăvite de meșterii familiei Prodan din Maierii Bălgradului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement