Connect with us
Publicitate

Actualitate

Medicii de familie susţin că modificările propuse de MS pentru înscrierea copiilor la şcoală nu sunt realizabile. Spun că va fi doar mai multă birocraţie

Publicat

medic-de-familie Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie consideră că intenţia Ministerului Sănătăţii de a modifica metodologia privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare va da doar mai mult de lucru medicilor şi va avea drept efect scăderea calităţii serviciilor oferite de aceştia.

Se referă la proiectul comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii stabileşte ce documente medicale sunt necesare la înscrierea copiilor la școală.

Potrivit acestuia, este nevoie doar de o adeverinţă care să ateste starea fizică şi calitatea simţurilor, fără analize. Este însă nevoie de un aviz epidemiologic, la care să fie ataşată fişa vaccinării.

Proiectul va da mai mult de muncă medicilor şi asistenţilor şcolari, în condiţiile în care deficitul de personal depăşeşte 50%.

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) consideră modificările propuse drept nerealizabile, având ca rezultate imediate sporirea birocratiei în cabinetele de medicină de familie si scăderea calității actului medical in detrimentul îngrijirii pacienţilor.

Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătăţii, AREPMF arată că “măsurile propuse în acest proiect minimalizează importanța medicinii școlare și transferă atribuțiile medicului școlar către medicul de familie, fără consultarea prealabilă a celor direct implicati și fără o fundamentare realistă a acestei decizii.

Consultațiile de triaj epidemiologic și controalele periodice nu se pot efectua într-o perioadă scurtă de timp la nivelul cabinetului de medicină de familie având în vedere complexitatea și varietatea serviciilor prestate.

Programările și accesul pacienților la cabinetul de MF vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate într-o perioada scurtă de timp (luna septembrie). Astfel, un cabinet de medicină de familie care are înscriși un număr de 500 copii preşcolari şi şcolari, va trebui să asigure în luna septembrie o medie de 22 consultaţii preventive pentru intrarea în colectivitate, în condițiile în care contractul cu Casa de Asigurări prevede un număr total de 20 consultaţii pe zi. Altfel spus, accesul pacienților cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proportional cu timpul acordat consultaţiei”.

Aceleaşi surse mai spun că modificarea actelor pentru intrarea în colectivitate (de la formatul A6 in care se completau doar concluziile examenului de bilant și antecedentele patologice, la 3 pagini A4 la care se adauga si adeverința de vaccinări) presupune un consum de muncă, timp și personal de care cabinetele de medicină de familie nu dispun.

De asemenea, “revenirea în colectivitate după absențe mai mari de 3 zile nu trebuie să fie condiționată de avizul epidemiologic eliberat de medicul de familie, triajul epidemiologic realizându-se zilnic în cabinetele de medicină școlară. O astfel de măsură aglomerează sala de așteptare a cabinetelor de medicină de familie, crescând riscul transmiterii unor boli infecțioase”, se mai arată în scrisoare.

AREPMF susține promovarea unui stil de viață sănătos și prevenirea bolilor infecțioase prin vaccinare și consideră necesare unele măsuri administrative pentru situațiile epidemiologice speciale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate