Actualitate
România și Marocul au cei mai multi cetățeni în închisorile din Uniunea Europeană. Românii din penitenciarele de afară, la jumătatea celor din țară
România este țara europeană cu cei mai mulți cetățeni în închisorile din țările Uniunii Europene, în timp ce Maroc este țara cu cei mai mulți deținuți, se arată într-o investigație a unei echipe de jurnaliști, potrivit The Black Sea.
Raportul a luat în considerare 25 de țări membre ale Uniunii Europene, fiind excluse Croația, Malta și Cipru. Așadar, cei mai mulți deținuți din cele 25 de țări ale Uniunii Europene sunt din Maroc (11.700), România (11.511), Albania (5.722), Turcia (4.798) și Polonia (4.449).
Potrivit jurnaliștilor, 28.334 români se află în închisorile din România, în timp ce peste 11.500 în centrele de detenție din UE. Rata criminalității este de aproximativ trei ori mai mare (0,39 la sută) pentru românii din străinătate decât pentru românii din țară (0,13 la sută).
Jurnaliștii precizează că datele sunt din 2015 (cu excepția Franței, 2014) și nu reprezintă o statistică oficială întrucât multe țări au metode diferite de raportare.
În cazul cetățenilor români, cei mai mulți sunt condamnați pentru jafuri, precum furturi din magazine ori din buzunare, însă sunt și cazuri de români implicați în fraude pe internet, trafic de ființe umane și jafuri de bancomate.
La nivel de țară, cei mai mulți cetățeni români își execută pedepsele în Italia (2.785), Spania (2.052), Germania (1.759), Franța (1.737) și Marea Britanie (630). De cealaltă parte, în România sunt închiși 15 cetățeni italieni, 4 spanioli, 9 germani, 7 francezi și doi englezi.
Potrivit theblacksea.eu, suma medie cheltuită pe zi, pe un deținut european, este de 99 euro, potrivit Consiliului Europei. Prin urmare, costul românilor în închisorile din Uniunea Europeană este de aproximativ 400 de milioane de euro pe an.
Oficial, 2,9 milioane de români au plecat din țară, fiind cea mai numeroasă diasporă din UE după cea poloneză.
În cazul marocanilor, Germania este țara din UE care se confruntă cel mai mult cu fărădelegi comise de către aceștia.
Din punctul de vedere al procentelor, Lituania are cei mai mulți condamnați în țările din UE. Dintre cei 330.000 de expați, aproximativ 2.000 dintre ei sunt în închisoare, ceea ce înseamnă 0,59 la sută.
Procentul este dublu față de următoarele țări, Letonia și România, care au aproximativ 0,39% dintre cetățenii din diaspora în închisoare.
Jurnaliștii de la The Black Sea mai precizează că este greu de dovedit legătura dintre migrația persoanelor din UE în ultimii 14 ani și nivelul de infractori.
sursa: digi24.ro, theblacksea.eu
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News