Educație
Meditații transferate la școală. Modificări în legea Educației, pentru pregătirea elevilor
Pregătirea elevilor prin meditații ar urma să fie transferată la școală. Prevederea este inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar.
Secretarul de stat Sorin Ion s-a referit la modificările din lege, în acest sens.
„Una din măsurile pe care le prevede proiectul legii învățământului preuniversitar este (…) că încercăm să mutăm această pregătire suplimentară sau meditații, cum ne place să le spunem, la școală”, a spus ministrul, la Digi24, potrivit edupedu.ro.
Potrivit proiectului de lege, pot fi incluse în norma didactică incluse „ore de la disciplinele stabilite prin metodologia aprobată de Ministerul Educației și ore de pregătire pentru evaluări/examene naționale și/sau pentru obținerea performanței educaționale, precum și ore de învățare remedială, fără a depăși o jumătate de normă de predare-învățare-evaluare, cu menținerea drepturilor salariale”.
Până la patru ore pe săptămână
Secretarul de stat spune că pot fi adăugate în normă până la patru ore pe săptămână. În actuala lege sunt prevăzute 2-3 ore pentru pregătirea remedială sau pentru cea de performanță.
„Măsura este bine definită, pentru că norma profesorului, care actualmente este alcătuită doar din ore de predare-evaluare, poate fi compusă și din ore de pregătire suplimentară pentru elevi: fie pregătire remedială, fie pregătire de excelență. Și asta nu e deloc neglijabil, că vorbim până la aproape un sfert de normă. Vorbim de 4h pe săptămână din 18, pot constitui ore care actualmente la școală nu se plătesc”, a spus Sorin Ion.
Examenul de admitere la liceu, a doua șansă
Secretarul de stat s-a referit și la oportunitatea organizării admiterii la liceu cu examene separate.
(…) la școală învățăm nu doar la două materii, așa cum, din păcate, se întâmplă în ultimii ani, când scopul principal al gimnaziului este să înveți la limba română și la matematică, pentru că știi că la sfârșitul celor patru ani vei susține un examen. Și cumva se denaturează esența învățământului de cultură generală.
Asta va face și în accepțiunea proiectului de lege. Își va alege două din materiile la care vrea să susțină examen sau acea specializare la care se dă examen la materiile lui preferate și, în felul acesta, se obține o mai bună orientare școlară. Evident că nu rezolvă problema în totalitate. Suntem conștienți că fenomenul meditațiilor nu o să dispară peste noapte, dar iată sunt pași importanți”, a precizat secretarul de stat.
Aceste susține că va rămâne interdicția meditației cu elevii de la clasă.
Referitor la examenul de admitere, acesta spune că ”poate constitui o a doua șansă pentru un elev care are anumite aspirații de a și le împlini”, în contextul în care ”elevul dă două examene care-i vor marca următorii patru ani din viață și poate toată viața și că, într-una din cele două zile de examen, are o zi proastă, ia o notă mai mică și în niciun caz nu-și mai atinge obiectivul”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
facsimil
luni, 06.03.2023 at 19:00
și totuși chiar nu vreți să faceți nimic concret pentru învățământul din țara asta ?
doar povești nemuritoare ?