Actualitate
Măsuri pentru fermierii care vor să se asocieze: Planuri pentru reduceri de impozit şi Programul „Primul tractor”
Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanțelor Publice pregătesc soluţii pentru încurajarea fermierilor să se asocieze. Sunt analizate reduceri de impozit programe gen „Fermierul” sau „Primul tractor” de care ar putea beneficia doar asociațiile.
„În prezent, fermierii nu sunt stimulaţi să se asocieze din cauza dublei impozitări. Avem pe circuit o lege a cooperativelor cu facilităţi fiscale. Mă voi întâlni şi cu ministrul Finanţelor săptămâna viitoare pentru a stabili în mod concret reducerile de impozit pentru cei care doresc să se asocieze”, a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, la postul public de televiziune.
Irimescu a precizat ca se vor analiza şi introducerea unor programe gen „Fermierul” sau „Primul tractor” de care ar putea beneficia doar asociaţiile. De asemenea, programul „Primul tractor” ar putea să fie extins şi pentru alte ultilaje scumpe. Măsura vizează încurajarea fermierilor să se asocieze.
Fondurile necesare vor proveni din bugetul naţional, iar Ministerul Finanţelor Publice se va ocupa de finanţare şi de detaliile derulării. Deocamdată nu fost făcută vreo evaluare financiară, însă urmează o întâlnire între reprezentanţii ministerelor Agriculturii şi Finanţelor.
“Am avut o discuție pe câteva subiecte cu ministrul Finanțelor, Anca Dragu, iar unul dintre ele, propus chiar de doamna ministru, a fost extinderea programului „Primul tractor” către utilaje mari, scumpe și costisitoare, pe care să le dăm asociațiilor, ca să încurajăm asocierea. A fost ideea ministrului de Finanțe și noi susținem în totalitate acest demers. Aceasta a dispus efectuarea unei analize la Ministerul Agriculturii pentru a agrea ce trebuie făcut pe acest program”, a explicat Achim Irimescu.
Potrivit proiectului de lege pregătit, facilităţile fiscale acordate fermierilor care aleg voluntar să se asocieze includ scutirea plăţii impozitului pe venit sau scutirea plăţii impozitului pe norma de venit, pentru persoanele fizice, care îşi comercializează producţia prin intermediul unei cooperative. De asemenea, fermierii ar mai putea beneficia si de o scutire de plata pentru costurile pe bunuri. Mai exact, nu se va mai plăti impozitul pe teren sau animale, dacă producţia acestora este comercializată prin cooperativa. Este inclusă şi o scutire de 20% din impozitul pe profit, la nivel de cooperativă.
De asemenea, prin noul Program National de Dezvoltare Rurală 2014-2020, producătorii agricoli care se asociază pot beneficia de fonduri europene nerambursabile de până la 90% din valoarea proiectului.
surse: stiriagricole.ro, Agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News