Actualitate
Mamă la 15 ani. România ocupă primul loc în Europa în privinţa numărului de adolescente care nasc copii
Țara noastră are cel mai mare număr de mame cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani din Europa, scrie AFP. Aproape 18.600 de adolescente românce au născut în 2014, inclusiv 2.212 cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, potrivit Institutului român de statistică. Peste două treimi din numărul total al acestor mame-copii trăiesc în mediul rural.
Deși nu există cifre oficiale, ONG-urile estimează ca minoritatea romă, în rândul cărora căsătoriile dintre copii sunt frecvente, este afectată puternic de acest fenomen. Potrivit președintelui filialei românești a asociației Salvați copiii, Gabriela Alexandrescu, fenomenul complex este provocat de sărăcie, de imigrație – în urma căreia numeroși copii sunt lăsați în grija părinților și în special în lipsa educației în materie de reproducție.
În 2013, 15,6 la sută dintre primii copii din România s-au născut la mame adolescente, în conformitate cu cele mai recente cifre de la Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, publicat în 2015. Este cel mai mare procent din UE, țara noastră fiind urmată de Bulgaria, cu un procent de 14,7 la sută.
„În localitățile în care am mers, majoritatea tinerilor nu au urmat niciun curs în materie”, a subliniat Gabriela Alexandrescu.
La sfârșitul anului trecut, aproximativ 60 de ONG-uri au cerut ministerului Educației să introducă un curs de educație sexuală în școli. Semnatarii consideră că acest lucru ar permite limitarea numărului de sarcini nedorite, dar și protejarea tinerilor de bolile cu transmisie sexuală.
„Ministerul Sănătății susține introducerea cursului de educație sanitară, care include noțiuni de igienă, informații privind bolile cu transmisie sexuală și reproducerea”, a declarat purtătorul de cuvânt Oana Grigore, care a precizat că au avut loc mai multe reuniuni de lucru cu experții ministerului Educației.
Comitetul Națiunilor Unite pentru drepturi economice, sociale și culturale a cerut României să adopte o strategie națională legată de sănătatea sexuală.
Aproximativ 20 de asociații, dintre care unele sunt legate de bisericile ortodoxă și catolică, au criticat un astfel de proiect, susținând că „nimic nu dovedește utilitatea acestor cursuri” pentru reducerea natalității în rândul adolescentelor. „Mi se pare că suntem pe punctul de a arde etapele. Dacă această situație ne îngrijorează, trebuie început prin a discuta cu părinții, cerându-le să fie mai atenți la copiii lor”, a declarat Cristina Benga, vicepreședintele Asociației părintilor pentru cursurile de religie (APOR).
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dorinteodor
joi, 05.05.2016 at 14:02
Prea putine date si explicatii prea superficiale. Si de ce ilustrati articolul cu poza unei liceene din japonia?