Eveniment
Medicii de familie nu s-au hotărât dacă acceptă să vaccineze anti-Covid pacienții. Motivele invocate de cei care refuză
Aproape 10% din populaţia României a primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid, precizează responsabilii din domeniul sanitar.
Aceştia se aşteaptă însă ca din luna mai, când vor ajunge în ţara peste 5 milioane de doze, lucrurile să se mişte mult mai repede.
Teoretic, o contribuţie importantă ar putea avea medicii de familie, care vor putea administra serul produs de Johnson & Johnson. Practic, cei mai mulţi dintre ei sunt reticenţi, cer bani în plus, dar şi echipamente de protecţie scrie stirileprotv.ro.
Peste un milion de persoane au fost imunizate cu ambele doze de vaccin anti-Covid, iar autorităţile spun că în jur de 75% fac parte din categoriile vulnerabile. Pe de altă parte 46% dintre profesori au trecut deja pe la centrele de vaccinare.
În acest moment, alţi peste un milion de români au deja o programare, iar aproape 760.000 sunt pe listele de aşteptare. Cele mai multe solicitări sunt din Bucureşti, Cluj, Prahova, Ilfov, Mureş şi Iaşi.
Valeriu Gheorghiţă, preşedintele CNCAV: „Aproape 10% din populaţia vaccinată. Acum pe plaforma vă puteţi muta de pe o listă de aşteptare pe alta.”
Iar în a doua jumătate a lunii aprilie, în campania de vaccinare vor fi implicaţi şi medicii de familie.
Valeriu Gheorghiță: „55% dintre ei au zis că vor putea vaccina. Pe săptămână, un medic de familie ar putea să vaccina 100 de persoane şi dacă vorbim de circa 5.000 de medici de familie, cât mă aştept să participe la nivel național, asta înseamnă într-o săptămână aproximativ 500.000 de persoane.”
Medicii de familie nu vaccinează populația pentru că sunt nemulțumiți de sumele încasate
Până marți la prânz, medicii de familie ar fi trebuit să anunţe Direcţiile de Sănătate Publică dacă sunt de acord sau nu. Doar că nu toți s-au hotărât dacă vor participa la campania de vaccinare.
Nemulţumirile medicilor de familie sunt legate în principal de sumele încasate pentru fiecare persoană vaccinată. Vor bani inclusiv pentru eliminarea deşeurilor.
În prezent, medicii de familie spun primesc de la Casa Naţională de asigurări de Sănătate între 60 şi 100 de lei pe an pentru o persoană pe care o au pe listă şi 20 de lei pentru o consultaţie.
Mulţi au câteva mii de oameni pe listă, În plus, în toată această perioadă, primesc 100 de lei pentru supravegherea de la distanţă a pacienţilor asimptomatici, infectaţi cu SARS-CoV-2.
40.000 de lei pe lună – cea mai mare sumă primită de un medic de familie din Alba. LISTA COMPLETĂ a deconturilor făcute de CJAS
40.235 de lei – suma de bani pe care Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba a virat-o în contul unui cabinet de medicină de familie, din județ, pentru o lună de activitate.
În total, în județul Alba, momentan sunt active 192 de cabinete medicină de familie care au în evidențe 276.754 de asigurați, potrivit datelor furnizate de reprezentații CJAS, pentru reporterii alba24.ro.
Pentru luna ianuarie a anului 2021, CJAS Alba a decontat celor 192 de cabinete aproape patru milioane de lei.
Menționăm că sumele afișate reprezintă venitul brut al cabinetului de medicină de familie din care se asigură toate cheltuielile de funcționare ale acestuia și nu venitul net al medicului titular.
De cele mai multe ori, o vizită la medicul de familie constă într-un consult de bază, scrierea unei rețete sau o trimitere la un medic specialist.
Suma de bani pe care un cabinet de medicină de familie o primește lunar din partea CJAS este formată din două surse de venit:
- ”valoare per capita” – banii pe care îi primește pentru numărul totalul de asigurați
- valoare servicii (mai exact banii pe care îi primește pentru consultații, trimiteri și rețete pe care le oferă asiguraților)
De la începutul pandemiei de COVID-19, interacțiunea între asigurați și medici de familie s-a diminuat semnificativ.
Spre exemplu, în Alba Iulia, o parte dintre medicii de familie care activează în clădirea policlinicii situate pe strada Mușețelului au ajuns să interacționeze cu asigurații printr-un geam.
Vezi AICI: TOP-ul celor mai bine plătiți medici de familie din Alba, potrivit deconturilor primite de aceștia, în prima lună a anului 2021.
70% din populație imunizată până în toamnă
Autorităţile estimează că România va ajunge la imunizarea a peste 70% din populaţie înainte de venirea toamnei.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „România e pe locul 6 la nivel european şi pe 21 la nivel global, ţinând cont că sunt 140 de ţări care au demarat campania de vaccinare.”
Pentru extinderea campaniei de vaccinare, autorităţile au discuţii cu diferite companii multinaţionale care şi-au arătat disponibilitatea să organizeze imunizarea angajaţilor. Acestea şi-au arătat chiar disponibilitatea de a păstra apoi centrele deschise şi pentru restul populaţiei dar încă nu s-a găsit și forma în care se va derula acest parteneriat.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News